2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Miért ne vegyél olcsó új laptopot?

Megmutatom, mit tud egy aktuális low-end modell az egykori 5, 8, és 10 éves üzleti csúcsmodellel szemben.

[ ÚJ TESZT ]

Jöhetnek a tesztek

Még a tesztek előtt szeretném megemlíteni, hogy mindegyik számítógépen a Windows 10 x64 RS4-es verziója volt feltelepítve, míg a Lenovo Thinkpad-on a Windows 7 SP1-es operációs rendszer teljesített szolgálatot, ami némileg árnyalhatja a mérési eredményeket, ám úgy gondolom, hogy ez csak pár százalékban szólhat bele a végeredményben.

Most hogy pár mondatban megismerkedtünk a teszt összes gépével, lássuk akkor a teszteket! Mint fentebb már írtam, rövid időm volt a tesztek futtatására, így első sorban csak szintetikus teszteket készítettem, amik tényleg csak a gépek nyers erejét mutatja meg!

Lássuk elsőként a Super PI tesztprogramban elért eredményeket:

Ez a tesztprogram csak 1 CPU szálat tud használni, így a Hyper Threading nyújtotta előny a Core i7 és a Core i5 CPU-k esetében nem jött ki. Így is látszik, hogy a két új, de alsó kategóriás laptopban található CPU volt a leglassabb. A 10 évvel bemutatkozott T9300 is érezhetően gyorsabban futtatta le a tesztet.

Következőre a Wprime 32M tesztjét futtattam le:

Ez a program már szépen kihasználja a CPU összes erőforrását. A 2 Low-End CPU csak a 10 éves Core2-vel tudja felvenni a versenyt, az első generációs i7 620m, és a harmadik generációs Core i5 szintén nagyjából fej-fej mellett hagyta állva az egész mezőnyt.

Ki nem hagyhattam volna a Linx nevű programot, amely a CPU nyers számítási teljesítményét méri (G)Flops-ban. A tesztet úgy futtattam le, hogy 128 MiB-ra állítottam a memóriát, és az összesen 20 kiszámolt érték átlagját tüntettem fel a grafikonon (általában 0,5-1 Gflops-os szórással futott a program az adott konfigurációkon)

Egyszerűen nem akartam elhinni, hogy az AMD alsó kategóriás csodája ennyire kevés eredményre volt csak képes. Természetesen a tesztet többször is lefuttattam, de midig ugyanazt az eredményt dobta. Aztán eszembe jutott, hogy teszteltem én már low-end laptopot hasonló CPU-val, vissza is néztem az eredményt, és egyből nyugtáztam, hogy igen, valószínűleg ez az AMD E2 9000 tényleg csak ennyit tud. Szóval itt is a két új laptop eredménye lett a leggyalázatosabb. Vicces, hogy a már teljesen elavultnak számító Ivy Bridge, hiába “elavult” egy teljesen más dimenzió teljesítményben.

Lefuttattam több szálon engedélyezve a Winrar beépített benchmarkját is

Nagyjából a Wprime-nél látható eredményeket láthatjuk viszont. A Celeron 4000, az AMD E2 9000, és a Core 2 Duo T9300 van egy szinten, utóbbi egy picit még gyorsabb is. Továbbra se felejtsük, hogy a Core 2 Duo T9300 10 évvel ezelőtt került piacra! Míg az első generációs i7, és a harmadik generációs i5 elég szépen elugrott.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.