2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Lumia 920, a lutriphone

Az egyik legjobb, és egyben legrosszabb telefonom a Lumia 920; de gyári hibás vagy szimplán ilyen...?

[ ÚJ TESZT ]

Hibák

Akku problémák

A telefon akkuja a kezdeti időszakban feltűnően jól viselkedett. 1 napot simán kibírt úgy, hogy azért használtam rendesen. Amikor nem használtam, akkor 2 napig simán életképes volt. A probléma kb. 1 hónap használat után kezdődött. Addigra már frankón belaktam a telefont, és már javában toltam a jobbnál jobb játékokat. Annyit tudni kell rólam, hogy sok időt töltök azzal, hogy játszok a telefonomon. Ha megtetszik egy játék, akkor késztetést érzek, hogy az összes archievementet, vagy ha nem Xbox-os, akkor minél több pályát teljesítsek.

Az első olyan game, ami nagy gépigényű volt, az az Asphalt 7 Heat volt. 2-2,5 óra folyamatos játék és a telefon 100%-ról csutkára lemerült. Sőt még úgy is merült, ha töltőn volt a telefon és közben játszottam. Arra számítottam, hogy ilyen esetben is tölt csak lassabban, vagy nem is tölt, nem is merül de arra nem számítottam, hogy merül.

Érdekes, hogy az iPhone 5-ben 1440 mAh akkumulátor van, és jobb üzemidőt biztosít, mint a Lumia 920 2000 mAh-s akkuja. Lehet én gondolom rosszul, de a nagyobb akkunak nem jobban kéne teljesítenie? Persze az is közrejátszik, hogy a 920 kijelzője nagyobb, de az akku is nagyobb annyival, szóval azt a teljesítményt legalább kéne hoznia, de nem hozza.

Melegedés

Nem tudom, hogy ez akku probléma-e vagy sem, de a telefonom felső része (a kamera felett) nagyon melegszik. Régebben csak akkor melegedett, ha olyan alkalmazást használtam, ami nagyon igénybe veszi a telefont, de most már olyankor is, ha 5 percig folyamatosan használom bármely appot. Egy-két órás játék maraton garantáltan megizzasztja a kezem és roppant mód kényelmetlen. Töltés közben is melegszik a telefon, sőt még a töltő fej is melegszik. Nem teljesen tartom ezt normálisnak, mert egy telefonomnál sem találkoztam ilyennel.dejaris kolléga szerint proci gond lehet. Ezt már sosem tudjuk meg.

Értesítési rendszer

Ez nem a telefon hibája, de mivel hiba, ide sorolom. Nekem fent van a Facebook, Skype, WhatsApp, Viber, GMail, Outlook, és sajnos nem úgy működnek, ahogy kéne. Talán a kivétel az Outlook és a Skype, bár már itt is előfordult, hogy nem akkor kaptam meg az értesítést, amikor azt elküldték. A WhatsApp és a Viber értesítései késéssel ugyan, de megjönnek, és volt már olyan is, mikor nem jelzett a csempe. A Facebook, az viszont használhatatlan.

Üzenetkezelésre (Facebook chat) ott a beépített cucc, ami jól végzi a dolgát, viszont maga a Facebook app - és itt legyen szó bármelyikről, ami megtalálható a Store-ban - hasznavehetetlen. Meg sem tudom számolni, mennyit próbáltam már ki, és mindegyiknél késve, de legtöbb esetben sosem jöttek meg az értesítések. Ezt nem tudom kinek a sara, a Microsoft, vagy a Facebook a felelős, de valaki biztos. iOS-en ezek a dolgok mind hibátlanul, gond működnek, és minden akkor jön meg, amikor kell.

Kamera

Ez az a része a telefonnak, amire nagyon büszkék a finnek. Minden kameracsatában őt hozták ki győztesnek és naná, hogy a tesztek többsége éjszaka készült. Akkor még nem, de most már tudom, miért. A végén már idegesítő is volt, hogy a külföldi oldalakon minden egyes alkalommal, mikor kijön egy új telefon, egyből odatolják a 920-at és csinálnak mindkettővel éjszakai fotót. Bezzeg nappali fotós csatákat nem igen lehet találni, vagy csak elvétve. Ugyanez a helyzet, ha videóról van szó, bár ott azért derekasan helyt áll a 920. Azt nem tolták el, kristálytiszta képet ad torzításmentes hanggal.

