2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mini ITX gép építése A-Z-ig

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Szeretném megosztani veletek, ha mini-ITX építésbe fogtok, milyen lehetőségeitek vannak, tippek-trükkök

[ ÚJ TESZT ]

Előkészületek

Régebben csináltam egy 3 részes személyes bejegyzést a mini ITX gép építéséről,
1. Előkészületek, 2.Megvalósítás, 3.Tesztek modding, most ezeket a cikkeket gyúrtam össze, hogy a nagyközönség elé tárjam.

Olvastam egy cikket egy mini-ITX alaplapról, amivel egy teljes értékű asztali gép építhető,
mi ebben az érdekes, hogy a mini-ITX mindössze 17*17cm-es.
Mivel az év 12hónapjából 7-8 hónapot Ausztriai munkával töltök, ezért kénytelen voltam venni egy notebook-ot, de a játékok terén igencsak nagy kompromisszumokra kényszerültem és egy olyan notesz amivel játszani is lehet 200-250+ eFt.

Mivel 3-4 hónapra kell kihozni cumót ráadásul kettőnknek, ezért nagyon meg kell fontolnunk, hogy mit is préselünk be az autóba, tehát az asztali gépem felejtős, de egy ilyen ITX-es gép mindössze 1/3 1/4-e az asztalinak mindennel együtt nem sokkal több helyet foglal a notinál. Ezért belefogtam, hogy megépítsek egyet ;]
Még ha némi kompromisszumra is kényszerülünk, ez inkább a hely szűke miatt lesz ,az általunk választott ITX-es házban.(erre későbbiekben visszatérek)

Kezdjük az alapoknál:

AMD fronton

A Sapphire Pure Mini 785G alaplapjában találunk meg mindent amire szükségünk lehet,
ahogy a nevéből is kiderül 785G északi híddal rendelkezik ami egy HD4200-as videó vezérlőt tartalmaz 128MB-nyi SP-vel, DX10-es és hardveresen segít a videó lejátszásban, délen egy SB710-es chip teszi a dolgát.
A lap AM3-mas procikat fogad egészen X6 Thuban-ig DDR3 1600Mhz-ig támogatja a memóriákat DC vezérlővel rendelkezik és 4db SATA egy PATA 10db USB csatlakozással büszkélkedhet és ami számomra még nagyon fontos volt teljes értékű PCI-E x16-ot tartalmazott. Mindössze egyetlen aprócska probléma akadt, sehol nem találtam ilyen alaplapot :O
Még is csak előkerült a lap, csak más néven: Sapphire IPC-AM3DD785G
Aprócska gondra időközben fény derült, nem tud ACC-t (nekem olyan 1magos sempron le-140-em van amiben lehet aktiválni a letiltott magot, de ehhez ACC szükséges)tehát ebbe is kellene vennem mindent CPU+DDR3..., ha CPU vételre kerülne a sor akkor egy AMD Athlon II X3 440 3.00Ghz mellett döntenék, 3mag 3Ghz-en nekem untig elég, ha nem menne a tuning a lap miatt, az ára meg 22eFt, a lap 33eFt

Intel fronton:

Kutatni kezdtem más hasonló lapok után, de olyant ami mindezt tudta nem találtam, csak Socket 1156-ban.
Gondoltam miért is ne. A core i3/i5 amúgy is jobb fogyasztás/ teljesítménnyel rendelkezik ami az ITX-es konfiguráció korlátozott méretű tápja miatt igencsak előnyös.
Csak viszonyítás képen egy ATX és egy mini-ITX(a lapok tudása nagyjából azonos)

