2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Miért jobb a Husi mint a FuSi?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Problémám 2006. októberében kezdődött. Akkor vásároltam meg egy Fujitsu-Siemens Amilo Pi 1556-os...

[ ÚJ TESZT ]

Problémám 2006. októberében kezdődött. Akkor vásároltam meg egy Fujitsu-Siemens Amilo Pi 1556-os notebookot. Elég régen volt, tudom, és elég drága is volt akkoriban specifikációt tekintve:
Processzor: Intel Core2 Duo T5500
Memória: akkor még 1x512 MB DDR2
Videovezérlő : GeForce Go 7600 256 MB
Audio: Azalia ALC880
...
Szóval, nem egy filléres gép volt.

A történet azzal kezdődött, hogy elkezdett nagyon rondán megkopni a festése, hol máshol, mint a touchpadnél, jobb oldalt. Ezt természetesen tetézte, hogy teteje is elég csúnyán karcolódott. Ez azonban nem vont le semmit használati értékéből. Szerettem, sokat dolgoztam/játszottam vele, mígnem 2007. 09. 01-én ilyen kép fogadott. Mint kiderült, a videokártya mondta fel a szolgálatot,valószínűleg a memóriája szeret hibázni. Előtte 3 nappal elkezdett ragadni egy-két billentyűje, azért már vinni akartam. Rendben, milyen jó, hogy még van rajta garancia. Szerviz kicserélte, semmi probléma, használtam tovább. Lábai alá kupakok kerültek, nehogy a túlmelegedés miatt haljon meg szegénykém. Kicsit sokaltam a 70 °C fokos idle állapot CPUtól, de gyári fórumon is többen írták, Nekik is annyi. Nem aggódtam, biztos tudják, hogy kell notebookot tervezni a FuSinál (továbbiakban így hivatkoznék Rájuk).

Közben sok mindent átéltem a kicsi notimmal, kényeztettem, tisztítgattam. Kapott először még egy 512 MB-os modult a gyári mellé, majd tavaly ősszel 2x1 GB-ot. Néha rendetlenkedett a DVD írója, olyan, mintha a záráskor záródó mikrokapcsolója zárlatos lenne, ok nélkül felpörög. Ezt leszámítva gyors kis gép lett belőle, néha játszottam Vele, HD filmeket gond nélkül vitte. Különösebben nem volt vele problémám. Mígnem múlthéten elmentem a gép elől, úgy hagytam, majd fél óra múlva már a W7 helyreállítási konzolja fogadott, hogy nem tudta a rendszert helyreállítani. Mondom, oké, pre-beta (tudom, ideje lenne a build 7000-re frissíteni, ha lenne időm), ennyi belefér. Indulás kékhalállal (driver_irql_not_less_or_equal). Mondom, ennek fele sem tréfa, újraindítás. Ütő megállt bennem, mikor megláttam a POST képernyőn a FuSi feliratot. Csíkos!

Drivert eltávolítottam, lélekben felkészültem egy 20 ezres kiadásra. Gép csak driver nélkül hajlandó elindulni 1024x768-as felbontással, és halványan csíkos a képernyő.

Kezdtem utána olvasni. FuSi fórumában azóta hegyekben állnak a bejegyzések, mind ugyanezen notival, és videokártyával kapcsolatban. Majd legfelül kiemelve megtaláltam ezt a bejegyzést. A bejegyzésben van egy link, melyből kiderül, hogy a probléma globális, hasonló a sokak által ismert Sony, illetve nVidia botrányhoz. Hibát valószínűleg a memóriacellák túlmelegedése, és meghibásodása okozza. Javítás természetesen nyilvánvaló: feljebb csavarták a hűtést. Persze ez a FuSinál azt jelenti, hogy majdnem maxon jár indítás után. Persze most már hiába tettem fel, a videókártya gyakorlatilag halott.

Pár dolog azért felmerül bennem:
1. Publikálhatták volna jobban is, hogy vannak hibás szériák, és van rá javítás.
2. Ez a probléma legalább 2 éve ismert volt, mire javították.
3. Értem, hogy a garanciaidőben cserélik, de mi lesz azokkal, akiknek utána hibásodott meg?

Ezeken a kérdéseken túl kell lépni.

Azóta vásároltam a notimba egy 9600 GTt, aminek végül szintén csíkozódott a képe. Ennyit az nVidiáról.
Köszönöm, hogy elolvastad az írásom!

Zárómondatként idéznék a fent említett fórumból:
...i never buy any other FSC notebook in the future.

Így lecseréltem a gépem egy HP Pavilion DV5-1180eh-ra, FuSi meg ment szüleimhez, mert alap Windows 7-es beépített driverral nincs probléma, és a felbontást is lehet natívra állítani.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.