2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Linux Mint 9, avagy mentolos Ubuntu

Ismerkedjünk meg egy ígéretes Ubuntu derivatívával, a Linux Mint 9 Isadorával!

[ ÚJ TESZT ]

Ismerkedés közelről

Ismerkedés közelről

A telepítés után az alábbihoz hasonló kép fogad minket.

A frissen telepített rendszer induló képernyője

Mint láthatjuk egy egyedi üdvözlőképernyő fogad minket. Ez is a Mintes alkalmazások egyike, mely a kezdő felhasználókat hivatott segíteni. Mivel a képeket még az RC változatban készítettem a rendszer fordításai nem teljesek magyar nyelven. Ebben az alkalmazásban lehetőségünk van elérni a dokumentációt, a felhasználói közösséget, a disztribúcióval kapcsolatos információkat és a támogatási oldalakat.

A következő lépés ezután legtöbbeknek egy böngésző indítása szokott lenni. A rendszer alapból a Firefox böngésző 3.6-os verzióját tartalmazza, melynek kezdőoldala a disztribúcióhoz van igazítva: egy Google keresővel ellátott, a Mintes hírcsatornát tartalmazó oldalról van szó, mely egészen véletlenül menta zöld színben pompázik.

Firefox kezdőoldal a Linux Mint 9-ben

Ha egy kicsit jobban szétnézünk a böngészőben, konkrétan a beépülőket szemügyre vesszük, hogy mégis miket tartalmaz alapértelmezettként a rendszer láthatjuk, hogy mire is gondoltak akkor a fejlesztők, mikor a kezdő felhasználók segítését tűzték ki célul.

A Firefox és az alapértelmezett beépülő bővítmények

Rögtön találunk itt DivX, iTunes, mplayer, QuickTime, sőt, még FlashPlayer beépülőt is előtelepítve, így a Linux-szal újonnan ismerkedő felhasználó sem fog kétségbe esni, hogy nem tud megnézni egy YouTube videót.

Mindemellett a Firefox tartalmaz egy kiegészítőt, mely a keresőmezőbe gépelt kulcsszavakkal egy megjelenésében módosított Google találati oldalra visz el minket. Ez nekem nem igazán szimpatikus, de természetesen letiltható, így könnyen orvosolható.

A Linux Mint által módosított találati oldal

A telepítés utáni első rendszerképen láthatunk a panelon egy pajzs ikont, mely a Mint egyedi frissítéskezelőjének értesítése. Ez az ikon üres, ha az állapot ismeretlen vagy épp műveletet végez, zöld pipát tartalmaz, ha minden csomagunk friss, egy kék i betűt tartalmaz, ha frissítések érhetők el és piros x-et tartalmaz, ha valamilyen hiba történt. Az ikonra kattintva természetesen elindul a frissítéskezelő alkalmazás.

A Linux Mint 9 frissítéskezelő alkalmazása

Ahogy láthatjuk a Linux Mint a különböző frissítéseket kategorizálja:

1. szint - Hitelesített csomagok. Többnyire a Linux Mint fejlesztői által karbantartott, stabil kiadású csomagok.
2. szint - Ajánlott csomagok. A Linux Mint fejlesztői által is tesztelt és jóváhagyott csomagok, melyek többnyire az Ubuntu tárolóiból érkeznek.
3. szint - Biztonságos csomagok. A Linux Mint fejlesztői által nem tesztelt csomagok, de szintén az Ubuntu tárolóiban stabilként megjelölt frissítéseket tartalmazza.
4. szint - Nem biztonságos csomagok. Az Ubuntu tárolóiban megtalálható fejlesztői csomagok.
5. szint - Veszélyes csomagok. Az Ubuntu előzetes kiadású csomagjai, rengeteg hibát tartalmazhatnak.

A 4-5. szint alapértelmezésben nem engedélyezett, a fejlesztőnek külön aktiválnia kell, ha ezeket a frissítéseket is meg szeretné kapni.

A zárt eszközmeghajtók elérhetőségéről az Ubuntuhoz hasonlóan kapunk értesítést.

