2021. április 12., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Logitech G15 picit másképp… 1. rész

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hol is kezdjem? Ez az első írásom ide a Logoutra, ha bármi hiba kerülne bele, kérem jelezzétek.

[ ÚJ TESZT ]

Hol is kezdjem? Ez az első írásom ide a Logoutra, ha bármi hiba kerülne bele, kérem jelezzétek. (Lehet, hogy nem leszek tökéletes, de megpróbálok egy elfogadható kis írást összehozni)

/ A csatolt képek minősége nem a legtökéletesebb; ezért elnézést, de nincs hiper-szuper makrós fényképezőgépem. /

Először is összegezném, miről is szeretnék írni. Elsőként szó fog esni a címben említett billentyűzetről illetve annak állapotáról, majd a G15 tisztításáról, végezetül pedig jön majd pár „fontos tudnivaló”. Ígérem nem leszek túl hosszú.

Csapjunk a lecsóba! :-)
№ 1. Egy kis „előtörténet”… Egy Genius KB-16e Scroll billentyűzetet nyúztam már közel két éve. Nagyon jó kis multimédiás darab, nagyon meg voltam (vagyok) elégedve vele, sok hasznos plusz gomb található rajta, kényelmes a használata. De… Amióta jó öreg CRT monitoromat lecseréltem a modernebb technikai újításra (LCD :-) ), azóta a kisebb fényerő miatt nem láttam a sötétben a billentyűket, így sokszor előfordult velem, hogy félregépeltem, vagy játék közben mást nyomtam, mint kellett volna. (A kislámpát nem szeretem felkapcsolni, mert annak meg már túl sok a fénye.)

Gondolkodóba estem, hogy mit is lehetne tenni ez ellen. Próbálgattam, hogy a monitort nagyobb fényerőre állítottam, de akkor sem nagyon lehetett látni, mert a billentyűzet az asztal alatti kihúzható tartón pihen, míg a monitor az asztal tetején (egész bent a falnál).
Nem vaciláltam sokat (nem is kellett, mert azért valamennyire képben vagyok a multimédiás cuccok világában), rögtön tudtam, hogy nekem egy köznyelven úgynevezett „világítós billentyűzetre” van szükségem. Nézegettem a környékbeli számítástechnikai boltok kínálatát, de vagy nem árultak ilyen terméket, vagy pedig túl drágán (túl drága alatt azt értem, hogy nem az én pénztárcámnak megfelelő…). Persze PH-n is körbenéztem az apróhirdetések között, de senki nem árult ilyen billentyűzetet. Már majdnem elkeseredtem, amikor véletlenül benéztem az „Akikkel jó vigyázni üzletelés során” című topikba ahol is az egyik vevő éppen panaszkodott, hogy szerinte kivel nem érdemes üzletelni (nem megyek bele, lehet akad köztetek olyan, aki olvasta és emlékszik az esetre, esetleg szereplője volt… itt most nem ez a lényeg).
A vita tárgyát egy Logitech G15-ös billentyűzet képezte, amelyet az eladó „megtisztított” állapotban adott át a vevőnek, ám a vevő megbízott az eladó korrektségében, így átvételkor nem ellenőrizte az árut. Sajnos… Ugyanis a billentyűzet elég csúnya állapotban volt átadáskor. Kopott, koszos (nagyon piszkos), a billentyűk alatt szeméttel. Az eladó aceton-mentes körömlakklemosóval tisztította meg a cuccot, de szerintem nem ettől kopott le a festék a billentyűkről, hanem az intenzív használattól, ugyanis a W A S D gombok vannak a legjobban elkopva (tehát egy gamer használta). Valószínűleg hosszú körömmel, mert attól kopik a legjobban a festés… A billentyűzet felett való étkezés is jellemezte az eladót.

