Hirdetés

2019. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Meizu M8 - az új felület visszavág

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hosszas várakozás után megérkezni látszik végre az új grafikus felület

[ ÚJ TESZT ]

Az ördög sosem alszik. Bár valószínűleg a kínai Meizu fejlesztői sem sokat, hiszen hosszas küzdelmes fejlesztés után ismét mérföldkövéhez érkezik az M8 pályafutása. Ez most nem csak ráncfelvarrás és hibajavítás (sőt, még ha lehet egy fokkal több hiba is van a jelenleg bétás szoftverben), viszont cserébe rengeteg kellemes változást hoz.
Aki nem ismerné még véletlenül a telefon történetét, és eredeti állapotát, annak javaslom előbb olvasásra a mobilarénás tesztet, illetve egy rövid áttekintést a szoftveres támogatottságról.

Azt azért le kell szögezni, hogy ez semmiképpen nem nevezhető hivatalos kiadásnak, még akkor sem, ha maga a CEO tette közzé. Azért kerülhetett mégis a közönség elé, mert valaki kiszivárogtatta, és erre válaszul a cégvezető kitett egy kicsit javított változatot, amiben már legalább a fontos dolgok működnek. Ezt használom most én egy napja, és ezt mutatom be egy rövid írással.

nice2know_u kolléga készített egy remek videót is róla, amit az engadget szépen le is nyúlt, és így került kalandos úton vissza a mobilaréna hírei közé is.

A változások már lezárt képernyőnél feltűnőek, ugyanis az eddigi négy alsó ikon helyett már csak három van, sorrendben: telefon, menü, üzenetek. Ők hasonlóan működnek az előző szoftverben levő ötletességhez, felfelé kell őket csúsztatni a képernyő felső részébe, azonban ezt látványos animáció követi, alulról előkúszik a megnyitni kívánt funkció képernyője. Ez ezért is izgalmas, mert ha csak meg akarjuk lesni, hogy kitől jött sms, vagy nem fogadott hívásunk, akkor elég kicsit feljebb húzni az ikont, majd elengedve visszaugrik a lezárt képernyőre.
E fölé a sáv fölé kerül ki az idő és dátum, ami eddig a képernyő tetején kapott helyet. Rengeteg hely marad továbbra is a háttérképet csodálni, valamint legfelül az állapotsáv, amit szintén kicsit átvariáltak: jobbra csoportosulnak az ikonok, valamint az óra, balra pedig a szolgáltató neve. A menüben járkálva ez a sáv lehúzható (androidhoz hasonlóan), de nem értesítési terület bújik meg mögötte, hanem a task manager. Ez egyrészt elegánsabb, másrészt érezhetően sokkal gyorsabb megoldás az előzőnél. Sajnos viszont meg kell jegyezzem, hogy valamilyen bug folytán jelenleg folyamatosan maximális térerőt jelez a telefon, illetve folyamatosan kint van az aktív hívást jelző kagyló ikon, de szerencsére ez csak a látszatot befolyásolja.
Előre is elnézést kell kérjek, hogy nem állítom át a nyelvet angolra, ennek az egyik az, hogy az új felületen még sok helyen hiányoznak amúgy is a fordítások, másrészt pedig eredetiben jobb az összképe az egésznek. Inkább aláírom a fordításokat, ahol szükséges.

Valamilyen esemény esetén az idő és dátum buborék bővül egy narancs sávval, ahol felsorolja a telefon, hogy hány nem fogadott hívás és üzenet vár. Illetve erre a részre kerül ki lejátszáskor az albumborító is a zene címével, meg egyéb információival, valamint az M gomb kétszeri lenyomásával az irányító ikonok, hogy ne kelljen feloldani a billentyűzárat ehhez. Az egész egyébként meglepően zökkenőmentesen és szépen megy, ezen a ponton legalább olyan jól belőtt az új szoftver, mint a régi volt.

