2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Lenovo ThinkPad T430 2018-ban?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy mire jó egy változatos beltartalommal elérhető, masszív productivity laptop hat év után?

[ ÚJ TESZT ]

A Lenovo 2012-ben dobta ki a piacra a T430-as laptopsorozatot, ami több szempontból is újított a korábbi sorozatokhoz képest, talán a legfontosabb közülük, hogy az addig jól megszokott ThinkPad billentyűzetet szigetes megoldásra cserélték, amire a berögzött fanatikusok egyből ráugrottak, hogy hú meg há, de végül mindenki megszokta, és folytatódott tovább az élet. 2012 régen volt, a gép ma már a hatodik életévét kezdi, viszont az eredeti, 320 ezer forintos alapár 60-90 ezerre csökkent.

Kinézet, külsőségek

A T430-as nem tartogat semmi különlegességet kívülről, megszokott ThinkPad formája van, de ezzel nincs probléma. A gép fedlapja kicsit gumírozott érzetet kelt, alapvetően kellemes tapintású anyag. Ezen, és az alumínium zsanérokon kívül az eszköz teljes mértékben kőkemény, fekete műanyagból készült. Ami gond lehet, hogy viszonylag vastag és nehéz, de túlélhető, nem kell arra gondolni, hogy nem lehet tartani, szimplán csak vaskosabb és masszívabb, mint az átlag.


180 fokban nyitható zsanérok


Számomra érthetetlen, hogy kinyitva miért fordítva vannak a feliratok, de ez csak részletkérdés.

Billentyűzet, TouchPad

Ahogy az előbb említettem, a laptop billentyűzete szigetes elrendezésű, a gépelés rajta nagyon kényelmes, emellett a gombok viszonylag nagyok, így könnyű őket eltalálni. A világítása érdekes módon felülről történik, ami nem a legjobb megoldás, de lehetett rendelni alulról megvilágított verziót is, emellett utólag is lehet cserélni, szóval minden adott, ami csak kellhet. A touchpad már más tészta. Felülete érdes, kis kiálló rücskök vannak rajta, amitől száraz kézzel nagyon kellemetlen használni. Az én példányomon nem található ujjlenyomat-olvasó, viszont ez is rendelhető volt gyárilag. Persze nem maradhatott el a védjegynek számító TrackPoint sem, mert ha az nincs egy ThinkPad-en, akkor az nem is ThinkPad.


A pöcökegér nem feltétlenül fontos, de nem árt, ha van

Csatlakozók

Hátul találunk egy sárga USB 2-es portot, ami kikapcsolt állapotban is kap áramot. Ettől keletre egy Ethernet, egy 20V-os töltőcsatlakozó, illetőleg egy légbeömlő nyílás. A bal szélen egy légkiömlő nyílás, ergo a bal sarkát kéne valahogy nem befogni. A kifújótól jobbra egy VGA port, egy combo jack, illetve a fő merevlemezt takaró fedélen egy ThunderBolt MiniDisplay kimenet, és kettő USB 3 SuperSpeed gödör van. A szerkezet elején mindössze egy fedlap tolózárat találhatunk. A jobb szélen egy optikai meghajtó foglalatot, egy SD-kártyaolvasót, egy USB 2-t, egy Kensington zárat, egy Express kártya bővítőt, illetve egy repülőgép-mód kapcsolót.

Akkumulátor

Az akksi maradéktalanul kibír 2 órát durva felhasználás mellett, de ha nem hajtjuk túl, akár 4 óra is kihozható belőle.

Hangszóró, kamera, kijelző, mikrofon

Kezdjük a kamerával, ami szerintem az az „elmegy” kategória. Nem lehet tökéletes selfie-k elkészítésére használni, de nem hinném, hogy ezért vennénk meg ezt a gépet. Nem képes jó képeket készíteni, de hozza az elvárható minőséget.
A hangszórót sem nevezném jónak, elsősorban azért, mert a tónusa nagyon flat, nagyon semmilyen, semmi basszus nincsen benne, az egyetlen előnye az, hogy felénk van fordítva, de ez nem kárpótol.
A kijelző egész jó, a legtöbb ThinkPadnél megszokott 14 colos, normális távolságból nem nagyon látni a pixeleket, de a betekintési szögek nem a legjobbak. Oldalról nem invertálódik, csak alulról és felülről, de csak szélsőséges esetekben lehet zavaró.


A kép nem igazán adja vissza, de teljesen elfogadható a képminőség, még ennél a kisebb felbontású, 1366x768-as csodánál is, van egy nagyobb is, az 1600x900-as

Ami viszont igazán jó, az a mikrofon. A hangfelvétel minősége szinte tökéletes, a zajszűrés is kiemelkedő, gyakorlatilag egy nem túl drága stúdiómikrofonnal felér a teljesítménye.

