Microsoft Comfort Mouse 6000 bemutató

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2013-10-12 05:00

Magas ára miatt inkább olyan munkahelyi egérnek való, ahol néha becsusszan egy-egy gyors multiplayer is.

Kulcsszavak: . EgérTesztMicrosoftComfortMouse6000DeathadderRazer

[ Új teszt ]

Előszó, csomagolás, anyagminőség

Előszó és előzmények:

Mindenek előtt szeretnék röviden írni arról, hogy miért is kellett egeret váltanom, és miért ezt az egeret választottam. 2001-ben kezdtem el Counter Strike-kal játszani, és akkoriban ragadt rám az egér mánia.
Mindig a legjobb egereket próbáltam megvenni annak hitében, hogy ettől majd jobb leszek, mert a profik is ilyennek játszanak.

Aztán ez átment szép lassan márkahűségbe, az egereim rendre Razer gyártmányúak voltak. Nagyon szerettem a cég termékeit, és ha lehetőségem volt rá mindig azt vásároltam.
Az utóbbi időkben aztán elég nagy csalódás ért. Utolsó két egerem a Deathadder, és annak V2-es verziója elkezdte produkálni a dupla klikkes problémát. Miután a sima verziót lecseréltem, gondoltam, hogy a V2-es verzióban kiküszöbölték ezt a nevetséges, és gondolom filléres hibát (egy 15 - 20 ezer forintos egértől az ember szerintem ezt joggal várja el). De sajnos pár hete ismét elő jött ez a hiba.

Mivel mostanra sokkal kevesebb időm van játékra, és az évek alatt bebizonyosodott számomra, hogy felesleges is ennyi pénzt kiadni egy egérre, elkezdtem olcsóbb egerek után keresgélni.
Viszont az embernek nincs könnyű dolga, ha 6 - 7 ezer forintos ár magasságban keresgél megbízható, kényelmes egeret. Míg a drága egerekről tele van az internet tesztekkel, addig ezek az olcsó szegmensbe eső rágcsálókról szinte alig találni, ezért is fogtam bele az egér kézbevételekor eme bemutató megírásába.

Választási szempontok:

A legfontosabb természetesen a forma volt, a Deathadder-hez hasonló formájút kerestem. Továbbá, hogy öt gombos legyen és lehetőleg optikai. Leginkább internetezésre és alkalmanként játékra használnám.

Rövid keresgélés után a Microsoft Comfort Mouse 6000 és a Gigabyte Force M7 Thor lett a két kiszemelt. A kettő közül azért választottam a Microsoft egerét, mert letisztultabb és ez a cég letett az asztalra már egy 1.1a-t és 3.0-t. (Igaz, azóta semmi kiemelkedőt)

A csomagolás:

A csomagolása szörnyen puritán, de mit is vártam? Ennyi pénzért nem elvárható a prémium egerek elegáns csomagolása.

A dobozban található két kis füzetecske, egyik a garanciára vonatkozólag, másik egy használati útmutató. Első benyomásra instant kuka mindkettő. CD nincs, drivert interneten keresztül kell letölteni hozzá.

Forma és anyagminőség:

Kipróbálás előtt rendesen szemügyre vettem az egeret: az USB csatlakozó nem aranyozott és a kábel sem harisnyázott.

Kézbe véve a forma tökéletes, hosszú ujjaim vannak, de nem lógnak le az egérről, kivéve a kisujjam de az is csak minimálisan, ami engem nem zavar.

Tenyeres fogással használom, kialakításából adódóan erre tökéletes. Kicsit hosszabbnak érzem mint a Deathadder-t, jobban túl lóg a tenyeremben a karom felé.

Összeszerelésben nem találtam kivetnivalót: erősen nyomogatva sem tapasztaltam recsegést vagy deformálódást, nagyon masszív az egész.

Az anyagminőség nagyon meglepett: ugyan nem a Deathaddereimnél megszokott gumis csúszásmentes borítás, hanem műanyag, de meglepően jól tapad.
Az egér oldalát pedig valamilyen kemény gumi borítás öleli körbe. Ez volt talán a legmeglepőbb, nagyon jó érzetű anyag, sajnos pontosan nem tudom megmondani mi lehet, de ezzel nem lesz problémám azt már most látom.
A görgő gumírozott, kellemes használni. Ez nem mondható el az oldalsó gombokról: az ujjamtól távolabb esőt nehézkes elérnem még az én hosszú ujjaimmal is és magasan is vannak. Gondolom idővel megszokható, de elsőre nekem kényelmetlen.

Gombok nyomkodáskor hangosak ez kicsit zavaró lehet, és lenyomáskor nagyobb utat járnak be mint a korábbi egereim.

Súlya 114 gramm, véleményem szerint ennek megítélése (is) szubjektív, nekem megfelelő, de súlyozhatóság nincs természetesen.

