2021. április 13., kedd

Gyorskeresés

Mercis kalandok - A könyv

Csak erős idegzetű autómániásoknak és szerelőknek!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Egy kis típusismereti téma következik. Ez sem rövid téma. A forrás az alapjarat.hu-ról van.

A W210-es egy új arculatot és vállalatfilozófiát képviselt a Mercedes palettáján a 90-es évek közepétől. Nem generációkra tervezték, mégis szépen teljesít!

A Mercedes neve hosszú évtizedeken keresztül egyet jelentett a megbízhatósággal és a maximális minőséggel. Az 1970-es évekig, akinek sok pénze volt, és azt szerette volna, hogy ezt mások is lássák, szinte biztos, hogy csillagos szalonba ment vásárolni. Persze ebben az is közrejátszott, hogy akkoriban még nem volt érdemben Audi, a BMW is csak kis lyuk volt a furulyában. Európában nem osztottak lapot a tengerentúli hodályoknak, a Jaguar, a Bentley és a Rolls-Royce termékei sem hagyták el nagyon a szigetországot, ha a nagy általánosságot nézed.

Egy Merci vásárló nem is vágyott másra. Pöffeszkedett a bőrfotelben, rátette a klímát, behúzta D-be és rohadtul mindegy volt, hogy a finom, németes V8 adta hangorgiát a sarki boltig, vagy a kontinens másig feléig hallgatta. Már, ha egyáltalán hallotta.

Hirdetés

Mercedes E Class

A pápaszemesként gúnyolt, W210-es Mercedes E-osztály

De hát kegyetlen a világ, egyszer minden jónak vége szakad, a 124-es 1995-ben leköszönt, és egy új korszak vette kezdetét, ahol nem csak a lámpák formája változott meg. Nem rohanok azonban annyira előre, hiszen a Mercedes sem egyik napról a másikra dob ki új modellt. A W210-es fejlesztése már 1988-ban megindult, három évvel elődjének bemutatása után!

A stuttgarti meetingeken visszatérő téma volt, hogy most már jó lenne mutatósabb profittal zárni a hónapokat. Mi lenne, ha nem az örökkévalóságnak csinálnának autót? Több pénz folyna be a szervizekből, meg talán többen vásárolnának az újabb generációból. „Úgyis megveszik, há’ csillag van az elején!” Hol itt a probléma? Ott, kéremszépen, hogy a World Trade Centert is könnyebb volt lerombolni, mint felépíteni.

W210-es Mercedes E-osztály hátulról

1988-ban az évtized már igencsak közeledett a vége felé, a szögletes formák is a kezdtek kimenni a divatból. A Mercedes érezte, hogy valami újjal kell előrukkolniuk, hogy az átlagember számára is markánsan látható legyen a generációváltás, és termékük ne tűnjön idejétmúltnak. Csak hát min kísérletezzenek?

A 190-est békén hagyták, hiszen vitték, mint a cukrot. S-osztály? No-no, azzal nem játszunk. A Sonderklassénak az autók királyának kell lennie, amire, ha ránéz az utca embere, ott helyben összecsinálja magát. Nem divatcikk, meg is hagyták a házon belüli legenda, Bruno Sacco kezében a projektet, aki hosszú, átvirrasztott éjszakákon keresztül rágcsálta a tollát, hogyan és mivel tudná még tömbszerűbbé tenni a készülő zászlóshajót. Viszont ott volt Steve Mattin, az ígéretes „újfiú”, akinek az asztalán landolt végül a projekt.

Az 1993-es Genfi Autószalonra készített Coupé Concept

Az új arculat 1993-ban, a Genfi Autószalonon került nyilvánosság elé a Coupé Concept formájában, ami gyakorlatilag előrevetítette az első CLK exteriőrjét. A W210-et még két évig reszelgették, simítgatták kívül-belül, hogy készen legyen a forgalmazásra. Elődjéhez képest kategóriákkal több elektronikával szerelték fel, ami egy igen merész húzás volt, hiszen egy új technika mindig magában hordozza a váratlan hibák eshetőségét. De elkerülhetetlen volt, a világ ebbe az irányba tartott, a konkurencia meg főleg.

