2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Milyen SSD-t vegyek?

Hasznos információk és támpontok SSD vásárláshoz, felhasználói tapasztalatok alapján!Update 2016.05.16!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető és ár

Sokáig a HDD-k egyeduralkodók voltak az adattárolás terén a PC-ben, de napjainkban egyre jobban átveszik a szerepüket a gyors, hangtalan, mechanika nélküli és alacsony fogyasztású Solid State Drive-ok (továbbiakban SSD-k).

A technológia fejlődésének, sikerének és az ebből adódó bővülő keresletnek köszönhetően az ilyen típusú adattárolók már az átlagfelhasználó számára is elérhetőek, megfizethetőek lettek, és egyre többekben merül fel a kérdés, hogy: „Milyen SSD-t vegyek?”

A különböző felhasználói igények, körülmények és a kínálat sokfélesége miatt, sajnos erre a kérdésre nincs egyértelműen jó és univerzális válasz, de szerencsére már sokunknak van tapasztalata az SSD-kkel kapcsolatban, ezért szeretném megosztani ezeket, amennyire a téma engedi tömören, de jól érthetően.
Remélem, hogy ezzel megkönnyítem a választást!

1. Ár és tárhelykapacitás

Szinte az első kérdés, amely mindenkiben felmerül, hogy mennyi pénzt tud/szeretne áldozni rá. Mivel ez szoros összefüggésben áll a tárhely kapacitásával, előbb vesézzük ki ezt a kérdést és máris adott lesz, hogy mennyit kell ráköltenünk.

Mekkora is az a minimális tárhely, amire szükségünk van?
A HDD-hez képest lényegesen magasabb GB/Forint egységárat figyelembe véve értelemszerű, hogy a leendő SSD-re csak az operációs rendszert és a felhasználói programokat telepítjük. Amennyiben ugyanolyan operációs rendszert szeretnénk telepíteni az SSD-re, mint amelyet most használunk, akkor vegyük alapul a mostani rendszerünk helyfoglalását, feltételezve, hogy a „C” meghajtón semmilyen felhasználói adatot nem tárolunk, tehát háttértárnak HDD-t fogunk használni.

A jövőbeli programtelepítéseket és a Windows természetes „hízását” is figyelembe véve, adjunk még hozzá, mondjuk 50%-ot. Körülbelül ekkora tárhelyre lesz szükségünk.

SSD-nél azonban kicsit másképp működik a felhasználható tárhely megbecsülése. Például egy 64 GB-os SSD megformázva csak 60 GB, melyből a hosszú élettartam elérésének érdekében (részletesebben erről később) szabadon kell hagyni minimum 10%-ot, tehát például egy 64 GB-os SSD-nél kb. 54GB hasznos hellyel számolhatunk. A saját igényeinket és szokásainkat ismerve, ezen számítási módszer alapján könnyedén meghatározhatjuk, hogy mekkora SSD-re van szükségünk.

Itt meg kell említenem néhány tárhelyfoglalást csökkentő megoldást, melyeket nem biztos, hogy mindenki ismer vagy alkalmazni fog. A Windowsban alapbeállításként be van kapcsolva a hibernálás, a lapozó fájl és a rendszer-visszaállítás. Amennyiben ezekre nincs szükségünk, kikapcsolhatjuk, illetve átméretezhetjük őket.

Így akár 10 GB szabad helyet is nyerhetünk, amely közel 20%-ot jelent egy 64 GB-os lemez esetében. Ha valaki sok, egyenként több GB helyet foglaló játékot futtat a gépén, annak nem árt tudnia, hogy a játékok nem lesznek gyorsabbak, ha SSD-re vannak telepítve, csak az installálás és az egyes pályabetöltések történnek fürgébben. Ezért szerintem nem éri meg drága pénzért nagyobb SSD-t vásárolni. Ilyen esetben tehát javasolt, hogy a játékokat a háttértárként használt HDD-re telepítsük.

Abban az esetben, ha mondjuk egy kisebb tárhely-igényű Windows XP-ről szeretnénk áttérni, mondjuk egy 64 bites Windows7-re vagy Windows8-ra (továbbiakban W7 és W8, SSD esetében a W7/8 nagyon javasolt), akkor természetesen nagyobb helyigénnyel kell számolnunk. Azt, hogy hozzávetőlegesen mekkora is ez a tárhely, arról akár a Flash SSD topikban tájékozódhatunk.

Fontos megemlíteni, hogy egyes SSD-k már gyárilag több memóriát tartalmaznak, mint amilyen kapacitással árulják, ezért vásárlás, beüzemelés előtt ajánlatos erről alaposan tájékozódni.

A gyártók ezeken az SSD-ken már eleve hagytak elkülönített részt, általában ez a kapacitás 7%-a, melyet természetesen nem lát semmilyen operációs rendszer, és a BIOS sem. Ezeknél az SSD-knél elég kevesebb szabad helyet hagynunk.
Ilyen SSD pl. az OCZ Vertex 3 és a legtöbb Sandforce vezérlős SSD ahol 60,120, 180, 240, vagy 480 GB-ot látunk, és a nemrég megjelentek közül a Samsung 840-es ( nem Pro! ) szériája is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.