A főmenübe jutva szintén van változás. Az operátor nevét már nem az alsó, vastag sávon látjuk, hanem ez ugye felkerült az állapotsorba, lent két gyors-gomb van, ami a tárcsázó/kontaktlista/hívásnapló megnyitására alkalmas, a másik pedig az üzenetekbe visz. ha a kettő közé kattintunk, akkor meg tologathatjuk az ikonokat egy négyzetrácson, illetve bővíthető persze jobbra balra több oldallal a főmenü, ha túl sok ikonunk lenne. Az alsó szürke sáv felett van egy keskeny csík, aminek az a szakasza kékül be, ahányadik lapon járunk.

A tárcsázó nagyjából a régi maradt, kicsit csiszoltak a designon, szerintem szebb, letisztultabb lett. Az alsó menüsávban a baloldali szöveges gomb a begépelt telefonszámot adja hozzá a kontaktokhoz, a jobboldali pedig a beállításokba visz. Átmenetileg itt lehet a régi biztonsági mentésünket átkonvertálni az új GUI formátumába (majd aztán visszatölteni egy tök másik helyen, a beállítások menüben, így nem is értem, hogy miért ide került ez a dolog). Középen pedig sorrendben a hívásnapló, kontaktok és tárcsázó gombokat találjuk.

Hívás közben nem látni nagy változást a képernyőn, ahogy eddig is, felül jelzi a hívott nevét (jelen esetben ez "egyéb telefonszám", mivel nincs a kontaktoknál), a számot és a hívás időtartamát. Legalul a narancssárga hívásmegszakító gomb van, felette pedig a szokásos hat ikon, amik bal fentről: kihangosító, hívástartás, némítás, az alsó sorban pedig: felvevő, billentyűzet és kontaktok. Bejövő hívás esetén viszont megkavarták egy kicsit a dolgokat, mert már nincs felvesz/letesz gomb, hanem az M-mel lehet a hívást fogadni, a ki-/bekapcsolóval pedig elutasítani. Nem tudom ez végleges-e.

A hívás beállításainál azért akad érdekesség. Az alábbi képen látható a menü, ahol fentről lefelé SIM kontaktokkal kapcsolatos műveletek, gyorstárcsázó, hívásátirányítás, hívásvárakoztatás található, de van ismeretlen szám automatikus elutasítása, a hívás felépülése esetén rezgő jelzés, hívószámtiltás, IP beállítások, stb...

Az üzenetek menü nem sokat változott, kicsit szebbek lettek a színek, meg letisztultabb az egész. Alul baloldalt kijelölhetünk üzenetszálakat (vagy beléjük lépve egyes üzeneteket is), amiket aztán lehet törölni, vagy továbbítani. Az egyesével törlésnek van egy praktikus módja, csak oldalra kell húzni az ujjunk egy üzeneten, és megjelenik rajta egy "törlés" felirat, amire kattintva már végre is hajtja a törlést. Ez működik a fájlkezelőben és még pár másik helyen is, ahol ilyen listás nézet van.

Az egyes szálak nézete változott, és előnyére ráadásul. Bár a helykihasználása rosszabb, de szebb és áttekinthetőbb lett, valamint végre végre megoldották, hogy az üzenetekből egy kattintással lehessen hívni a feladót. Ez nagy hiányosság volt eddig, de kipipálható.
A billentyűzet egyelőre maradt a régi még, viszont remek és látványos copy-paste megoldást sikerül eszkábálniuk, ami duplatapicskolásra jön elő ilyen kis buborékban (ezt a videóban lehet látni).

Az sms beállításokhoz is bekerült pár újdonság. Fentről lefelé: spam szűrés, feketelista, és ismét csak végre, bekerült a kézbesítési értesítés, illetve bent maradt a feladó nélküli üzenetek eldobása is. A többi csak a szokásos hangposta, üzenetközpont meg mms beállítások.

