2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Linuxon nem lehet játszani?

Ha játszanál, akkor nincs élet a Windowson túl? Hála az open-source fejlesztőknek, van!

[ ÚJ TESZT ]

AMDGPU / Radeon (IGP)

AMDGPU: az AMD által beküldött és karbantartott, nyílt forráskódú mainline kernel drivert 2015 decemberében jelentették be. Legfőbb célja, hogy a zárt drivereket ne kelljen minden egyes új kernel releasekor átdolgozni, a nyílt és zárt meghajtók egyaránt használják. A GCN 1.2 kártyáktól hivatalosan támogatott, míg GCN 1.1 és 1.0 esetében a működés kísérleti.
Ennek hiánya miatt, sajnos hosszú évekig néhány kiadással a stable kernel mögött kellett annak maradnia annak és megvárni az akkor még AMD Catalyst (fglrx) aktuális verzióját, aki a zárt driver szerette volna használni. Sajnos ez a tény szinte állandó lemaradást jelentett a legújabb kernel tekintetében, a zárt meghajtók esetén.

Radeon: a közösség által karbantartott kernel driver, nagy mennyiségű olyan forrás található benne amely AMD mérnököktől származik, pl.: UVD modul (blob). Mára nagyon stabil és sokoldalú meghajtó lett, gyakorlatilag a támogatott kártyákon nincs sok értelme a zárt driver használatának (GCN 1.1-ig használható).
Funkcionalitásban hosszú évekig a zárt driver mögött kullogott, akár olyan alapvető hiányosságai voltak, mint pl. az órajel- és ventilátorszabályozás, de az OpenGL támogatottság is nagyon lemaradott volt.

A következő mérések a Kaveri alapú APU-n történtek, ugyanis itt még használható mind az AMDGPU és Radeon kernel driver.

Látható, hogy az AMDGPU-nak még van hova fejlődnie, legalábbis a 4.10-es kernelben a hivatalosan nem támogatott GCN1.1-es GPU-nál.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.