2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Midiről vezérelhető vizuális metronóm

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy vizuális metronómnak indult, hogy könnyebben tudjak zenét szerezni PC-n, több lett belőle.

[ ÚJ TESZT ]

A kezdetek

Az alapot egy Arduino UNO szolgáltatta, ehhez vettem még midi shieldet és gombsort plusz kijelzőt.
Örömmel tapasztaltam, hogy Linuxra is van fejlesztő környezet az Arduinohoz, így nem kell Windows-zal vacakolni.
A midi shieldet, plusz a kezdeti LCD kijelzőt innen vettem.
Azért esett erre az oldalra a választás, mert itt készen van a kijelző és a shiled. Nem nagyon kell forrasztani, nekem pedig ez elég volt akkor.

Azért indult el ez a projekt, mert midiről vezérelhető digitális metronómot nem nagyon találtam készen.
Arduinora viszont létezik egy kész program, ami pont azt csinálja, ami nekem kell. Úgy gondoltam, jó lesz kiindulási alapnak. :)

Az első eredmény

Nem is csalódtam! Amint megérkezett a shield és a kijelző kombó, megírtam életem első Arduino programját C++-ban! És láss csodát, működött!
Sőt, át tudtam alakítani a gites programot úgy, hogy a shielddel és a kijelzővel működjön.

Amint az látható, az eszköz kiírja azt is, hogy épp melyik negyedben vagyok! Ez roppant hasznos infó nekem, mert így látom, hol járok és tudom mikor vegyem fel/indítsam el a loopokat!

Egy kis tuning

Ok, a cucc nagyjából kész van. Azonban támadt pár ötletem az eszköz tuningolására. Kell egy szebb kijelző, annak valami keret és egy szép doboz.

A választott kijelző és a doboz (ami később nem vált be) a képen látható:

A kijelző végül VFD (Vacuum Fluorescent Display) lett. Azért esett erre a választás, mert gyermekkoromban nagyon tetszettek ezek a kijelzők! Úgy voltam vele, ha egyszer építek, olyat szeretnék csinálni, ami szívemnek minél kedvesebb. :) Úgyhogy VFD lett OLED helyett.
Ebayen 3 típust találtam a karakteres kijelzőkből, leírom az általam ismert előnyöket és hátrányokat a 3 típussal kapcsolatban hátha segít ez másnak is:

LCD:
+ olcsó
+ van belőle negatív
- Lassú

VFD:
+ A régi emlékek... :)
+ Gyors
+ Üvegből van
- Annyira mégsem olcsó
- Sokat fogyaszt
- A mágneses mezőre érzékeny

OLED:
+ Egész jó az ára
+ Gyors
+ Strapabíró

Ha nem lett volna VFD, akkor valszeg OLED-et veszek. Nem annyira olcsó, mint az LCD de szebb, fényesebb, és valszeg gyorsabb nála. A VFD-nek egyébként van még egy előnye az LCD-vel szemben. Napsütésben jól olvasható. Igaz, ezt még nem tudtam tesztelni, majd idővel. :)

Írok pár szót a műszerdobozról is.
Hogy én mennyit kutattam megfelelő darab után... :D Nem volt egyszerű! Vagy a méret, vagy a szerelhetősége vagy az anyaga, vagy az ára nem tetszett. Nagy nehezen aztán sikerül találni olyat, ami minden kritériumnak megfelelt. Aztán persze kiderült, hogy ez sem az igazi, mert a gombsor nem fér bele... Úgyhogy kezdhettem elölről a keresést. Érdekes, hogy amilyen nehezen találtam először dobozt, olyan könnyen lett meg a második. :D

Extra funkciók

Még nem említettem, de nem csak metronóm lett ez a kis eszköz. Volt egy Korg EC5 pedálom, amit rá terveztem kötni. A pedál kivezetése egy 6-os din foglalat. Először azt hittem, midi, majd később jöttem rá, hogy "analóg" vagyis mindegyik láb az adott pedál lenyomásakor zárja az áramkört a földdel.

Ez nem is baj! (gondoltam én az ötletem megfoganásakor) Majd rendelek egy gombsort az e-licktronictól és a 8-ból 5 nyomógombra ráforrasztom a 6-os din foglalaton lévő lábakat a pedál kiosztása szerint.
Ez persze jól hangzott, de nem volt ily egyszerű... A gombsort ugyanis nem arra tervezték, hogy forrasszunk rá bármit is. Erre utalt a mérete és a tervezése. Nagy volt, és nem a föld volt a közös pont a kapcsolókon, hanem a fázis.... Úgyhogy a 6 pólusú DIN csatit le kellett szigetelni, mert különben zárlat volt. Még jó, hogy nem ment tönkre semmi...

Felmerült még egy probléma: Azt tűztem ki célul, hogy az AKAI APC20-as kontrollert vezéreljem a pedállal. Eddig úgy tűnt, ezt nem lehet máshogy csinálni, csak úgy, ha a kis arduino is egy APC20 kontrollernek látszik a gép szemszögéből.. Találtam a neten sok-sok infót, hogy működik a kontrollerem protokollja. Nagyjából meg is lett az egész, de valami még nem jó... Igaz, vannak ötleteim a megoldásra, de ha valaki tud segíteni, szóljon!
Az viszont működik, hogy minden gombnyomására külön tudok külön függvényt írni! Nekem ez nagy dolog! Bár annyira azért nem volt nehéz megcsinálni.