A kontaktlista is csak kisebb csiszoláson esett át külsőleg, például már lehet egy kattintással hívni a listából a fő telefonszámát az adott embernek, bár mivel a régi mentéseket konvertálni kell, hogy importálni tudjuk, így valami komolyabb változás is lehetett azért a motorháztető alatt. Kinézetre minden esetre összeszedettebb ez a rész is. A két szöveges gomb az éppen képernyőn levő tartalomtól függően változik: a kontaktoknál az új hozzáadása van balra és a hívócsoportok jobbra, a hívásnaplónál pedig a nem fogadott hívásra szűrés balra és a lista törlése jobbra (egyes elemeket is törölhetünk a híváslistából, ha oldalra csúsztatjuk őket, ahogy az üzeneteknél). A naptár még enné is kevesebbet változott, csak az új skin igazából lényeges, és ugyanez elmondható az óráról és ébresztőről is. Bár azt azért megjegyzem, hogy javították a téli-nyári időszámításból adódó hibát (Kínában ugyanis nincs nyári időszámítás, így ők konstans időzónákkal számoltak).

A zenelejátszó ellenben sokat változott az elődhöz képest. Először is az alsó menüben vehető észre az új kialakítás: eggyel kevesebb gomb van ugyanis az albumok és előadók szerinti tallózás nincs szétszedve, mint eddig, hanem kis hangjegy ikon mögé rejtették mindet, ahol a fenti fülekkel lehet válogatni, hogy az összes dalt szeretném egyszerre látni, vagy albumok vagy előadók szerint nézni őket. A hangjegytől balra levő ikon a lejátszási listákba visz, ahova a zenegyűjtemény frissítésekor talált listák automatikusan bekerülnek, a jobbra levő pedig magába a lejátszóba, ami egyébként nem igazán változott. A baloldali szöveges gomb az id3 tag-ek szerkesztésébe visz, a jobboldali a beállításokba, ahol a hangszínszabályzót is találjuk. Ez utóbbiból egyelőre csak portré nézetes van, ami kevesebb frekvenciasávot is jelent, mint eddig, viszont legalább szép animációval úszik át a kijelölés egyikről a másikra.

A beállításokat kicsit leegyszerűsítették, bár sokat amúgy sem piszkáltam őket eddig sem. Fentről lefelé az album borító beállítása, dalszöveg letöltése, hangszínszabályzó, automatikus megállítás, BT hangprofil aktiválása, maximális hangerő beállítása, valamint a basszus és magas hangok kiemelése kapott helyet.

Ennyit nagy vonalakban. Azért pár szót kell ejteni a hiányosságokról is, bár ez még annyira tesztverzió, hogy talán ilyeneket nem is illene nagyon felróni nekik. A régi adataink importálása elég macerás jelenleg. Egyrészt csak az sms-eket és a kontaktokat tudja konvertálni jelenleg a telefon, másrészt azokat is kisebb hibákkal csak. Az összes régi üzenetem hirtelen még régebbi lett, mert 1970-es dátummal jelennek meg a művelet után, illetve csak akkor volt hajlandó úgy egyáltalán megjeleníteni őket a telefon, ha előbb írtam egy újat (szintén a kontaktoknál is hasonló hiba volt). Szintén vannak még bugok rendesen a képnézegetőben, időnként belassul, nem érzékeli az érintést. Az üzenetírás a régi billentyűzetnek köszönhetően a régi, viszont időnként nem jelenik meg a billentyűzet (ezt csak a 3rd party bétás billentyűzetszoftverrel tapasztaltam régebben). A térerő ikonja folyamtosan maximumon van, a beállításoknál viszont kikapcsoltnak jelzi a GSM antennát (közben pedig mindkettőtől függetlenül vidáman lehet telefonálni). A saját kezűleg beállított csengő- és sms hang helyett az alapbeállítás szólal meg, és így tovább. Mindezek mellett viszont dicséretes, hogy a programkompatibilitás nem sérült igazán, amiket eddig használtam, azok mennek most is (kivéve egy-két olyan rendszerbeállító progit, amik az új GUI szerkezeti változásai miatt nem érik el a megfelelő beállításokat, de ez nem is meglepő).
Persze tudom, hogy már így is lassan jött ez a szoftver, és még mennyi hiba van benne, de ennek ellenére azt kell mondjam, hogy tetszett, sőt: nagyon tetszik. Ha ennek a végleges változatával tavasszal ki tudják dobni az 3G-s változatot, akkor az megint egy remek készülék lesz ettől a kis gyártótól (és most az android portolásról nem is beszélve, ahol emellett a GUI mellett az android szoftveres támogatottságát is várhatjuk).

Hirdetés

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.