2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Linux hírek (2012. május II.)

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Linux hírek röviden, disztró- és programajánló: GIMP, Fedora 17, Phoronix, LinuxMint, Pear Linux, Zorin.

[ ÚJ TESZT ]

Ismét egy rövid hírösszefoglaló az elmúlt hetek eseményeiből.

Elsőként egy jó/rossz (a megfelelő aláhúzandó) hír: elnapolták a Fedora 17 kiadását. A javított RC4 változat jól vizsgázott, május 29-től elérhető a végleges változat. Nagyon várós, készül a telepítős-belakós útmutató (egyelőre a bétával, majd kiegészítve az éles telepítés tapasztalataival, de sok meglepetésre nem számítok).

Minden hétre jut valami GIMP hír! A GIMP Help oldalról letölthető script pack telepítésével rengeteg új eszközünk lesz a képek hegesztésére, részletes lista a linken található letöltéssel és telepítési infókkal együtt. Ezek csak 2.8-ra telepíthetők!

A Phoronix tesztelte Ubuntu 12.04-el az elérhető fájlrendszereket. Ízelítőnek a Boot idők: Btrfs: 19.30 sec., EXT2: 11.98 sec., EXT4: 11.85 sec., JFS: 11.86 sec., ReiserFS: 11.62 sec., XFS: 12.40 sec. Az ext4 a favorit továbbra is nekem, aki szeretné alaposabban kielemezni az adatokat az olvassa el a Phoronix oldalán a teszteket (sok grafikon van, angol sem kell).

A Distrowatch.com letöltéseit régóta vezető LinuxMint már a 13. kiadásához érkezett Maya névvel. Két asztali környezet (MATE 1.2 és Cinnamon 1.4), 32 és 64 bites változatok tölthetők le. Alapját az Ubuntu 12.04 adja, előtelepítve minden jósággal.
Az újdonságokról röviden: A MATE a korábbi Gnome 2 asztali környezet tovább fejlesztett (inkább áthegesztett) stabil, gyors változata, inkább régebbi gépekre ajánlható. A Cinnamon egy modern, gyorsan fejlődő Gnome 3-ra épülő asztali környezet, viszont erősebb hardvert igényel. Kipróbálásra kifejezetten ajánlott, 'jóféle' Ubuntu alternatíva!

Ubuntu alapon jól átszabott Gnome Shell, dockkal és sok újdonsággal a hamarosan megjelenő Pear Linux 5-ben. Egyelőre annyit írtak, hogy június közepe helyett már a hónap elején telepíthetjük a végleges változatot, tervben van egy alaposabb "tesztüzem" és cikk róla.

Másik nagy Ubuntus kedvencem a Zorin OS, igazán érdekes, hogy az OS kinézetét másik operációs rendszerektől "kölcsönzi" (Mac, XP, Win7). Az 5.2 még itt-ott bugos volt (csak az ingyenes változatot próbáltam, van fizetős változat is, arról nincs infóm), a Zorin OS 6 Core alapjait már a stabil Ubuntu 12.04 adja (a 6-os Light és Educational változatoknak Ubuntu 11.10). Az ingyenes Zorin OS 6 Core RC már elérhető, végleges változatra pár hetet még várni kell.

A Mandriva kvázi utódja, a Mageia is új kiadással jött a hónap végén. Az újdonságokról (angolul) a kiadási jegyzékükben van több infó. Röviden: kisebb alaprendszer, szélesebb hardvertámogatás, megújult grafikus csomagkezelő és beállító programok. Több asztali környezettel (KDE 4.8 és Gnome 3.4 is természetesen) és ablakkezelővel is elérhető, van Live változat is, ha csak belepillantanánk.

A végére most is néhány játékos hír:
Az Unity3D motor támogatni fogja a linuxot is. Valószínűleg több játék is készül majd így, a Wasteland 2-ről olvastam, aranyos lesz:


További képek: itt

Kickstarteren van még jónéhány ígéret(es) játék, remélhetőleg lesz belőlük valami... Egyik ilyen a Double Fine Adventure, egy klasszikus point & click kalandjáték, amit az adakozókkal közösen fejlesztenek.

Köszönöm, hogy olvastátok, június elején "Fedora 17 telepítés SSD-re" cikk jön, sok hasznos infóval a linuxal ismerkedőknek.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.