LG KU990 Viewty, a fényképész mobilja

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2011-07-23 06:00

A készülék láthatóan a kamerára és annak képességeire van kihegyezve, de azért még tud pár dolgot.

Kulcsszavak: . telefonlgviewty

[ Új teszt ]

Bevezető, Doboz

Az LG KU990-as készüléke a Viewty névre hallgat. 2007-ben jelent meg még abból a korszakból, amikor csak a jól keresőknek adatott meg hogy tapizzák a telefonjukat, és ritka volt hogy a BKV járatain ilyet lásson az ember. 2011-re megváltozott a helyzet. Már a csapból is az érintős telefonok folynak és lassan mindenkinek ilyen telefonja van. Nekem ez az ötödik érintős telefonom két év leforgása alatt. És azért, mert szeretek új dolgokat kipróbálni, és ezt nem feltétlenül az új dolgokban keresem.

Mára a boltok, szolgáltatók polcait a tapicskolós telefonok vették át az uralmat. Lassan egy kezemen sem tudom megszámolni, hány gyártótól láttam már érintős telefont. De azért próbáljuk meg. Egy emberen, 2 kézen összesen 10 ujj van. (1.LG, 2, Samsung, 3.Nokia, 4.SonyEricsson, 5.Apple, 6.HTC, 7.Alcatel, 8.Huawei (Akinek ismeretlen lenne ez a gyártó csinálta a Vodafone 845öt és a T-Mobile PULSE-t. többek közt). És ott van 9.ként a feltörekvő ZTE. És az utolsó ujjra még a Motorola.) ÉS még ott a BB, és a többi kínai cucc amiket inkább nem számolnák. Mindegy, lények ami lényeg hogy az érintős telefonból sok van. A Viewty a korai korszak példánya, a PRADA utódja.

A telefonhoz egy közepes méretű, fekete kartonból készült doboz járt, melyben maga a készülék, egy akkumulátor, egy headset, egy kisméretű toll és egy miniCD. Ennyi. Állítólag járt hozzá egy 2GB-s memóriakártya, de mivel ezt a telefont nem közvetlenül a magenta színű szolgáltatótól vettem, hanem a telefon második tulajától. így ezt az információt nem tudom megerősíteni. De mindenesetre a hozzá járó tartozékokat igyekeztek stílusosan átadni a tulajnak, ezért minden tartozék a dobozon belül külön-külön kismérető karton dobozocskákban foglalnak helyet. Annyi biztos hogy stílusos.

Külső

A Viewty nem egy ronda készülék, ráadásul az anyaghasználat is kiváló. Jó minőségű műanyagok és fém hátlap. Jó a kezdés.
Az előlapon terpeszkedik a 3 inches 240x400 pixeles rezisztív technológiával készült TFT képernyő. Fényereje az átlagosnak mondható, a betekintési szöge viszont nem rossz. A színek semmiféle szögben való elfordításkor sem invertálódnak, viszont rezisztív technológiáról beszélünk a képernyő előtt van egy műanyag plexi. Majdnem teljes elfordításkor ez látszik is. A képernyő alatt van a 3 fizikai gomb. A szokásosak: Hívásfogadás, Híváselutasítás illetve e kettő közt a törlés gombja. A kijelző felett az LG logó, az elülső hangszóró, illetve a másodlagos kamera, ami nem kimondottan bújik el.

A telefon bal oldalát tekintve nincs semmi izgalmas, leszámítva hogy itt van a töltő/fülhallgató csatlakozója, amit egy kis ajtócskával tudunk elrejteni. Megoldás ötletes és hasznos, csak az a szomorú hogy az LG saját szabványú csatlakozóját tette ide, tehát semmi 3,5mm-es jack vagy éppen 2,5mm-es (amit zárójelben jegyzek meg hogy az istennek hála hogy nem követtek el egy ilyen hibát hogy egy ilyen csatlakozót tettek ide).

A jobb oldal már izgalmasabb. Legfelül van egy csúszka, aminek 3 állása van. Fényképezőgép, Videokamera, és a Galéria. A csúszkával lehet közvetlenül elérni ezeket de csak akkor, ha kiválasztjuk a kívánt állást, és megnyomjuk az exponáló gombot ami ezen az oldalon alul foglal helyet. Középen a képernyőzár gombja van. Ezek a gombok egy fekete műanyagon vannak, körülöttük pedig fémes burkolat van. Szépnek szép, de ha véletlenül kulcsok vagy egyéb ilyen tárgy közé kerül, pillanatok alatt sérül ez a rész. Szóval óvatosan.