Teljesítmény, most már tényleg

A „Teljesítmény” szekció legelején leszögezném, hogy ez nem gamer laptop. A specifikáció is ezt mutatja:
- CPU: Intel Core i5 3320M 2 Core 2,60 Ghz, Turbo Boost: 3,09 GHz
- GPU: Intel HD Graphics 4000 (integrált)
- RAM: 4 GB (2012-es a gép, ne dögöljünk már bele)
- Tárhely: 320 GB HDD
- Kijelző: 1366x768, 14 inch, 17:9 ratio, 113 ppi (még mindig 2012-es pro laptopról beszélünk, emberek)
- OS: Windows 10 Pro (eredeti: Windows 7 Pro)

És hogy ez mire elég 2018-ban?
Alapvetően hétköznapi taskok teljesen kulturáltan futnak rajta, bár a Windows 10 elég lassan bootol merevlemezzel, de ez nem a laptop, hanem inkább az optimalizáció hibája, ritkán ütközünk olyan problémába is, hogy elfogy a memória, ilyenkor nagyon durván be tud lassulni, de ezeket meg egyszerűen lehet bővíteni, úgyhogy nincs okunk nyavalyogni. A processzor akár 10-15 percig is képes stabilan tartani a 3,09 Ghz-es Turbo Boost-ot, amit nem neveznék rossz teljesítménynek. A tesztpéldány a 2012-ben megvásárolható legalapabb konfiguráció, de ez is röhögve megbirkózik az olyan dolgokkal, mint:
- Windows 10 minden funkciója
- PhotoShop
- Videóvágás (de nem 4K-ban!)
- LibreOffice, MS Office
- A legtöbb játék 2005-2010-ig képes futni rajta, ezeknél újabbak is, de azok már csak elég alacsony beállításokkal, és akkor sem mennek kb 30-40 FPS fölé
(Igazán sajnálom, hogy pontos adatokat nem tudtam megadni, de nincs semmilyen játékom ami 2002-nél újabb lenne, nem szoktam játszani, mert nem érek rá)

Konklúzió

Én alapvetően elégedett voltam az eszközzel. Semmiben nem nyújt kiemelkedőt, de nincsenek kiugró gyengéi sem.
Értékelés:
Dizájn: 4/10 (Szubjektív, mindenki döntse el maga, hogy szép-e avagy sem)
Billentyűzet, TouchPad: 7/10
Csatlakozók: 9/10
Akkumulátor: 8/10
Hangszóró, kamera, mikrofon, kijelző: 4/10
Teljesítmény: 9/10

Megéri? És ha igen, kinek?

Elsősorban azoknak ajánlható, akik az átlagosnál többre használják gépüket, viszont nem játszanak rajta, ugyanis az integrált videókártya nem gamingre lett kitalálva, és igazából maga az eszköz sem, ez egy productivity laptop, irodai felhasználás tökéletesen megoldható vele, bár én inkább egy T430s-t vennék, amiről lentebb olvashattok.
A laptop ára a használtpiacon 60-90 ezer forint között mozog, állapottól és konfigurációtól függően.

Aki szeretne ilyet venni…

...annak érdemes azt tudni, hogy a T430, az nem egy laptop, hanem öt. Az egész sorozat alappillére a bemutatott sima T430, ami talán a legjobban hordozza magában a ThinkPad érzést. Ennek egy olcsóbb változata a T430i, amiben kizárólag Core i3 processzorok foglalnak helyet, míg a sima T430-ban csak Core i5, és i7 lehet. A sima T430 négy milliméterrel vékonyabb változata a T430s (s mint slim). Ennek is van olcsóbb változata, T430si néven. A T430u egy ultrabooknak nevezhető, de azoknál vastagabb notebook, ez a változat ritkább, mint a fehér holló. Az összes T430 14 colos kijelzővel rendelkezik.

Hibalehetőségek

A fedlap gyakorlatilag körömmel megkarcolható, (Igen, kipróbáltam, tényleg az) a billentyűzet eléggé könnyen kopik. A zsanérok lötyögnek, és nem túl erősen tartják a képernyőt, de elfogadható, 6 éves, nyilván nem vérhatjuk el a betonstabil tartást. Nagyon érdekes probléma, a hangszórórácsok alacsony hőteherbírása. A masinában bal felül található a ventilátor, ami képes nagyon felforrósodni, amitől a hangszóró takarólemez funkciót ellátó műanyag idom meglágyul, eldeformálódik, majd úgy marad, ettől függetlenül a hanghatás nem csorbul.

Akit érdekel a korabeli tesztje, az itt elolvashatja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.