2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Megbízhatóak-e a DVD-ink?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Megbízhatóak-e a DVD-ink? ha nem vagyunk biztosak, jobb, ha teszteljük őket Nero DiscSpeed-el!

[ ÚJ TESZT ]

Bővebb értékelés

Nézzük mi mit jelent.

Jobbra lent rögtön láthatunk egy könnyen értékelhető adatot, ami a lemez összesített minőségére utal. 100% a tökéletes állapotú lemez. Én ilyet még személy szerint soha nem láttam. Általánosan elmondható, hogy ha 90% felett van, akkor az jó állapotú lemeznek mondható.

Két grafikont látunk. A felsőben láthatjuk az ún. PI Errors értékeket (kék) és a tesztelés sebességét (zöld csík). Jobb oldalt a PI értékek találhatók, bal oldalt pedig az aktuális olvasási sebesség (pl. 4x, 16x, stb.). Alul a DVD mérete látható gigabyte-ban megadva. Az alsó grafikon a PI Failures értékeket mutatja (zöld), alul pedig szintén a méret található. Lent kiadódnak a PI értékek is. Jelentésük a következő:

-PI Errors (Sérült blokk)
Egy blokkban található byte-ok száma a Reed-Solomon szabvány szerint. A maximum értéket kell figyelembe venni!
200 pont alatt ideális
280 pontig még elfogadható
280 pont felett rossz

-PI Failures
Hibás blokk, de még olvasható. A maximum értéket kell figyelembe venni!
18 pont alatt jó
32 pontig még olvasható
32 pont felett rossz

-Jitter (remegés)
A digitális jel tulajdonsága. (Sajnos az íróm nem támogatja ennek a tesztelését.)
15.4% alatt ideális
16%-ig még elfogadható
16% felett hibás

-PO Errors (sorkövetés)
Már 1 hibapont is végzetes!

Ezek közösen jól tükrözik a fizikai minőséget, tehát összességében a lemez megbízhatóságát. A PI Errors érték gyakran ijesztően magasnak tűnhet, de olyan 700-1000 pontig még olvasható a lemez. A blokkhibák viszont már komolyabb értékek. Ha az érték már meghaladta a 30-40 pontot valahol, akkor kicsi az esély rá, hogy valaha visszaolvassuk a lemezt, az adott terület „meghalt”. Addig jó, míg az értékek 8 fölé nem ugrálnak. A program zöld, sárga és piros színnel szépen kiszínezi, amit kell.

Figyeljünk arra, hogy ezek az értékek relatívak, azaz írónként eltérőek. Így sajnos nem mondhatóak szentírásnak, mert lehet, hogy valamelyik író már 20 PI hiba után bemondja az unalmast, de lehet, hogy valamelyik még 70 pont felett is küszködve, de beolvassa az adott részt. A teszt inkább összehasonlítási alapnak jó. Egy írón, lemezek közötti különbségekre való rávilágításra tökéletes. Viszont nagy általánosságban igazak ez értékek. Ha látjuk, hogy néhány helyen magasra ugrott a szint (be is vörösödik a sáv), akkor nyugodt szívvel elkönyvelhetjük, hogy a lemez haldoklik, vagy már reszteltek is neki!

Pontosan nem lehet megmondani, hogy mennyi van hátra, de csak hónapok, esetleg évek kérdése, és végleg megadja magát. Jó hír, hogy ha a lemez egy része sérült, attól még nagy eséllyel a többi olvasható marad. De érdemes hamarabb cselekedni és lementeni a menthetőt!

Utolsóként nem beszéltem a 'lemez szken' nevű részről, ami tulajdonképpen egy minőségi összefoglaló. Ami zöld marad a teszt után, az még olvasható adat. Ami sárga lesz, azok a hibás blokkok (magas PI Failures érték), és hamarosan másvilágra kerülnek a bitek. Amelyik négyzet piros lesz, arra nyugodtan adhatjuk áldásunkat, mert olvashatatlanok! Előnye ennek a résznek, hogy alul látható egy lista, amiben megjelennek a hibás és sérült fájlok is. Így láthatjuk, melyik van veszélyben és melyik halott.

Tapasztalataim szerint (pár) évente érdemes végigfutni a fontosabb lemezeinken, hogy elkerüljük az adatvesztést!

Remélem hasznát veszitek ennek a kis írásnak.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.