A korai, automata váltóval szerelt példányok még megörökölték a 124-es, 4 gangos szerkezetét, de ezt gyorsan nyugdíjazták, 1996-ban felváltotta az elektronikus vezérlésű ötsebességes (722.6). Ebben az egységben már helyet kapott a +/- funkció, amivel már kézzel lehetett pakolgatni a fokozatokat, igény szerint. Finomabbak lettek a váltások, talán egy fokkal gyorsabbak is, de a hibalehetőségek száma is növekedett eggyel.

A W210-es Mercedes orrába épített V-elrendezésű motor

A motorválasztékot sem hagyták érintetlenül, mind a benzinesek, mind pedig a gázolajosak átestek mondhatni jelentős változásokon. Előbbieknél több változat esetében szakítottak az egyszerűbb és ezáltal megbízhatóbb sorhatosokkal, helyükre V6-os egységek kerültek. A V-elrendezés mellett valószínűleg a kompaktabb méret, a magasabb teljesítmény elérése és a leheletnyivel finomabb járás miatt döntöttek. Az M112-es motorcsalád volt a Mercedes első ilyen konstrukciója, az E240-től egészen az E320-ig alkalmazták más-más köbcentivel. A balansz tengely fogaskerekeinek kopása típushiba volt, ez kellemetlen vibrációt okozott az érintett modellekben.

Ha a mezei változatokat nézed, a nyolchengeresek nem combosodtak érdemben a W124-hez képest: a 430-asok teljesítménye megegyezett a kockalámpás belépő V8-asával (279LE), a 420-as is csupán 11 pacival tudta megugrani (290LE) azt a bizonyos lécet. A használói vélemények alapján ezek az egységek kimondottan megbízhatónak számítottak, egyetlen negatívumként a magas fogyasztást említik. Mily meglepő. De hát kupiban dolgozni, meg szűznek is maradni…

Mercedes E55 AMG, a W210-es szériából drift közben

A pápaszemesnél a Mercedes az AMG-re bízta a csúcsmodellek megtervezését és legyártását. 1997-ben bemutatkozott az E50, 347 lóerővel, a csupán egy éves ciklus alatt 2870 példányt értékesítettek, úgy, hogy az USA egyáltalán nem kapott belőlük. A következő évre elkészült a jóval híresebb E55, aminek 5,4 literes szívó V8-as egysége igazi csemege volt, 354 lóerős teljesítményével és izomautós karakterével ikonná vált, olyannyira, hogy a következő generáció (W211) és még számos modelljük megörökölte az 55-ös számkombinációt.

Egy korai CDI dízelmotor a W210-es Mercedes orrában

Markánsabb változás a dízeleket érintette. Az oldschool, kamrás rendszer megmaradt a korai változatokban, szívó és turbós variációk közül lehetett választani. Az öt- és hathengeres egységek elnyűhetetlenségükről voltak híresek, de gyári állapotukban nem voltak igazi erőgépek. Meg hát a kétezres évekhez közeledve már nem illett ilyen elavult konstrukciót használni a prémiumszegmensben. Az Audi már vastagon benne volt a TDI-korszakban, a BMW is száműzte idővel a TDS motorokat, így a Mercedesnek is közelednie kellett a Common-Rail, közös nyomócsöves technikához. Itt jött az áttörés: megszülettek a CDI-egységek.

A modernebb technika nagyobb teljesítményt jelentett, itt van egy kis összehasonlítás: a sokmilliós futás eléréséről elhíresült 3.0 TD (OM606) csúcsváltozatában 177 lóerőt és 330 Nm-t mozgósított, a 320CDI már 197 lovat és 470 Newtonméteres nyomatékot tudott, a különbség papíron is szemmel látható és a valóságban is érezhető. Csak ez utóbbiak már több foglalkozást igényeltek.

Kényesebbek voltak az üzemanyag minőségére, injektor hibákról többen is beszámoltak, a szívósor is érzékenyebb volt, mint elődeinél. Meg persze a rejtélyes letiltogatások, amik kiváltó okát megtalálni, majd kijavítani sem volt egy leányálom. Ha szerencséd volt, egy egyszerű leállítással, majd újraindítással elfelejtette a problémát. Ha meg nem, és egy előzésnél jött elő a szerviz-üzemmód, akkor könnyen lehet, hogy az volt a szerencsétlen delikvens utolsó manővere.

Ha bejönnek neked a 210-esek és esetleg még venni is terveztél egyet, akkor valószínűleg elborzadva olvastad előző bekezdésem utolsó sorát. De mielőtt még idegből kezdenél keresni E39-et, vagy A6 C5-öt, kénytelen leszek szembesíteni a szörnyű valósággal, azoknál is bele lehet akadni hasonló jelenségbe. A korosodó prémiumok egyik rákfenéje.