A kijelző vezérlése

A VFD-t I2C-ről terveztem vezérelni. Azért esett erre a választás, mert egyrészt a tüskesor ott van a shielden, másrészt kevesebb kábellel jár, mint a párhuzamos összekötés. Vettem is a kijelzőhöz I2C konvertert. Tudom nem eBay, de ezen a ponton már úgy voltam vele, hogy minél hamarabb be akartam fejezni.

A fenti képen a kijelző kerettel látható. A kollégám ügyesen kicserélte a tüskesort anya foglalatra. Így az egészet csak össze kellett pattintani és működött....volna, de nem! Volt egy homokszem a gépezetben. A mindenhol defaultként megadott I2C cím nem volt jó! Hogy találjam ki a kijelző címét? Mert nem volt mire kijelezni ugye... ;) Volt egy ledem az Arduino nyákján, amit tudtam villogtatni. Végső elkeseredésemben azt találtam ki, hogy annyit villogjon amennyi a kijelző I2C címe. Szerencsére ez bevált! Bár számoltam vagy 2 percig a villogást. :) (63db ami HEX-ben 3F)
Ezzel párhuzamosan leveleztem a VFD-m gyártójával (noritake-itron) is, hogy mi lehetett a baj. Nagyon kedvesek és segítőkészek voltak! Először azt hittem a kijelző rossz. De bekapcsolva a Teszt módot kiderült, hogy nem az volt a baj.

Elnézést az életlen képért.
Mint látható, találtam a kijelzőhöz szép keretet is!

Dobozolás

Ahogy az kiderült, a gombsorral együtt, már nem fért be a cucc az eredeti házba. Ezért kellett vennem egy új dobozt. A Kontha-nál vettem valami T53-as dobozt talán. (?) Nagyon jól bevált! Több szempontból is: könnyebb volt szerelni, könnyebb volt a vezetékezést elhelyezni benne, könnyebb volt az elemeket elhelyezni benne, és persze szebben is nézett ki. :)
Az egyik kollégám pont benn volt, amikor bevittem az egész cuccot. Nagyon szépen kifúrta a csatlakozók helyét és szépen be is szerelte őket! Ezúton is köszönöm neki, ha ezt olvassa!

Biztos jön a kérdés: Ha az én projektem, miért nem én végzem az iparosmunkát?
Az a baj, hogy én elég "suta" vagyok az ilyesmihez... Meg ilyen lyukasztószerszámom nem is volt otthon.

Célegyenesben

Végül sikerült összeszerelni az egészet, de a csatlakozók beforrasztása még nem volt meg.
Édesapám segített a fúrás-faragásban. Na jó, fúrni nekem kellett, nem úsztam meg. :D De nem baj, jó volt együtt dolgozni faterral. ;) 2 óráig tartott az egész, bár én (mint írtam) nem vagyok nagy barkácsmester. Szégyen, nem szégyen, rendesen elfáradtam a munkában. Először úgy gondoltam, hogy én csinálom az egészet. Neki is kezdtem, de be kell valljam, volt olyan lyuk, amit majdnem elmértem... És ugye sajnos ez nem olyan, mint a programozás, hogy mindig lehet javítani. Ha valamit rosszul fúrok, az ottmarad. :( Max elfedni lehet.. Szerencsére édesapám időben jött haza, aztán együtt folytattuk a munkát.

Szúrok be pár képet a majdnem kész dobozról:

A forrasztást a munkatársam csinálta, ez úton is köszönet neki még1szer! ;)
Most már tényleg csak az utolsó simítások vannak hátra, meg némi programozás.
Itt egy kép a belsejéről:

Összefoglaló

Nagyjából 3 hónapot dolgoztam ezen a projekten. Voltak kisebb nagyobb döccenők, de szerencsére a legtöbb dologra sikerült megoldást találni. A legnagyobb holtidőt a várakozás tette ki. Arra várakoztam, hogy megérkezzenek az alkatrészek. Ezt leszámítva eléggé élvezetes volt az egész! És az is igaz, hogy ennél nagyobb otthoni barkács-projektet még nem csináltam.
További negatívum, talán a ráfordított pénz (mint tárgyi, és mint munkaóra). A boltban (ha lenne ilyen eszköz) biztos olcsóbban lehetne megvenni, mint amennyi én kb. ráköltöttem. De az is igaz, hogy ilyen nincs a boltban! :D Ilyen csak nekem van, és az is azért mert én (+ a család és a barátok, kollégák) megcsináltuk! :) Ez az otthoni barkács-projektekben a legjobb! Mindenre ott a MasterCard, de van, ami megfizethetetlen! ;)
Sokan kérdezik az ismerősi körből: Mi lesz a következő? :) Lesz! Már van ötletem, de nem most. Kb. fél év múlva, ha minden jól megy. :)

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.