2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Logitech M705 egér - szabadonfutó maratonfutó

A munkahelyemre kerestem olyan vezeték nélküli egeret, ami használható méretű, kettőnél több, programozható gomb van.

[ ÚJ TESZT ]

Szotfver, működés, összegzés

Szoftver:

A Logitech SetPoint nevű programjának segítségével gyakorlatilag minden gombot testre szabhatunk. Az alapfunkciók külön ki vannak emelve, de választhatunk egy listából speciálisabb dolgokat is, emellett bármilyen billentyűleütést is szimulálhatunk.

Létrehozhatók különböző profilok az egyes alkalmazásokhoz, így könnyebb azok speciális funkcióit használni úgy, hogy ne okozzanak zavart egy másik programban. Ezzel a módszerrel kiküszöbölhető a görgő lenyomásából adódó probléma a korábban említett CAD programoknál is, ha az oldalra billentésre nem állítunk be semmit. Hasznos lehet az irodai alkalmazásokban a copy-paste kombó, esetleg az oldalra görgetés. Csak ne felejtsük el az agyunkat is átkapcsolni, ha átlépünk egy másik programba!

Van játékmód, ahol további tulajdonságokat kapcsolgathatunk ki és be.
A szoftver jelzi az elem töltöttségét, és képes kezelni az összes gépünkre csatlakoztatott Logitech beviteli eszközt azok beállításaival együtt.

Működés, összegzés:

A vevő 2.4 GHz-en kommunikál az egérrel, és nagyon jól teszi a dolgát. Semmi akadás, semmi várakozás, amint megmozdítom az egeret, feléled. Még akkor is, ha a Windows közben elaludt. Képes több eszközt kezelni, tehát vehetünk mellé egy billentyűzetet is, amihez persze ugyanúgy kapunk egy vevőt, de legalább lesz tartalék, ha elveszne. A mutató nem ugrál, nem remeg, jól vezethető különféle felületeken is.

Összességében egy jó egér, persze figyelembe kell venni, mire tervezték. Nem hardcore játékos egér, nem finom grafikához való, de a középkategória elvárásait bőven teljesíti, talán meg is haladja. Irodai munkához, általános felhasználásra egyenesen ideális. De még egy átlagos gamer is hasznát veszi a képességeinek, ha netalántán hüvelykujjal akarna lövöldözni, ugyanis a dupla klikk is beállítható.

A fogása nekem kifejezetten tetszik, nem fárad rajta a kezem. A mozgatása az említett okok miatt szokást igényel, és speciális esetekben később is zavaró tud lenni. Aki viszont teljes tenyérrel fogja, és könyékből, vállból mozgatja, az ebből nem sokat fog észrevenni.

Ára a tudásához képest jó, a minőségre pedig nem lehet panasz. Ha a hivatásosokhoz hasonlóan én is plecsniket osztogatnék, akkor egy "Tetszett"-et mindenképpen kapna az egerek összesített mezőnyében, kategóriájában viszont bőven megüti az "Ajánlott" szintet.

UPDATE - 2015.04.09.

Még mindig tökéletesen működik, a talpai kicsit megkoptak ugyan, de én egérpad nélkül, kicsit érdes bútorlapon használom az irodában. Az elemekre jelenleg 80%-ot ír a szoftver 15! (igen, TIZENÖT) hónap után. Tényleg maratoni teljesítmény. A görgő még mindig hibátlan, pedig naponta 20-30 alkalommal ki-be kapcsolom a szabadonfutót. A használat ideje alatt rá kellett jönnöm, hogy bár inkább irodai dolgozók lehetnek a fő célcsoportban, de a DPI állítástól eltekintve bőven üti egy közepes, tizen párezer forintos gamer egér szintjét. A gombok programozhatók, létrehozhatók alkalmazásprofilok, a két elem miatt kellően nehéz. Mondhatni súlyozható, ha az ember egy elemmel használja, vagy a kicsit könnyebb ceruza akksikat pakolja bele. :)

UPDATE - 2016.01.08.

Még mindig tökéletesen működik. Az elemekre jelenleg kerek 50%-ot ír a szoftver 24! (igen, HUSZONNÉGY) hónap után. Oké, a nyuszis elemek vannak benne, biztosan ez is számít valamit. Ha ezt a tendenciát folytatja, és nem megy tönkre, akkor van még benne gyenge két év. A használati statisztikához hozzátartozik, hogy kb reggel 7-től délután 4-ig, 5-ig van bekapcsolva hétköznap. Ez ugye kb. napi 10 órás használat. Ha egy évben 250 munkanappal számolunk, akkor ez 0-24-es használattal kicsit több, mint 200 napra jönne ki eddig. Szóval, ha valaki kikapcsolgatja éjszakára, és amikor nem használja hosszabb ideig, akkor számolhat minimum 3-3,5 éves élettartammal.
Időközben szereztem alá egy egérpad-et, azóta a talpak kopása is megállt. Az egér fizikai állapota tükrözi a két éves használatot, de kisebb kopásoktól, koszolódástól eltekintve hibátlan állapotban van. A jobb gomb egy picit mintha halkabban kattanna, mint új korában, de dupla klikk, vagy érzéketlenség még nem tapasztalható. Érdekes, pedig az van kevesebbet használva, ezért elképzelhető, hogy a jobb és a bal gomb alatti kapcsoló nem egyforma. Ahhoz, hogy ez mennyire gyakori megoldás, a nálam tapasztaltabbak jobban értenek.

Anyagminőség: 4
Funkcionalitás: 5
Ergonómia: 4
Ár: 3,5

Azóta történt

  • Steelseries Sensei Wireless bemutató

    Kemény fába vágta a fejszéjét a Steel, amikor vezetékmentesítette a csúcsmodelljét, a Sensei-t. Siker vagy bukás?

  • Logitech G502 Proteus Core

    Egy hibátlan összeszerelésű egér 11 gombbal, makró lehetőséggel, 12000 DPI-vel. Mi kell még?

  • Logitech G302 egér teszt

    Egy kizárólag MOBA játékosoknak készített egér. De megfelel-e a követelményeknek és tényleg csak MOBA játékosoknak?

  • Hanyattegér: CST L-Trac 2545

    Trackball biliárdgolyóval: precíz irányítást tesz lehetővé, kíméli a kezet, de a gyors mozgást szokni kell.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.