Erősen korrodáló W210-es Mercedes

Apropó rákfene. A pápaszemesnek a korrózió volt a legnagyobb nemezise. Akinek volt, az lesütött szemmel bólogat magában, aki benne van a csillagokban, az is, de a laikusnak feltűnik, hogy ezek a Mergák borzalmasan rohadnak. A sárvédő ívek, az ajtók alsó részei (jó esetben), csomagtér-fedelet beleértve, de ezeket a járműveket szinte bárhol kikezdhette a rozsda. Ennek a hátterében egy rossz stuttgarti döntés állt: részben környezetvédelmi okok miatt vízbázisú festéket használtak, csak úgy, mint a W220 esetében, ez pedig nem volt az igazi. Ahogyan a mellékelt ábra is mutatja.

A csipásodó fémek a karosszérián is bosszantóak, de sajnos az E-Merciket nem csak ott érintette. A rugókat is kikezdte, ami a nagy önsúly miatt úgy tört el, mint a ropi. Ezt én is igazolhatom, W211 (következő generáció) tulajként találkoztam a problémával: nem egész 20 km/h-val gurultam, amikor egy fémes csattanás érkezett az autó jobb elejéből, nem lehetett nem hallani. Úgy nagyon semmi rendelleneset nem tapasztaltam az úttartásán, még a 110-es tempó is üzembiztosnak érződött, egyedül az úthibáknál kopogott. Felemeltem, és gyönyörűen látszott a törés, szerencse volt, hogy nem fordult ki a helyéről. De, már több olyanról is hallottam, hogy valakinek a garázsban állva tört el reggelre.

W210-es Mercedes első futóműve

A soklengőkaros futómű se a magyar utakra született, az elődökhöz képest jóval érzékenyebb, imád „dobolni”. Az elöregedő szilentek is idővel csodálatos szimfóniába kezdenek, de a Mercedesnél erre már valószínűleg előre gondoltak, amikor a hangszigetelést tervezték: felhúzott ablakoknál a benne ülők semmit nem hallanak. Csak hát az utca embere egy ilyennél inkább egy megpakolt, rozoga dinnyéskocsira asszociál, nem egy közelgő felső-középkategóriás Mercedesre. A jóérzésű tulajt meg eszi a kefe és zsákszámra önti bele a pénzt, hogy zörejektől és nyikorgásoktól mentes legyen szeretett autója.

Egy taxiként szolgáló W210-es Mercedes a tipikus csontfehér színben

Mert bármilyen is nehéz elhinni, sokan szeretik ezt a típust. Taxisok egyik favoritja volt, (Az én autóm is taxiként született) hosszú éveken keresztül olvadtak bele a pápaszemesek a budapesti látképbe, vidéken még mindig koptatják az aszfaltot, sárga lámpával a tetejükön. Motorjaik tartóssága még így is bőven átlag feletti, ültem olyanban, ami már túl volt a 750 ezredik (!) kilométerén, és érzésre félmilliót nyugodtan letagadhatott volna. Mai mércével is kényelmesek, nagy hely van bennük és vitathatatlanul hozzák a prémium-feelinget.

Extrém futásteljesítményre képes motorjai pedig valamelyest kárpótoltak. W210-est szeretnél venni? Erre a modellre különösen igaz a lerágott klisé: jót kell venni belőle. A leharcolt példányokra csak úgy locsolni kell a pénzt, több bosszúságot okoznak, mint örömöt. A Mercedes tanult a hibáiból, újra azon van, hogy visszaállítsa régi hírnevét. Bár azért kíváncsian várom, hogy az aktuális generációk, hogyan fogják megőrizni méltóságukat több évtized után.

Összefoglalva a W210 egy modernebb formát hozott, modernebb, egyben bonyolultabb futóművel és elektronikával és több extrával. Viszont egy rossz döntésnek köszönhetően a katasztrofális festék és nem titkoltan az anyaghiány miatt rozsdásodnak, de nagyon. Viszont bődületes motorválaszték volt. A 2 literes 95 lóerős dízelmotortól kezdve a Brabus 7.3S-ig bezárólag annyi fajta motorral gyártották, mint égen a Csillag.

Következzen a blogsorozat :)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.