Elérkeztünk a hátlaphoz. Ez az egész telefon leglátványosabb része. Egyből szemet szúr a kamera, ami a hátlap 1/4-ét el is foglalja. Kicsit kidomborodik és ezzel még jobban elhiteti azt az emberrel, hogy ez már-már hasonlít egy valódi kamerára. E körül van egy gyűrű ami mozog. Ezzel lehet zoomolni, illetve hangerőt szabályozni. Előre fura, de szokható. Mellette a jelzőfény és ez felett pedig a Xenon vaku. Nem túl méretes de jó erős fénye van.
Van még itt egy LG felirat és legalul 3 felirat. ISO 800, Image Stabilizer, DIVX Azaz az ISO állítás maximum értéke, Képstabilizátor és DivX. Gondolom érti mindenki mi mire jó. A telefon tetején a hátlap kioldó gomb van és a nyakba akasztó lyuka semmi más.

Menürendszer

A Viewty menüje már már a későbbi A-Class formája. Sőt talán ez lehet az első A-Class os telefon bár ezt nem mondanám biztosra.
A főképernyőn 4 ikon található. (Menü, Tárcsázó, Névjegyzék és Üzenetek) illetve a widgetek száma 0. Elnézést ez túlzás volt, akarom mondani 2. Ennyi. 1 oldalra 1 van és 2 oldalas a telefon. Az egyikre az órát (digitális és analóg is van), a második oldal egy táblázat van 3x3 as ikonelrendezéssel (Zene, internet, Saját mappa, Hangprofil, Jegyzet, Bluetooth, Ébresztőóra, Naptár) Ennek a táblázatnak a jobb felső sarkában van egy digitális óra mert sehol másutt nincs ilyen.
A telefon 2 oldalra irányuló nyilakkal hívja fel a figyelmet a lapozásra. Az embernek az esik le először hogy az ujjunk elsimításával jön létre a lapozás, de ez nem így van. Elég csak a nyilakra bökni és lapoz is.

És itt jön a telefon egyik hibája. Ugyanis az egész menürendszer dög lassú. Akad, szaggat, lefagy, megáll, ilyesmi. Akkoriban elment, ma már viszont vér ciki ez a lassúság, mert körülbelül a KP500 és a Samsung Corby szintjén van ez a sebesség. És sokan a TouchWiz illetve az A-Class rendszereket ma már a pokolba kívánják, hiába olcsóak azok a telefonok. Ráadásul erre jön az is hogy a érintőkijelzős rendszer "Ki Mit Tudott"-ot is elvesztette az LG az Apple-el szemben. Mert bizony akkoriban már piacon volt az iPhone ami e két telefon között ég és föld a különbség.

A menürendszer 4 oldalra oszlik., (Alapfunkciók, Multimédia, Eszközök, és Beállítások) Az ikonok száma változó minden oldalon. Az elsőn 5, a másodikon 8, a harmadikon és a negyediken 6-6. Az oldalak váltogatására az oldalsávban lévő ikonra való bökdöséssel lehet. Enyhítő körülmény hogy a telefon kinézete változtatható. Ez témák illetve háttérképek változtatásával lehetséges. Háromféle téma van (Fekete, T-Mobile, és Hal. Az egész közül a legérdekesebb a hal. Mert ha kiválasztjuk ezt, akkor a főképernyőn felbukkan egy aranyhal. (Stílusosan elneveztem BoBo-nak :) ) Ráadásul szórakoztatni is tud. Egy bizonyos fokig. Mert BoBo tud bizony mozogni is, ráadásul oda megy ahova az ujjunkal bökünk (aranyos egy ideig).
A háttérképet is változtathatjuk. Lehet szabadon vagy a témához tartozót használni.

A kezelésről még nem beszéltem:a tapicskolás rezisztív technológiával működik. Lényege hogy a nyomáspont nagyon magas és a kemény tárgyakkal való vezérlést preferálja. Nem véletlenül adtak gyárilag egy tollacskát, mert bizonyos pontokon ez nélkülözhetetlen. Például üzenetküldésnél, de erről bővebben a következő oldalon. Természetesen ujjal való vezérlés sem kizárt. Akkor viszont egy kicsit erősebben kell nyomni a kijelzőt, mert különben nem érzékeli a rendszer az érintést. Ma már kicsit gáz rezisztív képernyőt használni, mert a kapacitív sokkal humánusabb, de akkor ez pont jó volt.

Alap és extra funkciók

Kezdjük a telefonálással. A telefonkönyv 500 férőhelyes, azonban minden névhez több adatot is hozzálehet adni (konkrétan 13-féle adatot lehet hozzáadni a névhez). Ez azoknak hasznos akiknek több azonos nevű partnerük van. A telefonkönyvben való görgetés pocsék: kicsit sem dinamikus, inkább szaggatott. Erre rájöttek az LG-nél is ezért ez a csorbát úgy küszöbölték ki, hogy jobb oldalt betűdobozokat helyzetek el. A-D, EH,..........stb. Így egy fokkal jobb. A beszélgetés közbeni hangerő kiváló, prímán hallottam a partnert, és a partner is jól hallott engem, szóval ez a rész hibátlan.

