2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Megérkezett hozzám a HAF X!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sokan még nem ismerik, valaki pedig már alig várja, de nekem sikerült egyet szereznem.:)

[ ÚJ TESZT ]

Tehát, e remek ház tegnap előtt érkezett meg hozzám. Rögtön hozzá is láttam a kibontáshoz, hát nem volt könnyű, már csak a ház súlya miatt sem, kb. 15kg-ot nyom. Miután kivettem, szétszedtem, és a felesleges dolgokat eltávolítottam, így nézett ki.

Nos, igen, van rajta USB3-mas csatlakozó is, és igen, mielőtt bárki is megkérdezné, nincs alaplapi csatlakozója, hanem kétoldali USB out-os. Nos, ezt csak úgy lehet megoldani, hogy hátravezeted az alaplaphoz, és bedugod az USB k-be. Nem bonyolult dolog, de érdekes megoldás.
Miután ez megvolt, megnézegettem, mit kaptam még hozzá. Volt még hozzá 2db USB 2.0 port, 1db firewire, és 1db E-sata, na meg a mikrofon, és a fülhallgató bemenet. Tehát van kábel rendesen, de szerencsére egyben van az egész, ezért könnyű dolgom volt.
Ezek után kiszedtem az előző házamból a cuccokat, és félreraktam, majd kibontottam HAF X csavarkészletét, és beszereltem az az 1156 hoz szükséges alaplapi csavarmenetet, vagy minek hívják.
Amikor ez meg volt, jött bele az alaplap a h50 el együtt, mert felesleges lett volna szétszednem. Tehát beraktam, jól lecsavaroztam az alaplapot, és akkor jött a meglepi.
Ugyanis a HAF X -hez 14cm- es ventit adtak, de a hűtőborda a h50-hez, csak a 12cm-s ventihez jo. De szerencsére erre is volt megoldás, mivel a h50-hez gyárilag adnak hozzá 1db 12cm-s ventit, és ezzel meg volt mentve a haza.
Felszereltem azt is, és haladtam tovább.
Ekkor így nézett ki:

A következő állomás a táp berakása volt, ezt kétféleképpen lehet berakni, úgy, ahogy a képen látod, vagy fordítva. Ez sem tartott semeddig, hiszen hely bőven van, és csak pár csavar kell a felcsavarozásához. Én ezért raktam így, mivel a ház aljára felszereltem a gurulókat, így alulról tudja normálisan szívni a levegőt. Ha viszont valaki nem tesz rá gurulókat, akkor nem ajánlom így felrakni, mert akkor nehezen fog levegőhöz jutni, ami egy tápnál nem előny. Ha viszont valaki fordítva rakná be a tápot, az sem a legjobb megoldás, hiszen, akkor a meleg levegőt szívja be a házból, ami szintén nem túl ésszerű megoldás.
Na lépjünk tovább, a következő dolog, a kisebb dolgok, a wincsi és a DVD olvasó berakása. Az állam leesett, hogy milyen rohadt egyszerű berakni, behelyezni a vinyot és az olvasót. Egyszerűen annyira könnyű, hogy 1 perc alatt kész vagy. Ami plusz dolog ennél a háznál, az elől látható 2db kihúzható HDD tároló, amit a házban kell beüzemelni, de nagyon gyorsan és egyszerűen lehet ki- berakni, ergo nem kell szétszedni a gépet, hogy vinyot rakhass be, ha szükség van rá. Ez nagyon okos döntés volt, hasznos annak, aki kihasználja.
A továbbiakban jött a kábelezés, amit a legjobban utálok, mert volt belőle bőven. Először az alaplapot csináltam meg, aztán jött a vinyo és a többi. A Chieftec nem csinált túl hosszú kábeleket, így kicsit necces volt pár kábelt bekötni, de a végére egész jól megcsináltam szerintem. Tehát miután megvolt az alaplap, össze dugdostam a hangot, USB- t, és stb- t, majd jött a vinyo és az olvasó, simán meg volt 1 perc alatt. Mindezek után jöttek a ventik, amiből nincs kevés. Van 1db 20cm-s venti fölül, 1db 20cm-s oldalt, 1db 23cm-s piros ledes elöl, és 1db most már csak 12cm-s venti hátul.Tehát tényleg kiérdemelte a haf(high air flow) nevet.