Zárt eszközmeghajtó elérhetőségének értesítése

Másik fontos egyedi alkalmazása a Linux Mint 9-nek a fantáziadúsan elnevezett Mint menü, mely a rendszer főmenüjét takarja. Ez a menü az én szememben a Windows Vista-ban megjelenő Start menüre hajaz, de funkcionalitása szegényesebb, habár a Gnome alapértelmezett menüjéhez képest még így is több lehetőséget kínál.

A Mint menü

A szűrő mezőt alkalmazva lehetőségünk nyílik a menü elemei között keresni. Ha olyan kulcsszót írunk be ide, melyre nincs a menüben illeszkedés, akkor kiterjeszthetjük a keresést a fájlok között, az interneten vagy rögtön a csomagkezelőben, hogy telepíthessük azt.

Az egyes főbb menüpontokat, mint pl. a Helyek vagy az Alkalmazások, a nevükre kattintva összecsukhatjuk, így csökkenthetjük a menü méretét, és ezen kívül személy szerint más hasznát nem is látom.

Ami számomra kedves, hogy a menüelemekre jobb egérgombbal kattintva, tehát a helyi menüt elérve lehetőségünk nyílik azok szerkesztésére. Ez a hétköznapi funkció a mai napig hiányzik a Gnome alapértelmezett menüjéből...

A menüben való navigálás egyébként a már említett Windows Vista Start menüjéhez hasonlatos, attól annyiban tér el, hogy az egyes almenükre mutatva egy külön panelon jelennek meg az elemek.

Navigálás a Mint menüben

A Linux Mint kiemelt alkalmazásai közé tartozik még a Szoftverkezelő. Ebben az alkalmazásban lehetőségünk nyílik a különböző alkalmazáscsomagok rendszerezett, áttekinthető telepítésére, melynek valószínűleg nem csak a kezdő felhasználók veszik a hasznát.

A Linux Mint 9 Szoftverkezelő alkalmazása

Mindemellett lehetőségünk nyílik az alkalmazásokról készült képernyőképek megtekintésére, felhasználói értékelések megtekintésére vagy akár saját értékelés beküldésére.

Felhasználó értékelések a Szoftverkezelő alkalmazásban

A Mint alkalmazásai között találunk még egy Weboldalblokkoló nevű, a domainek letiltását egyszerűsíteni hivatott kisalkalmazást.

Weboldalblokkoló kisalkalmazás

Gyakorlottabb felhasználók jól sejtik, hogy ez nem tesz mást, mint az /etc/hosts fájlban elhelyezi az itt felvitt domain neveket. Mindenesetre tudjuk, nem minden felhasználó elég gyakorlott ehhez, és a Mint ilyen alkalmazásai is ezt a réteget célozzák meg.

Megtalálható még egy Feltöltéskezelő nevű kisalkalmazás, mely az FTP jellegű feltöltéseket hivatott gyorsabbá tenni. Az FTP, SFTP és SCP protokollokat támogatja. Ez az alkalmazás az értesítési területen elhelyez egy ikont, melynek menüjében kiválasztva a kívánt, előre felvitt szolgáltatást, egy kis állandóan látható ablakot jelenít meg, melyre húzva a feltöltendő fájlokat azok automatikusan elhelyeződnek a távoli szerveren.

A Feltöltéskezelő alkalmazás és a fogd és ejtsd ablaka

Mindezeken felül előtelepítve kapjuk a már említett számtalan codec-et a videó- és hanganyagok lejátszásához, a Thunderbird levelezőprogram 3-as verzióját, az OpenOffice.org 3.2-es változatát, a népszerű GIMP képszerkesztőt, a Brasero CD/DVD író programot, azonnali üzenetküldéshez a Pidgint és számtalan az Ubuntu 10.04-ben is megjelenő kisalkalmazást.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Linux Mint Debian Edition 4

    Mennyire alkalmas a hétköznapi használatra illetve hogyan szuperál egy gyenge (régi) számítógépen az LMDE4?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.