Az üzenetküldés érintős telefonon mindig érdekes helyzet. Mert ugye a nagy képernyő lehetővé teszi a virtuális QWERTY-t de sokan nem alkalmazzák ezt. A Viewty-ban megtalálható, de itt jött el az a pont, ahol ajánlott a toll használata és meg is mondom miért. A virtuális QWERTY módban a gombok viszonylag kicsik a gombok és akinek egy kicsit is nagyobb ujjai vannak, azok könnyen elgépelhetik az üzenetet. De természetesen lehetőség van virtuális gombsor használatára is melyhez T9 is tartozik: De van még kézírás opció is. Ez okosan van megtervezve mert lehetőség van arra, hogy az írási mezőt 2 részre ossza a telefon, így gyorsabb lehet a kézírás. Megjegyzem ez az a pont, ahol tényleg szükséges a toll használata, ugyanis ujjal való kézírás az esélytelen kategóriába tartozik. Lehetőség van emellett MMS és EMAIL küldésére is

Jöjjenek az extra funkciók, azon belül is a játékokkal. Sajnos alaphelyzetben rossz a helyzet mert egy darab játék sincs feltelepítve. De mi magunk simán pakolhatunk a telefonra játékokat. A telefon alapból felismeri a JAR kiterjesztésű telepítőfájlokat, telepítés sima ügy, csak kicsit lassú.
Én elsőként egy jópár Gravity Defied-et pakoltam fel. És meg kell, hogy valljam itt jár az elismerés az LG-nek. Méghozzá azért, mert a Gravity Defied egy motoros játék, az Elosto Mania mobilos verziója. De a probléma ott van hogy ez a játék nem érintőképernyős telefonra van kitalálva. De fejlesztők rájöttek az okosságra és kitalálták azt, hogy a vezérlés olyan legyen mint ha gombokkal lenne irányítva. Ez oly módon lett megvalósítva, hogy a panel úgy lett elrendezve mint a telefongombok helyzete. Azaz virtuálisan 3 sávba. Az első sáv az 1,2,3 és második a 4,5,6 és a harmadik a 7,8,9 gombok helyzetének megfelelő, ily módon az ilyen játékok vezérlése pofon egyszerű. Plusz, a képernyő alján van egy kör, ami megmutatja hogy melyik irányba történő helyre böktünk.

Extra szoftverekből 2 van. Google Maps és Youtube kliens. Mindkettő úgy működik ahogyan az lennie kell. A mapsnál gyorsan pozíciónál, de többre nem képes. A YouTube kliens pedig alacsony felbontású videókat jelenít meg (240p-s minőségben).

A telefon rendelkezik egy primitív videószerkesztő programmal is, a Muvee-val. Ez csak annyit tud hogy max. 18 képet összevág egy videóvá, megtoldja az egészet egy színsémával plusz alátesz egy langyi zenét, és kész.
Alant található egy kis videó amit ezzel a programmal csináltam. Nem nagy cucc. A fura az egészben az az, hogy ugyan 6 féle stílust lehet választani (Klasszikus Max 10 kép, Örökké Max 8 képe, Rosszkedvű Max 17 kép, (Mintha csak Emosoknak találták volna ki xD), Modern Max 18 kép és Musical Max 16 kép) de minden stílusban meg van szabva hogy mennyi képet lehet beletenni. Plusz semmiféle testreszabhatóságra nincs lehetőség. Itt egy kis videó a YouTube-ról, hogy milyen videó is készíthető ezzel a programmal.

L:/dl/upc/2011-07/277297_muvee.png][link]

[

A készülékben diktafon, számológép, világóra és átváltó is van. Minden működik ahogyan azt kell.

Fotó, Videó, Zene

És eljött a pillanat, hogy az egész telefon lényegét elemezzük. Szóval a kamera egy 5 megapixeles érzékelővel van felszerelve ami képeknél maximálisan 2592x1944-es méretben képek képeket rögzíteni és beállításokból annyi van mint a tenger. Állíthatjuk a felbontást, képminőséget, a fehéregyensúlyt, az ISO értékét, a színsémát, a zoom értékét maximálisan 16x-os zoomot állíthatunk be, makró mód, képstabilizátor, fotó mód (többek köz éjszakai, sport és party) és állíthatjuk hogy automata vagy manuális legyen a fókuszálás.

