2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mercusys MW325R router

A könnyű használhatóság és a szerény költségvetés miatt esett a választásom erre a filléres Wi-Fi routerre.

[ ÚJ TESZT ]

Mérések, tapasztalatok

Az előbbiekben szerintem elég alaposan kitárgyaltam a kütyüt, itt van az ideje annak, hogy némi ízelítőt adjak az MW325R teljesítményét illetően. Kezdem a tesztkörnyezet meghatározásával:

Túlzás nélkül állíthatom, hogy extrém nehéz kihívást támasztottam a router elé. Legjobb tudomásom szerint a vályog igazi Wi-Fi-gyilkosnak számít, hát még ekkora falvastagságnál! Erre rátettem még egy lapáttal: az ősöreg Acer Iconia B1-710 táblagépet vettem a kezembe, mely „bámulatos” módon gyengébb jelvételre képes, mint pl. a francia forradalom idején piacra került Huawei Ascend Y200 – meg úgy kb. mindennél rosszabb, ami eddig megfordult nálam. Az MW325R a legfrissebb firmware-rel futott, kb. 1,5 méteres magasságban elhelyezve, s a mérések is nagyjából ebben a síkban történtek. A fenti alaprajz (úgy-ahogy) méretarányos, ekképpen a falvastagsággal (a vékonyabb 32 cm-es szilikát – kivétel a kettes és a hármas közötti válaszfal, ami vályog –, a vastagabb 52 cm-es vályog) és a távolsággal is tudtok kalkulálni. Érdemes megfigyelni a renderelt képeket is, mert egyrészt a Wi-Fi jelek terjedését érdemben befolyásoló tényezőket (ajtó, szekrénysor) is ábrázolja, másrészt pedig azért, mert igen sokat szöszöltem az elkészítésükkel!

A router helyzetét a csillag jelzi, a különböző számok (illetve a székek) értelemszerűen a mérések helyét jelölik. Az internetkapcsolat elméleti sebessége (30/4 Mbit/s) már-már a lehetetlent ostromolja, a vidéki lét „szépségeit” a Speedtest azzal hivatott kozmetikázni, hogy PC-n és Androidon is ezt egy kicsit felülméri. Még egy adalék: a környéken 6-8 Wi-Fi router tevékenykedett, ez szerintem közepes zsúfoltságnak mondható.

1. 30,1/4,3 Mbit/s (kiváló jelerősség)
2. 12,0/4,2 Mbit (közepes jelerősség)
3. 2,6,1/2,8 Mbit (gyenge jelerősség)
4. 29,5/4,7 Mbit (kiváló jelerősség)

Mit olvashatunk ki a számokból? Azt, hogy talán kicsit túl magasra raktam a lécet, az extra nehezítések megtették a hatásukat. Jelismétlő nélkül, ilyen vastag vályogfalaknál elképesztően nehéz érdemi sebességet átvinni, azért a második mérési pontnál a videózás és a böngészés még nem okozott problémát. A 3. helyen viszont rosszabb volt a helyzet, itt már csak az alapvető elvárásokat sikerült teljesíteni. A távolság és a falvastagság emelése egyértelművé tette, a minden tekintetben rossz forgatókönyv nem volt épp ínyére a kütyünek. Az is látható, hogy vékonyabb falnál (4. pont), illetve szilikát anyagnál elenyésző volt a jelcsillapodás, vagyis, ha nem „toljuk túl” a dolgot, akkor kényelmesen hozza/hozná az elvárhatót.

A fentiek okán a következőkre jutottam:

• Ügyeljünk a router megfelelő elhelyezésére, ha ehhez hasonló környezetbe szánjuk! Ha erre nincs lehetőségünk, akkor szükségünk lehet egy nagy adag türelemre, vagy egy megbízható jelismétlőre.
• Mivel az MW325R nem kétcsatornás, ezért nagyon leterhelt térbe nem ajánlható nyugodt szívvel.
• Bátran sakkozzunk az antennák forgatásával és a csatornaváltással is!

A több hónapos használat során (egészen pontosan május elején állt szolgálatba a kütyü) eddig még egyszer sem tapasztaltam anomáliákat, még újraindításra sem volt szükség, a Mercusys MW325R megbízhatóan tette a dolgát. Most jogosan mondhatnánk, hogy ez lenne a normális, de bizonyára Ti is láttatok már éjjeliőrt nappal meghalni, úgyhogy pontosan tudjuk, ez nincs így minden routernél. A cucc szépen tartotta a letöltési sebességet is, bár ez már inkább az internetszolgáltató érdeme. A terheléses tesztnél négy eszközzel (PC, táblagép, okostelefon, TV-box) fogtam munkára őnagyságát (letöltés, böngészés és fájlküldés belső hálón), sajnálatos módon a processzorterhelést nem sikerült kiderítenem, az viszont teljesen biztos, hogy minimális mértékű melegedéssel sem találkoztam.

Support

Egy valamire való terméknél „passzióm”, hogy futok pár kört a támogatói részlegnél. Jelen esetben a KRACK sebezhetőséggel „teszteltem” őket, erről kértem bővebb tájékoztatást. Nos, az első válaszlevelet pár nap után kaptam meg, ebben az állt, hogy egyelőre időt kérnek. Teltek-múltak a napok, erősen felmerült bennem a gondolat, hogy a kapcsolatfelvétel ezen a ponton megállt. Ismét írtam nekik egy levelet, amire azt a reakciót kaptam, hogy a Mercusys R&D csapata a következő firmware-rel javítani fogja a KRACK sebezhetőséget! A happy end viszont ennek ellenére is elmaradt, tudniillik ez már több mint 4 hónapja volt, a frissítésnek pedig azóta sincs semmi nyoma. A legnagyobb jóhiszeműség mellett sem tudok mást feltételezni, minthogy ezek a srácok megvezettek… volna.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Xiaomi Router 4

    A Xiaomi tetszetős routere gigabites sebességgel bír és az új MiNET protokoll kezelésére is képes.

  • TP-Link WR741ND újraélesztése

    Avagy hogyan kell a különböző firmware-ek csereberéjével téglásított routert visszahozni az életbe?

  • DIY x86 router – szabadulj fel!

    A routerem története: mikor jutott először eszembe, miért, hogy és miből, hogyan valósítottam meg.

  • Xiaomi Mi R1d router

    30.000 forintért kapunk egy szép, erős, okos routert + 1 TB merevlemezt. Opcionális kínai és orosz nyelvtanulással.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.