2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Logitech G303 Daedalus Apex egér

Aki megveszi és tetszik neki a forma, az ezentúl nem fogja okolni az egerét, amiért elhibázott egy-egy fejest.

[ ÚJ TESZT ]

A részletek és a belső

Gombok, kábel

A G302-es típusban bevezetett rugós feszítőrendszer itt is megtalálható a főgombok alatt. (Bal és jobb klikk) Ez lényegében azt eredményezi, hogy a gombok nyomáspontja kissé barátságosabb lesz, valamint a gomb kattintás utáni visszaállása gyorsabb, ezáltal azok, akik rengeteget és gyorsan kattintanak, még gyorsabban megtehetik ezt. Sajnálatos módon, még mindig nem sikerült japán Omron kapcsolókat az egérbe építeni, így marad a kínai D2FC-F-7N.

Az oldalgombok már keményebbek, amit én személy szerint jobban szeretek. Nincs annál rosszabb, mint véletlenül megnyomni egy-egy "vissza" gombot. A másik pozitívum az az oldalgombok elhelyezése. Sosincs útban, de ha kell, akkor könnyedén megtalálható a közelben.

A görgő mögötti DPI váltó gomb nyomáspontja valahol a főgombok és az oldalgombok közt van.
Maga a görgő szintén az előző G generációkból lett továbbhozva (G402, G302). Kissé súrlódó érzés tapasztalható görgetéskor és a szokásos tactile switch lenyomáskor. Óriási plusz, hogy a görgő lenyomása jóval könnyebb, mint pl. a G402 esetében.

(A videóban szereplő G402 japán Omron D2F-01F -ekkel van szerelve a jobb és bal gombokon)

Az egér számítógéppel való kommunikációjáért felelős kábele teljesen rendben van. Ami felróható neki, az a vastagsága, viszont kellően hajlékony. Ezzel is veri az elődöket. Talán a G502 kábelét kapta meg. Sajnos ebben nem vagyok biztos, mert az már nincs a tulajdonomban. Az előzőekből már ki lehetett találni, hogy a vezetéke szövetelt, valamint rendelkezik törésgátlóval, plusz egy kötegelőt is találunk rajta, amivel adott esetben rövidebbre foghatjuk, ha nincs szükség a teljes 2 méter hosszúságú kábelre.

Szenzor

Ahogy már a bevezetőben is írtam, az érzékelő a PixArt és a Logitech közös fejlesztése, a PMW3366. Az egér hivatalos oldalán az szerepel, hogy "A piacon elérhető legpontosabb érzékelő", ami jelenleg többé-kevésbé fedi is a valóságot.

A szenzor Perfect control speed-je valahol 7 m/s fölött van, amit sajnos tesztelni nem sikerült, ugyanis ilyen sebességnél már kezdi elengedni a vállam a karomat és ha néhány méter helye lenne, akkor szépen földkörüli pályára is állna. Legyen annyi elég, hogy nincs ember, aki rendeltetésszerű használat mellett kiakasztaná az érzékelőt. Emberi mértékben mérve ez körülbelül olyan, mint a G402. Nyilván annál van egy kis csalás a gyorsulásmérő miatt, de aki nem robotkarral rendelkezik, az egyiket sem fogja megbolondítani.

Az optikai szenzor felbontása 200 és 12 000 között állítható, amit 50-es lépésekben tehetünk meg. Minden beállítható érték natív, tehát nem lesz hátrányunk abból, ha pl. 400 DPI helyett 450-et állítunk be. A megvilágítása infravörös LED-del van megoldva, vagyis szabad szemmel nem látható az optika fénye.

Természetesen, elvégeztem a kötelező MouseTester és paint teszteket is.

MouseTester
400 DPI @1000 Hz

800 DPI @1000 Hz

1200 DPI @1000 Hz

1600 DPI @1000 Hz

3200 DPI @1000 Hz

Paint tesztek (érdemes rákattintva nézni, úgy látszik igazán):
400 DPI

800 DPI

1200 DPI

1600 DPI

3200 DPI

A teszteket egy Puretrak Talent padon végeztem.
Látható az utolsó Paint tesztnél, hogy 3200 DPI-n már előfordulhat jitter (remegés). Ez természetes jelenség ilyen felbontásnál, amit épeszű ember soha nem is használ. 2000 DPI környékén érdemes meghúzni a maximum használható érzékenységet.
Minden beállítható polling rate nagyon stabilan működött. Akinél nem így van, annál vagy a rendszer a ludas, vagy az egere hibás.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • Hanyattegér: CST L-Trac 2545

    Trackball biliárdgolyóval: precíz irányítást tesz lehetővé, kíméli a kezet, de a gyors mozgást szokni kell.

  • Logitech G302 egér teszt

    Egy kizárólag MOBA játékosoknak készített egér. De megfelel-e a követelményeknek és tényleg csak MOBA játékosoknak?

  • Logitech G502 Proteus Core

    Egy hibátlan összeszerelésű egér 11 gombbal, makró lehetőséggel, 12000 DPI-vel. Mi kell még?

  • Roccat Military Pack

    Most egy egész csomag jár az egér árában, katonás tematikával: dizájnban passzoló egérpad, egy dögcédula és bónuszok a War Thunder játékban.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.