Na, de nincs megállás, még nincs kész a dolog. Miután mindent összedugtam, jött a próbaindítás, ami jól ment. Minden ment, aminek mennie kellett, megnyugodtam. Ez történt Tegnap előtt este. Elég is volt aznapra, eltettem magam másnapra.
Majd a következő nap jött a végelegesítés, a részletes kábelelrendezés, igazgatás, szépítgetés.
Szinte mindennnel kész voltam, amikor megnéztem, hogy az oldalsó ventinek a 480- as kártyát, pontosan kéne hűtenie, mivel arra lett kitalálva. De sajna a kártya jóval a venti fölött van. Jött az elmélkedés, néztem hőmérsékletet, és végül az lett a dologból, hogy az eggyel alatti foglalatba raktam(ami ugyan csak 8x), de jobban hűti a kártyát. Ezért végül odaraktam, és most pontosan a kártyát hűti a venti minden erejével.
Amit még úgymond pluszként kapsz a házhoz: tápkábel eltakaró lemez, vagy mi is az, külön vga hűtő, usb 2 es átalakító.
Nos, emberek, ennyi, a ház kész van, gyönyörű, kívül- belül fekete, még a csavarok is feketék.
A végeredmény magáért beszél, kiváló ház, kiváló anyagból, kiváló kialakítással....

És most nézzük az értékelést:

Pozitívumok:
-Marha nagy a ház, bármit elfér benne
-Plexi oldallap
-Kiváló levegőelvezetés
-Kiívül belül fekete, így nem kell lefújni.
-Rengeteg plusz dolgot kapsz hozzá
-Bővíthetőség
-USB 3.0 ás csatlakozó
-Full acél, akár rá is ülhetsz, akkor sem törik össze.:)
Negatívumok:
-Marha nehéz
-Drága
-Itthon szinte nem is lehet kapni

Amit még kihagytam a cikkből, az egy kicsi összehasonlítás féle, a haf x és a haf 932 között. Tehát a haf x méretre ugyan akkora, mint a 932 es, belül és kívül egyaránt. De a haf x kívül- belül fekete, ami valakinek előnyt jelent (nem kell lefújatnia, vagy lefújnia feketére). Nagyjából a gépbelső az szinte ugyan az, nem hoztak nagy újításokat, gondolok ilyenkor az ODD lefogatókra, a HDD rackre. De 1-2 újítás mégis csak jött, márpedig 2 külön hdd rack, ami azt szolgálja, hogy gyorsan, egyszerűen lehet ki-be rakni a hdd- t. Ez egy jó megoldás, annak, aki sok vinyot használ. Ami még újítás, hogy a ház felső részében 2 ventillátort lehet elhelyezni, nem csak 1- et. Gyárilag 1db- ot kapunk (20cm-set), amit ki lehet bővíteni kettőre. További újítás, ami nem nagy, de mégis jól mutat, az az oldallap, ahol szintén egy 20cm-s ventit találunk, de stílusosabb kivitelben, és mellé egy plexi lapot is szereltek, így igen szép lett (szvsz). Tulajdonképpen más nagyobb eltérés nincsen belül, talán még annyi, hogy a haf x- nél többféle alaplapot lehet beszerelni, mint elődjénél. És akkor még a portok, hát a haf x- nél ugye található 2db usb 3.0, ami valakinek jól jön, valaki meg használja usb 2.0- ként. Ez tehát valakinek jó, valakinek felesleges. Továbbá a többi port megegyezik a haf 932- vel, tehát itt nincs nagy újdonság. Ami még más, az a portok fölött található Power gomb, mellette az elülső piros ledes venti ki- bekapcsolása (a piros ledre gondolok), és alatta a reset gomb. Nagyon praktikusnak tartom, ez jó húzás volt.
Nos, akkor jöjjön a végeredmény: A haf x rengeteg újítást tartalmaz, ami egy profi tuningernek, vagy egy olyan embernek, aki egy nagy helyre vágyik, vagy aki igazán jó szellőzést akar, az megveszi a haf x- et. Aki viszont megelégszik a kevesebb adottsággal, az megveszi a 932- est.
Én úgy gondolom, hogy itt az ár lesz a döntő szerep, ami most eléggé húzós. A HAF X 50 rugóba kerül, ami nem kevés, ezzel ellentétbe a HAF 932 közel 20 ezerrel olcsóbb, ami nem kicsi különbség.
Tehát perpillanat érdemesebb megvenni a haf 932- t, mert jó az, meg van benne sok minden, ami a haf x- ben, de aki már komolyabb hűtést és komolyabb gépet szeretne, annak ajánlom a haf x- et (főleg olyan embernek, akinek gtx 480-a, van, mivel a hűtés rá lett szabva). Ezért a pénzért kapsz rengeteg extrát, ami a haf x- ben nincs, alapból le van fújva feketére, nagyobb felületű plexi oldallap, több venti elhelyezhetősége, usb 3.0..
Nos, mindenkinek köszönöm a figyelmét, aki haf vásárlásán gondolkodik, ajánlom, hogy előbb elolvassa ezt a cikket, majd utána döntsön, persze nem kötelező.

A régi Thermaltake házam, és a mostani haf x:

A régi Thermaltake házam, és a mostani haf x::)

A végére még pár kép.:)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.