Tehát a lap egy GA-H55N-USB3 az összes eddig megjelent 1156-os CPU-t fogadni képes DDR3 1666+/1333/1066/800 MHz DC memória támogatással rendelkezik.
teljes értékű PCI-E x16 os foglalattal rendelkezik, támogatja az USB2.0/3.0-át egyaránt, 4 x SATA 3Gb/s, DualBIOS,
kiváló minőség a 2 unciás réz nyomtatott áramkörrel rendelkező Ultra Durable™ 3 technológiának köszönhetően, és ami számomra nagyon fontos volt a PCI Express x16 foglalat.A lap meg is volna, a processzor egy core i3 530 lesz, 2*2GB kingmax 1600Mhz DDR3 kiséretében, az egy 1TB-os Hitachi és egy HD4670-es a VGA adott volt. Ez a VGA ráadásul 2 slotot foglal el ami ugye a játékhoz tervezett VGA-nál nem ritka.
Azt hinnénk, na a nehezén már túl vagyunk, de nem így van.
Aki nem integrált VGA-t szeretne annak találnia kel egy olyan ITX házat amibe belefér egy diszkrét videó vezérlő, esetünkben a 2slotos hűtéssel együtt és a tápnak is el kell bírnia a rendszert.

Házak:

Sok keresgélés és sok ház megtekintése után, egy SilverStone házikóra bukkantam.

Méretek:222 mm (W) x 176 mm (H) x 276 mm (D)
tehát megfelelően kicsi,
300W-os 80+ os táppal szerelték amiben aktív PFC-van, ez ehhez a konfigurációhoz bőven elegendő lesz.CPU 73W, VGA 59W, memóriák ~10W, alaplap ~10-15W, HDD~10W, ODD ~10W=177W
Most jönnek a kompromisszumok amit az elején már említettem, maximum 82mm magas CPU hűtő fér be valószínűleg a gyárit fogom használni
és Itt található a még megfelelő méretű VGA-k listája. Ha csak nem vagyunk hardcore játékosok, szerintem nem kell nagy kompromisszumokat kötnünk.
A hűtésről elöl egy 12cm-es venti gondoskodik 1200RPM(19dBA), hátul egy 8cm-es szintén 19dBA hangerővel.

További keresgélés után találtam még két alkalmasnak tűnő házat.
Az egyik a codegen , a másik a Lian Li kínálatában található meg.

Kezdem a Codegen MX-31 névre hallgató házával.

Egyszerű kis házikó, a különlegessége 2 dologban rejlik, az egyik, hogy teljes ATX szabványú tápot tud fogadni, a másik pedig, hogy létezik olyan változata ami távirányítható, az alap modell 300W-os táppal(illik lecserélni)~10eFt, távirányítóval és 400W-os táppal ~16eFt.
tehát kedvező az ára csak ne felejtsük el, azt a tényt hiába van benne táp az olyan mint, ha nem is lenne :D, ha csak nincs otthon elfekvőben egy megfelelő akkor annak az árával is kell számolnunk, így már nem is olyan jó vétel, a legnagyobb gondom vele, hogy csak 1slotos VGA fér bele, abból is max 170mm hosszú és ebbe is csak slim DVD rakható.
A méretei 355 * 200 * 160mm itt találtok róla bővebb információt

A Lian Li kuckó, már ígéretesebbnek tűnik, mert teljes értékű ATX tápot és ODD-t fogad.

Ezek ellenére továbbra is igen kicsi. Mindössze 193mm x 290mm x 208mm

itt találtok róla további képeket

Érdekesen van megoldva az alaplap helyzete is, az oldallapra kell szerelni.

Ami még kérdőjeles a dologban, hogy elfér benne a dupla slotos VGA, vagy nem. Hely az lenne 4 cm, de alul van a HDD is, aminek rezgéseit nem mellékesen gumi alátétes csavarok nyelik el és a kártya hossza max 208mm lehet.

Hivatalos oldala a házikónak.

Szépen igényesen van megcsinálva ez a ház, cserébe az ára 17eFt-tól indul, számomra érthetetlen módon 2-3eFt különbség van a különböző színek között.
A házakban további gondot okoz, ha le akarjuk cserélni a gyári CPU hűtőt, mert a Silverstone-ban 82mm, Lian Li-ben 70mm hely van a számukra, codegen-nél sajnos ez az információ hiányzik.

Pár megoldás CPU hűtésére.

[na meg így]

vagy így is lehet

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.