Pár kép: [link] [link] [link] [link]

Szegény vevő ezután nem tudott vele mit kezdeni, mondván neki ez ilyen formában nem kell. Próbálta elintézni az eladóval, de „az” úgymond rá se hederített, inkább elbújt az álarca mögé. Lehet többet elő se’ mer majd jönni. A topikban a vevő elkeseredésében azt mondta, hogy bárkinek odaadja, csak ő többet ez a „szemetet” ne lássa. Pár napra rá rápriviztem az illetőre, megállapodtunk hogy én megvenném tőle a G15-öst. (A topik olvasói közül valaki 4000-ret ajánlott érte.)
Szóval a korábbi vevő immáron eladóvá vált, én vettem át a vevő szerepét. Az árban megállapodtunk, meg is beszéltük a találkozót másnapra (19-én volt). A találkozó helyén a megbeszélt időpontban egy idősebb férfi fogadott, kezében egy nagy szatyorral, benne a G15-tel. Megnéztem az árut (bár úgyis tudtam milyen, hiszen láttam róla képeket…) majd kifizettem, megköszöntem (nagyon rendes volt az eladó), aztán gyorsan hazarohantam. Mint a gyerekek, úgy vigyorogtam itthon a doboz kinyitásakor (így, közel 21 évesen nem állok messze a gyerekektől…), de aztán gyorsan szemetszúrt a gond… a piszok, a kajamaradványok, és újra a piszok… Felszerelést előkészíteni, jöhet a NAGYtakarítás. Fel voltam készülve rá.

№ 2. A G15 tisztítása. (Az összes többi billentyűzetre is általánosítható.)

Hozzávalók: tisztítandó alkalmatosság (billentyűzet), tisztítószer (jelen esetben alkohol), szappan, víz, szivacs, körömkefe, fültisztító pálcika (nem nekem… a billentyűzetnek…)

A gombok mögötti rész: ahol a sok sz@r összegyűlik… Kis beszámolót megér, hogy találtam morzsát, kajamaradékot, valamilyen ragadós gyanta-szerű anyagot, hajszálakat és barátait, bacikat (ezeket nem láttam, de feltételeztem, hogy jól érzik magukat ott…). Ezért is nem tanácsos a számítógép előtt ülve étkezni (állva sem…). (A másik okról szintén később.)

Képek: [link] [link] [link] [link] [link]

Mivel nincs olyan vékony ujjam, amivel beférhetnék a gombok alá, ezért ilyenkor ki kell őket venni (nem… nem kalapáccsal hátulról megütögetve…). Egy vékony órás-csavarhúzó tökéletesen megteszi. Szépen a gombok alá nyúlva ki kell őket pattintani, lehetőleg úgy, hogy se a mi szemünkbe, se a másik szemébe nem repüljön bele a 1,5-2 m/s sebességgel száguldó repülő billentyű (felé kell tenni az egyik kezünket, és akkor nem repül el).

Ha az összes gombot kiszedtük, akkor tegyük őket valamibe, és ha nagyon mocskosak (esetemben így volt), akkor vigyük őket a fürdőszobába. Csapba dugó bedug, melegvíz enged, megfelel, elzár. Gombok! Irány a fürdés! Hadd ázzanak egy ideig (addig míg kitisztítjuk a billentyűzetet).
Fültisztító pálcika és alkohol kombóval a legdurvább szennyeződést is sikerült eddig eltüntetnem, nem volt ez másképp most sem. A morzsákat és egyéb dolgokat előtte kisöpörtem egy kis kefével, aztán feloldottam a mocskot, majd egy vizes papírzsebkendővel áttöröltem az egészet (az alkohol foltosan szárad meg a műanyag felületen, de ez a vizes áttörlés eltüntette a foltokat). CSAK ERŐS IDEGZETŰEKNEK, ami megmaradt a takarítás után: [link]

Vissza a gombokhoz. Körülbelül 15-20 percet áztak a vízben, ez kicsit fellazította a mocskot rajtuk… Lejönni azonban egyikről sem jött le magától. Használaton kívüli körömkefe és szappan. Sokmindenre jó, például a billentyűk tisztítására is. Az összeset egyenként, minden oldalukat megsúrolva… 1 óra elmegy vele. Aztán jöhet a szárítás. Van, aki megvárja míg megszárad, én türelmetlen voltam és megtörölgettem mindet, kifújtam belőlük a vizet, megszárítottam őket hajszárítóval (30-35 perc).
Megszáradt minden, csillog-villog, tiszta, stb., stb… Megszáradva, tisztán, de kopottan: [link]

A gombok visszahelyezése nem veszi igénybe szellemi képességeinket, ugyanis csak a megfelelő helyre kell bepattintani a billentyűket. Ha ez nehézséget okoz, előtte nyomtassunk ki egy képet a billentyűzetről, és az alapján hajtsuk végre a műveletet. 
A hosszabb, nagyobb méretű gombokkal adódhatnak problémák, mert ezek nem csak szimplán vannak rögzítve, hanem egy „kiegyensúlyozó” drót is tartozik hozzájuk. Ezeket a drótokat a billentyű bepattintása előtt a helyükre kell tenni, be kell őket állítani a megfelelő pozícióba, majd a gomb bepattintása után a helyére kell tenni. (Ez így leírva elég hülyén hangzik, de nem tudom jobban megfogalmazni.)