Azt elmondhatom, hogy én mindent elkövettem, hogy kihozzam a kamerából a maximumot. Letöltöttem nem egy programot, próbálgattam a beállításokat, de el kell fogadni, hogy ez nem az a telefon, amit hirtelen előkapok és lekapom a pillanatot. Aki ilyen célra akarja használni, az felejtse el. Itt babrálni kell a beállításokat, és akkor lehet átlagnál egy kicsit jobbat, vagy átlagos képet lőni. A kimagasló szintet meg el lehet felejteni.

Camera progik, amiket használtam és még egy két szerkesztő progi hozzá:
- ProShot
- BLINK
- Camera360
- Cinemagraph
- Clever Camera
- CleverPhoto
- Creative Studio
- Fhotoroom
- Fotor
- HDR Photo Camera
- Panorama
- SophieLens Pro
- Thumba Photo Editor

És itt egy link, az összes képemről: [link]

Most, hogy már eladásra megy a telefonom, tapasztaltam ki igazán a képességeit. Én a Clever Camera progit sokat használtam. Egyrészt nagyon jó a menüje, könnyen kezelhető, viszont lassan menti el a képet. Sokkal lassabban, mint a gyári, vagy mint a ProSot. Itt is megtalálható az, hogy mikor megnyomom az exponáló gombot/rátapicskolok a kijelzőre, akkor hirtelen kiélesedik a kép és az elmentésig eltelik egy kis idő, amíg elmosódik a kép. Ha abban a pillanatban készülne el a kép, mikor elkapja a fókuszt, tuti jobb képek születnének. Valahogy mintha elvesztené a fókuszt.

Szóval a közeli képekre a legjobb a Clever Camera, manuális fókusszal. Viszont távoli képekre már talán a gyári kamera az alkalmasabb, de rettentően mos és zajosít, főleg nappal. Másik érdekes dolog, hogy viszont ha panorámát csinálok (a Nokia panoráma progijával), akkor a képbe belenagyítva kevesebb a mosás és a zaj. Érthetetlen. De nézzétek meg a fentebb betett linket, és csekkoljátok a képeket. Azok beszédesebbek.

Azért csináltam egy kis összeollózást is Paint-tel:

[link]

Apróbb bugok

Itt csak felsorolásképpen megemlíteném azokat, amik csak néha fordultak elő, és nem tulajdonítok nekik nagy figyelmet:

- Három-négy alkalommal fordult elő, hogy a telefon magától kikapcsolt (ebből kétszer töltőn volt), és nem tudtam bekapcsolni. Semmilyen gombnyomásra nem reagált. 5-10 perc elteltével automatikusan bekapcsolt, és ha épp akkor kapcsolt ki, mikor böngésztem, akkor kitörölte a könyvjelzőimet is.

- Szintén három-négy alkalommal fordult elő, hogy elkezdett merülni a telefon, mikor hozzá sem nyúltam. Melegedett és merült, de durván. Hogy szemléltessem, 07:00-kor levettem töltőről és 11:00-kor kikapcsolt. Mintha valami beragadt volna a háttérben. Semmi nem állította meg a merülést. Először repülőbe tettem, majd csináltam egy soft resetet, majd a végén ki is kapcsoltam 10 percre, de nem segített. A remek WP rendszernek köszönhetően nem lehet kideríteni, mi is okozhatja. Maximum annyit lehet még az ügy érdekében tenni, hogy a back gomb hosszanti nyomásával bezárni az appokat, és a settings, applications, background tasks-nál kilő mindent, bár nem fog eredményre vezetni ez sem.

- Gyári ébresztő nem ébresztett. Nincs mit magyaráznom ezen. Egyik napról a másikra fogta magát, és úgy döntött, pihenjek többet. Kitöröltem a beállított időket. Ezzel annyit értem el, hogy néha ébreszt, de továbbra is megbízhatatlan. Leszedtem egy ébresztős appot, ami ébreszt. No comment…

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.