Tesztfotók:

A képek minősége sajnos lelombozó, mert kiváló környezetben sem sikerült tökéletes képeket készíteni. Nem túl élesek a képek ráadásul a képzajból is rengeteg van. Ráadásul szoftveresen is van egy halom probléma. Ugyanis folyamatosan átáll 5 megapixeles méretből 640x480as értékre. Bosszantó, főleg ha megfelejtkezik erről az ember és különleges pillanatok ilyen kicsi képen készülnek, sőt a vaku beállítását is folyamatosan átállítja automatikusan kikapcsolt értékre. Rettenetesen idegesítő az ilyen. Persze próbálkoztam a szoftverfrissítéssel de a PC suite szerint a legfrissebb szoftver van a készüléken.

De jöjjön egy kis jó rész is. A pocsék fénykép módot ellensúlyozza a kiváló videó rész. A csúszkát videomódba állítjuk és mehet is a dolog. Maximális felbontás 640x480 de lehet állítani hogy 640x384 méretben rögzítsünk. Ilyenkor WIDEos kép az eredmény. A maximális fps érték átállítható 120-ra, ilyenkor lassított felvételeket kapunk.
Videók avi-ban történik rögzítésre.

A zenelejátszó az átlagos színvonalat képviseli, de sajnos itt is van egy kis gond. Nincs Equalizer, ami azért elég nagy hiba, ráadásul úgy is, hogy a mellékelt füles nem rossz. Fut a háttérben, ID3 tagek alapján rendezi a számokat, ráadásul kihangosítva sem szól rosszul. Valamiféle animáció is van, ami azért nem jobb mint ami a Shine-ban van. Ja és még valami. Hangerőt a kamera gyűrűjével lehet állítani ami elsőre elég fura. Természetesen van a telefonban FM-Rádió is. Megfelelően szól és RDS is van benne, csak annyi lehet a panasz itt, hogy minden alkalommal be kell kapcsolni at RDS-t mivel nem automatikusan kapcsol be. Nem is értem miért ezt választották a mérnökök. Ráadásul nem lehet kihangosítani a rádiót. Ezt már végképp nem értettem miért kellett kihagyni ezt az opciót. Hiba hiba hátán.

A videólejátszó a telefon erősségeihez tartozik. Megbirkózik a DivX-es videókkal. ami jó, de nem árt feltelepíteni a telefonhoz kapott miniCD-n lévő konvertáló programot, mely segítségével olyanná konvertálhatjuk át a kívánt videót, amit a telefon biztosan lejátszik, mert léteznek DivXes videók amit nem kíván lejátszani. Sajnos a csúszka Galéria állásba történő kapcsolása után bizony kell neki pár másodperc hogy behozza a videókat, és képeket. Sőt volt olyan is amikor egy teljes percet vett igénybe a behozatal, ráadásul nem ritka a lefagyás.

Adatátvitel, Akkumulátor, Összegzés.

Adatátvitel szempontjából nem teljesít rosszul a Viewty: EDGE, GPRS, HSDPA és UMTS is van. Viszont nincs WLAN, ami egy újabb hiba.

A beépített böngésző az "elmegy" kategóriát képviselteti. Jól tördeli az oldalakat, de néhol kicsit lomha és a szövegbevitelnél nincs QWERTY mód. A PC Suite segítségével modemként is használható a telefon. Mondjuk erre a célra pont nem használtam, de minden bizonnyal működik.

Lokális szinten Bluetooth áll a rendelkezésre méghozzá 2.0-ás verzió. Számítógépre kötve lehet adathordozóként is használni a telefont, és ezt is ajánlott használni, mivel ha a Pc Suite programot használjuk, akkor az adatátvitel dög lassú. Mobilarénás tesztben 90 kb/s-es sebességet mértek. Nálam jó ha 50 kb/s volt.

Az csomagban egy 1000 mAh-es telep jár, ami aktív használat mellet simán 1 nap alatt leszívja az erőt. Nem árt tehát éjszakára feltenni töltésre

És most az összegzés. Elsőre nagyon jónak néz ki a telefon. Jól kinéző külseje egyből képes elcsábítani, de sajnos rendelkezik egy sor hibával, amik inkább olyan hibák, amiket a tervezők könnyű szerrel elháríthattak volna.
Ilyen pl. a rádió hibái, az EQ hiánya, vagy a kamera felemás teljesítménye. A Viewty ára kijövetelekor 100 ezer forintra rúgott. Ma már szerencsére nem ennyi, de már csak használtan lehet kapni. körülbelül 10-15ezer forintos áron. Ezzel az árral már jó vétel lehet, persze ez attól is függ, mennyire van leamortizálva a kicsike. Én megvagyok vele elégedve :)

Képek forrása: [mobilarena.hu]

Kérem hogy a hsz-ekben építő hozzászólások legyenek, nem pedig kritizálóak. Ha esetleg probléma merül fel, azt kérem PM-ben jelezni! Köszönöm.