2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Massachusetts, the Bay State

A New England (Új-Anglia) gyűjtőnéven ismert vidék az USA északkeleti partjának csücskén helyezkedik el.

[ ÚJ TESZT ]

Kisebb városok

FAIRHAVEN egy kis halászváros, a történelemkedvelők gyöngyszeme. Pici területe ellenére hihetetlen gazdag múlttal és jelennel rendelkezik. Alapítója a híres Mayflower utolsó túlélője volt. A polgárháború idején az első tengeri csata is Fort Phoenixnél (Fairhavenben) zajlott.

Joshua Slocum is Fairhavenben élt. Ő volt az első, aki teljesen egyedül hajózta körül a Földet egy vitorláshajóval. Henry Huttleston Rogers, aki a Standard Oil (Amerika vezető olajtársasága) alelnöke, és a Forbes szerint a leggazdagabb amerikaiak egyike, szintén Fairhavenben lakott. A Standard Oil később 34 kisebb vállalkozásra oszlott, olyanokra, mint a Shell, Mobile Oil és Texaco.

Fairheavenben élt az első Amerikába költözött japán is, Manjiro Nakahama, aki egy eltévedt japán halászhajón hajótörést szenvedett, majd akit a Fairhevanből való halászok mentettek meg. Napjainkban Manjiro Nakahama egykori szülővárosa - Tosashimizu - Fairehevan testvérvárosa lett.

Fairhaven és New Bedford az Acushnet folyó két partján fekszenek, akárcsak nálunk Buda és Pest. NEW BEDFORD aranyos kis település. Amerikaszerte itt vannak a legszebb hazafias házak. Herman Melville amerikai író így vall erről a Moby Dick című művében:
"Maga a város talán a legdrágább (legkedvesebb) lakóhely egész New Englandban. Amerikában sehol másutt nem találni hazafiasabbnak látszó házakat, fényűzőbb parkokat és kerteket, mint New Bedfordban. "

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.