Driver, szoftver, működés, vélemény

Driver:

Ezt egyszóval lehet jellemezni: botrányos!

Azért kifejtem bővebben: a Microsoft Mouse and Keyboard Center nevű programot ajánlja fel a hivatalos oldal Windows 8 rendszerhez. Nem találkoztam korábban ezzel a programmal, de gondolom a Microsoft sok perifériát ezzel a programmal tud le: a beállítási lehetőségek ugyanis kimerülnek a gombok konfigurálásából. Ennyi.
Erről megbizonyosodhattok magatok is a képeket megnézve.

Én konkrétan elkezdtem keresgélni az interneten, hogy jó drivert töltöttem-e le, de sajnos jót. Még az egér érzékenységet sem lehet benne állítani! (azt a simán a Windowsban kell.)

DPI állításról pedig ne is álmodjunk. Alapesetben ugye ez sokaknak nem gond, de én a Deathaddert is 700 DPI-n használtam.

Szenzor:

A hivatalos adatok szerint az egérben egy BlueTrack nevű optika teljesít szolgálatot. 1000 DPI felbontású, ami a korábban használt rágcsálóimmal ellentétben nevetségesen kevésnek tűnik.
Ami mégis kicsit bizakodásra ad okot, hogy a sokak számára etalonnak számító 3.0 is csak 400 DPI-s, és mégis mindenkit tökéletesen kiszolgált (persze ez nem jelent garanciát arra, hogy ez is elfogadható teljesítményt nyújt játékoknál).

Az egér frissítése 125 Hz-en működik, ezért elsősorban így fogom használni (ha nem működik megfelelően elképzelhető, hogy a jövőben ezt megnövelem).

Működés:

A játékok alatt Razer Goliatus egérpadot használok.

Manapság csak Dota 2-vel játszom, ami ugye alkalmatlan egy egér tesztelésére, ezért a tesztre Counter Strike: Global Offense, és Battlefield 4 Beta játékokat vettem elő, bár van némi kételyem mennyire fog beválni a játékok közben.

Ezt a kételyt erősbíti a hivatalos oldalon olvasható felirat, mely szerint „üzleti felhasználásra”. Bízom benne, hogy azért van így reklámozva, mert mostanra az az egér, ami nem több ezer DPI-s, már nem is számít gamer egérnek.

CS:GO-ban nagyon alacsony (0.7-es érzékenységet állítottam be, ez közelítette meg a Deathadder-rel használt beállításomat). Semmi komoly problémát nem tapasztaltam 1,5 óra Deathmatch alatt, nem pörgött, nem ugrott az egér, lassú finom célzásoknál sem remegett.
Kipróbáltam, hogy viselkedik extrém rántásnál, ami jelen esetben azt jelentette, hogy a 43 cm-es egérpadom egyik végéből rántottam meg az egeret olyan gyorsan, amennyire csak tudtam, akkor az egér rosszul vizsgázott, mert megakadt. Többszöri próbálkozásra is ez volt az eredmény, bizony itt jön ki a különbség a profibb, drágább egerekhez képest.

Battlefield 4 esetében nem volt más komolyabb probléma, de szerintem ez pont elég.

Személyes véleményem:

Személy szerint meg vagyok elégedve az egérrel. Az én követelményeimnek maradéktalanul megfelel. Internetezéshez, és Dota 2-höz tökéletes választás, legfőképp nagyon jó formája miatt. Kényelmes, talán az eddigi legjobb fogású egerem. Az optika azt nyújtja, amit egy ilyen árú egértől el lehet várni.

Kijelenthetjük, hogy nem ez az „új 3.0”...

Lehetséges, hogy a frekvencia emelése után nem produkálja ezt az akadást, amit tapasztaltam. Mivel jelenleg nincs szükségem kimondottan gamer egérre, így gyári állapotában fogom használni.

Összegzés:

Nem ajánlom komoly játékosoknak, még ha single player játékokat játszva ugyan senkinek nem lesz vele gondja.
Egy-egy komolyabb multi player harc során okozhat kellemetlenségeket, és akár fontos szituációkat is bukhatunk miatta.

Átlagos használatra, internetezésre felesleges, és drága, arra a célra találni olcsóbban egeret.

A hivatalos oldalon szereplő korábban említett „üzleti felhasználásra” mondatot továbbgondolva, olyan felhasználóknak ajánlanám, akik a munkahelyükön megengedhetnek maguknak egy ilyen árú egeret, és a főnökök távollétében van lehetőségük egy-egy gyors multiplayer meccsre. :)

A cikket közvetlenül a tesztelés mellett írtam, ezért kicsit hosszúra sikeredett, remélem tartalmasnak, és jó tesztnek találjátok. Köszönöm, hogy elolvastátok!