2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

m2 HD, a kísérleti adás.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A napokban beindult műholdas kísérleti adást teszteltem. Az égi jel: Hot Bird 8 műhold 12,130 (H) GHz...

[ ÚJ TESZT ]

A napokban beindult műholdas kísérleti adást teszteltem.

Az égi jel:
Hot Bird 8 műhold
12,130 (H) GHz
SR:27500 FEC:3/4
DVB-S norma, MPEG-4 tömörítés az m2 HD csatornán
Indult augusztus 1.-én.

A hardver:
Hauppauge WinTV-NOVA-HD-S2 HDTV PCI
XFX GF8600GTS XXX
c2d E6600
Gigabyte 965P-DS3P
GEIL 2*1GB DDR2-800 KIT

A szoftverek:
Windows XP SP3 Home
AltDVB, DVBDream

A csatornák:
Az analóg műholdas adás helyére üzemelték be a következő csatornákat:
m2
m2 16:9
m2 HD (1080i)
MR3 Bartók

Ez egy kis magyarázatra szorul. Az m2 hagyományos oldalaránnyal, a másik 2 csatorna 16:9-ben, középre vágva, sugározza az m2 adását. Amint a megfelelő tartalmak megjelennek, a két széles csatorna önálló életet kezd élni, az oldalarányok tekintetében. (Gondolom). Minden csatorna alacsony tömörítéssel, illetve magas bitsűrűséggel rendelkezik. Az SD adás eléri a DVD minőségét.

A HD adás technikailag felülmúlja a Blu-ray lemezek minőségét. Ez nem vicc. A számítógépes Blu-ray meghajtókhoz adott kodek nem tudja tökéletesen megjeleníteni a képet. Diavetítést csinál, lejátszás helyett. A szakfórumon panaszkodtak, hogy néhány márkás műholdas HD beltéri egységek is csak diázik.

A hang tömörítése minden csatornán azonos minőségű. Az mpeg szabvány által megengedett legjobb minőség.

Tapasztalatim:
A kedvenc programom az AltDVB. Gyorsan megtalálta csatornákat. Az SD adásokat szépen megjelenítette. Némi kodek cserélgetés után a HD képe is rendben volt. Hangot sajnos nem tudtam varázsolni. A feladott adatfolyamban lehet valami hiba. Más csatornáknál még sohasem produkálta ezt a némaságot a program.
Egy képernyőmentést beszúrok érdekességként. PIP ablakok segítségével mind a három adás látható egyszerre. Tisztán látszik, egymáshoz képest időben csúsznak az adások.

DVBDream. Az előző program tapasztalatin okulva, már előre beállítottam a megfelelő kodeket. A hang is rendben. A teljes felbontású jpeg képek is ezzel a programmal készültek.

A képek:
Minden m2 csatornához összehasonlító képeket is mellékelek. Vegyétek figyelembe, hogy a magyar televízió még nem üzemelte be a digitális stúdióit/berendezéseit, ezért az adás minősége még nem a végleges. Mind a két elterjed HD felbontásból is raktam mintát.
(Az olimpia képeivel kiegészítem majd a gyűjteményt.)

m2, m2, m2
Duna, Duna, Duna

m2 16:9, m2 16:9
ZDF, BBC 1

m2 HD, m2 HD
BBC HD
arte HD (720p)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.