2022. augusztus 17., szerda

Gyorskeresés

Lian Li házból Cosmos II

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy leköszönő csúcskonfig váltásának története újrafelhasznált vízhűtéssel.

[ ÚJ TESZT ]

Összeszerelés

Mivel már a sokadik vízhűtéses gépet szerelem össze, így nyilvánvaló volt, hogy először az ehhez szükséges elemeket építem be a házba.
A gépház aljában, ahol eredetileg 2x3db hotswap rendszerú merevlemez dokkoló volt, azok helyére került 1db 120-as dupla radiátor.
Itt jegyezném meg (és ezt a Cooler Master magyarországi képviselőjének is elmondtam), hogy hatalmas pirospontot érdemelnek a fejlesztők, mivel a házhoz tartozó kithez mellékeltek radiátor rögzítésére alkalmas keretet.

A zsúfoltság elkerülése, valamint a házba bekerülő nagy hőtermelésű hardverek megfelelő hőleadása kapcsán a házon kívülre került (a Lian Li házon is így volt) 1db tripla és 1db dual radiátor.
A hűtés 2 körösre lett tervezve, egész pontosan az alábbi sorrendben.

1.kör: Tartály - Laing D5 szivattyú - 120-as dupla radiátor - 3 db Watercool HEATKILLER® GPU-X³ 79X0 blokk - EK alaplapi blokk-külső tripla radiátor - tartály

2.kör: Tartály - Laing D5 szivattyú-fölső 120-as tipla slim radiátor-alaplapi fet blokk - külső 120-as dupla radiátor - EK cpu blokk-tartály.

A fent felsorolt vízhűtő elemeket 19/13-as szilikon csővel, valamint HF Bitspower csatlakozókkal szereltem.
Elsőként a 2db szivattyút rögzítettem a gépház aljához, 1,5mm vastag rezgéselnyelő gumilapot felhasználva.

Ezután a hátsó tripla radiátor 2 csőkivezető nyílását alakítottam ki. Itt valamelyest kényszerítve voltam a hely megválasztásában, ugyani gyárilag itt helyezték el a hátsó IO bracket tartalék tárolót.
A munkafázisok és a végeredmény:

Következett a házon belüli radiátorok rögzítése. Amit az előbb virtuális pirospontot odaadtam a Cooler Masternek, most azt kénytelen vagyok visszavonni.
Ugyanis a ház tetejében kialakított 3 db 120-as ventilátor rögzítési pontja nem volt szimmetrikus, valamelyik ventilátor rögzítője sosem kapott a helyére, így kénytelen voltam marófejjel felbővíteni.

Ezt követően a 2db tartály rögzítését eszközöltem, amiket a gép elejében lévő hotswap tároló lemezéhez csavaroztam. Szerencsére itt vannak mélyített rögzítési furatok, így a süllyesztett fejű csavarok nem akadályozzák a merevlemez tartók ki- illetve vissza csúsztatását. A belső tartályt magasabbra szereltem, aminek mind esztétikai, valamint funkcionális szerepe van.

Ezt követően a szilikon csövek kerültek a helyükre, így már csak az előkészített alaplapot, majd a vizesblokkokkal felszerelt videókártyákat kellett a helyére tenni és ezeket bekötni a vízkörbe.
Megtörtént a feltöltés és a légtelenítés (szigorúan külső tápról), jöhetett az operációs rendszer telepítése.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.