2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux Mint Debian Edition 4

Mennyire alkalmas a hétköznapi használatra illetve hogyan szuperál egy gyenge (régi) számítógépen az LMDE4?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés és fontos információk

Update: Néhány módosítást el kellett végeznem a cikken, hogy tisztázva legyenek bizonyos információk.

2020. március 20.-án megjelent a Linux Mint Debian Edition 4 (LMDE4), ami a "Debbie" kódnevet kapta és a Debian 10 Buster alapjaira épül.

Az LMDE (Linux Mint Debian Edition / Linux Mint Debian Kiadás) egy olyan disztribúció, amelynek célja, hogy közvetlenül a Debian GNU/Linux stabil ágára épülve ugyanazt a Linux Mint felhasználói élményt nyújtsa. Ebben a cikkben az LMDE4 újdonságairól, kipróbálásáról, valamint a személyes tapasztalataimról és véleményemről lesz szó.

Egy fontos információ: Az alábbi cikk NEM oktató jellegű! Aki most ismerkedik a Linux rendszerekkel, annak azt javaslom, hogy látogasson el a Linux Mint topikba és a téma összefoglalót elolvasnia.

Most pedig nézzük is meg, milyen újdonságok vannak az LMDE4 verzióban:
- Lehetőség van az automatikus partícionálásra az LVM és a teljes lemeztitkosítás támogatásával.
- Lehetőség van titkosítani a saját felhasználói fiókunk könyvtárát/mappáját.
- Támogatja az NVMe SSD meghajtókat és eszközöket.
- Támogatja a SecureBoot lehetőséget.
- Támogatja a Btrfs fájlrendszer kiterjesztéseket.
- Megújított, kényelmesebb telepítőt használ.
- A Mikrokód csomagok automatikus telepítése.
- Live rendszer használatkor a Virtualboxban rögzített képernyőfelbontás használata.
- Linux Mint 19.3 újdonságainak beimportálása (HDT, Boot-repair / rendszerindító javítás, rendszerjelentések, nyelvi beállítások, HiDPI támogatás, új boot menük, Celluloid médialejátszó, Gnote, stb).
- Az APT csomagkezelés alapból engedélyezve van.
- Eltávolításra kerültek deb-multimédia tárolók.
- Támogatja a Debian backports tárolókat.

Az LMDE4 rendszerkövetelménye a következő: 1 GB RAM (az ajánlott RAM-mennyiség 2 GB), 15 GB lemezterület (az ajánlott lemezterület 20 GB) és 1024×768 képpontos felbontás (, ha alacsonyabb felbontást használunk, akkor a bal ALT billentyű segítségével mozgathatjuk az ablakokat a megfelelő helyre). Bár a processzort és a VGA-t (videókártya) a Linux Mint hivatalos oldalán nem írják, azért egy kétmagos processzor nem árt a megfelelő sebességért és használhatóságért.

Ami fontos, hogy a 32 bites lemezképfájl (ISO) csak BIOS módban (, vagy annak használatával) indul el. A 64 bites lemezképfájl (ISO) használható UEFI-vel is.

Ami szintén fontos lehet egy átlagfelhasználónak, hogy csak Cinnamon asztali környezettel érhető el. Aki másik asztali környezetet szeretne, annak más megoldás után kell néznie.

Miután a fenti dolgokkal tisztában vagyunk, töltsük le az LMDE4 lemezképfájlját (ISO) a linuxmint.com weboldalról. Ha ezzel megvagyunk, akkor a letöltött lemezképfájlt (ISO) ellenőrizzük le sértetlenség és eredetiség szempontjából az SHA256 sum segítségével. Ha ezzel is megvoltunk, akkor már csak ki kell írni DVD-re, vagy pendrive-ra az LMDE4 lemezképfájlt (ISO).

A teszteléshez használt számítógép konfigurációja a következő: ASUS M2N-E SLI alaplap, 2 GB DDR2 memória, AMD Athlon 64 X2 4800+ (kétmagos 2,5 GHz órajelű) processzor, NVIDIA GeForce GT630 videókártya, valamint egy Toshiba DT01ACA050 merevlemez meghajtó (HDD).

Az LMDE4 tesztelését natív (éles) környezetben fogjuk végrehajtani. Nem lesz itt semmiféle virtualbox meg ákom-bákom.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.