Fizikailag a G15 tökéletesen működik (az LCD kijelzőt talán sosem nyitották fel), minden funkcionál rajta, de néhol a festék lekopott róla. 14 gomb annyira kopott, hogy nem, vagy csak félig látszanak rajta a betűk. 15 gombon pedig apró-cseprő kopások fedezhetők fel (ez abban nyilvánul meg, hogy a gombok élei kopottak, tehát a fény átszűrődik rajtuk).
Ezeket a hibákat később fogom orvosolni (remélhetőleg erről fog szólni a 2. rész), ugyanis most nincs kéznél festék. Olyat kellene szereznem, ami a kopásoknak és az igénybevételnek ellenáll. (Ha valaki tud ilyet, kérem szóljon.) Matricát is kénytelen leszek szerezni, mert a festés előtt a betűk formáit ki kell vágnom és fel kell őket ragasztanom, hogy ott ne érje őket a festék. (De ezt meg tudom oldani, szerencsére…) Másik eshetőség, hogy megpróbálok a Logitech-től rendelni G15-höz való gombokat. Nem tudom mekkora az esélye annak, hogy ez sikerül, talán valakinek van valami tapasztalata ezzel kapcsolatban.
Ennyit egyelőre a G15-ről, jöjjön most egy kis általános tudnivaló.

A tiszta billentyűzet (gombok nélkül szemléltetve): [link] [link] [link] [link] [link]

№ 3. „Csakhogy átlagban véve egy íróasztalon négyzetcentiméterenként ötvenszer több baktérium tanyázik, mint egy vécéülőkén!” - Dr. Charles Gerba

Dr. Charles Gerba és társai négy irodát vizsgáltak meg az Egyesült Államokban (New York Cityben, San Franciscóban, Tampában és Tucsonban). Mindegyik helyen öt napon keresztül, naponta három alkalommal vizsgáltak és teszteltek 12 különböző felületet, úgymint: íróasztalt, telefonkagylót, komputeregeret és -billentyűzetet, mikrohullámú készülék ajtófogantyúját, lift nyomógombját, fénymásoló gép indítógombját és másolófelületét, vécéülőkét, faxkészüléket, hűtőszekrény fogantyúját és az ivókút karját. A csapat meg akarta mérni minden egyes felület megtisztításának eredményességét. Mindegyik helyszínen az alkalmazottak egyik csoportja fertőtlenítőszeres törlőkendőt használt az általuk igénybe vett munkafelület tisztításához, a másik csoport azonban nem.

Az eredmény döbbenetes volt. Az 1 négyzetcentiméterre jutó baktériumok számát tekintve a telefonkagylót találták a legszennyesebbnek – 3896 bacilussal (alighanem azért, mert gyakran sokan osztoznak ugyanazon a készüléken). Ezután az íróasztallap következett 3250-nel, a számítógép-billentyűzet 609-cel és az egér 260-nal. A legkevésbé szennyezett felületnek a vécéülőke bizonyult, mindössze 7,6 baktériummal négyzetcentiméterenként – vagyis négyszázhuszonnyolcszor volt tisztább, mint az íróasztallap.

№ 4. Következtetésképp levonhatjuk a tanulságot.
A billentyűzetünk is piszkosabb, mint a WC-ülőke. Főleg, ha nem takarítjuk. Márpedig ha hetente egyszer egy enyhán vegyszeres vagy csak egy sima törlőkendővel áttöröljük, akkor megakadályozható a különféle bacilusok elszaporodása. Az egérről sem szabad megfeledkezni! Azért néha nem árt kezet mosni sem...

Köszönöm a szót. Majd még jelentkezem a folytatással. Remélem…

Hirdetés

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.