2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Letöltés, bűn és hasonló gondolatok

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Letöltés, bűn és hasonló gondolatok Megint egy írást olvashattok a témában, remélem sikerül gondolkodásra...

[ ÚJ TESZT ]

Letöltés, bűn és hasonló gondolatok

Megint egy írást olvashattok a témában, remélem sikerül gondolkodásra bírni az embereket a témával kapcsolatban.
A fő kérdés az, miért kalózkodunk, miért töltünk le illegálisan tartalmakat. Most jöhetne valaki azzal, hogy filmet, zenét otthonra magáncélra az ember legálisan tölt LE. Amit valaki letölt azt a drót másik végén valaki feltölti illegálisan, tehát jogsértés történik, ezt be kell látni.
Bűnrészes vagy egy letöltésnél is.

Vizsgáljuk meg a letöltött tartalmakat téma szerint, mindenki kedvenc bontásában, vegyünk egy fiktív egyetemistát alapul.

1.Operációs rendszerek.
Azért kezdem ezzel, mert egy viszonylag drága és elterjedt dologról van szó, mindenkinek a gépén van. Alapvetően három operációs rendszer van, aki mást használ, az az emberek 1%-a sem. Linux: ez egyszerű téma, lehet tetsző ingyeneset találni, nem bűnözünk. OSX, mivel egyre több az Apple gép, nem szeretném kihagyni. Az Apple oprendszerrel együtt árul gépeket. Tehát 1 géphez legalább 1 licensz tartozik. Miért töltjük le mégis? Mert jön új verzió, szeretném a régebbi vassal használni és nincs 41.640 Ft-om megvenni a legújabb rendszert. De én ezt már egyszer úgyis kifizettem. Itt jogosnak tartom a letöltést. Végére a kemény dió, a Windows. Egy Vista Home Basic 20.000 Ft környékén van, ez a legolcsóbb jelenleg. A géped árának a 10%-a, ha egy gyors modern gépet veszünk alapul. Ha valaki még mindig Windows XP-t LOP, gondoljon csak bele, mennyi ideje csinálja.(„Megjelent a magyar nyelvű Windows. BUDAPEST, 2001. november 21.”)
8 éve, több mint 2200 napja. Sokba kerülne napi 10Ft-ot kiadni rá? Tessék megvenni. Egyetemista barátunk az MSDNAA program keretében ingyen használja. Sokan azzal érvelnek, hogy hibák vannak benne, és nem tökéletes munkáért nem adnak ki pénzt. Jogos, hibák vannak a Windowsban, de miben nem? Mondok jobbat. Tessék letölteni a Windows 7 bétát és használni októberig jogtisztán. Jár hozzá support, antivírus program, kompatibilis a vistás driverekkel, gyors, és megbízható. Erre ösztönzök mindenkit.

2.Irodai és egyéb szoftverek.
Office, dvd-író és egyéb nyalánkságok, minden ami ahhoz kell, hogy fusson a gép.
Kérem szépen, aki ilyen programokat letölt, az becsületes ember nem lehet. Mindegyik, ismétlem mindegyik programnak létezik ingyenes alternatívája, amelyiknek a használati értékük sokszor magassabb, mint az eredeti programnak. Ráadásul bármikor amikor egy gépet újra kell rakni, csak internet kell hozzá, meg egy kis idő, amíg lejönnek. Nem ezek az alternatívái a fizetős programoknak, hanem azok az ingyeneseknek. Tessék használni őket. Az egyetemista képzelt barátunknak tele van velük a gépe. Openoffice, CdburnerXp, VLC Media Player, foxit reader. Mindenre van megoldás, csak keresni kell.

3.Alkotó programok
Nehéz téma. Azokat a programokat kell ez alatt érteni, amelyekkel szellemi termékeket állítunk elő. Tipikusan Photoshop, Corel Draw, könyvelő programok, videóvágók stb. Aki ezekkel dolgozik, annak véleményem szerint nem kell elmagyarázni, miért kell megvennie a programot, az egy munkaezköz, lényeges hogy legyen support, és hogy ne csukjanak le, hogyha lopott programmal dolgozok. Ha te nem dolgozol vele, hanem a haverok fotóit pingálod ki egy 300.000ft-os Photoshop Csx-szel, az más munkájának a semmibe vétele. Itt is van alternatíva, szerintem kevéssé van jogod ahhoz, hogy egy ilyen munkát használj, amikor egy ingyenes GIMP-pel is megcsinálhatnád, és semmivel nem lennél hátrányban.

4.Zenék
Jöjjön a fekete leves. Le a kiadókkal. Le a jogrendünkkel. Egyszerűen rossz mindkettő. Hajlandó volnék egy méltányos összeget kifizetni azokért a zeneszámokért, ami TETSZIK. Az, hogy egy cd-n 10-15 zeneszám van, és abból 2-3 hallgatható, az a termékkapcsolás tipikus esete, ami bűntény. Nem vagyok hajlandó 3-4000 Ft-ot kiadni egy CD-ért. Hajlandó vagyok ellenben 0.99 dollárt fizetni azok után a számok után amit szívesen hallgatok. Igen, nem véletlen az összeg megjelölése. Digitális kiadót itthonra! Az Artisjusnak pedig hatalmas átalakításokon kellene átesnie. Öregebb ez a szervezet, valószínű, mint te, már a bakelitlemezeken is lehetett olvasni a nevét. De könyörgöm! Miért kellene megadóztatni a pendrive-okat? Miért kellett a magyar Üreskazetta kereskedelmet romba dönteni? Erre van szükség? Értem, hogy csak a jogokat védik, de ne mindenáron, és ne más jogait agyontaposva. Igenis úgy gondolom, hogy zenét nyugodtan töltsön le mindenki annyit, amennyit szeretne. Lesz kedvenc együttese, amikor itthonra jön öt évente turnézni, úgyis kimegyünk, megnézzük, megvesszük a jegyet, bármennyibe kerüljön. Ez legalább nagyrészt abban a zsebben landol, aki ezt az élvezetet nekünk létrehozta.

5.TV-sorozatok
Amit egy tv-ben leadnak valamit, akkor az a sorozatepizód közkincs lesz. Szerintem ezeket letölteni nem bűn. Vannak olyan sorozatok, amiket itthon le sem adnak, szóval nincs mit csinálni. Vagy ha le is adnak, csak szinkronizálva, és vannak olyanok, akik az eredeti nyelven akarják meghallgatni a sorozatot. Lehet emiatt elítélni őket? Sehogy máshogy nem juthatnának hozzá. Senkit nem rövidítenek meg vele. Tiszteletem azok az emberek előtt, akik felveszik nekünk jó minőségben, esetleg HD-ben a részeket, hétről hétre, és megosztják velünk.

6.Filmek
Nos itt megint egy kényes téma jön elő. Egy film költségvetése nagyon nagy. Sok pénzt beleölnek az effektekbe és az egész elkészítésébe. A letöltés melletti érvek, hogy nem támogatom, hogy megvegyék maguknak a színészek a 3. Ferrarit. Sajnos igazuk van, a filmben a gázsi nagy részét nem a világosító meg a kameramann kapja, hanem Brad Pitt. Ha az ember elmegy moziba, megnézni valamit, esetleg a barátnőjét is magával viszi, nem akar éhen-szomjan halni, könnyen 3000Ft fölött landolhat a végösszeg. Ha megveszi DVD-n akkor szintén, csak akkor meg a filmvászonhoz képest elhanyagolható méretű TV-n kell megnézni. A hang sem lesz olyan. HD-TV-je sincsen mindenkinek. Mégis sokan DivX-ben letöltik a videokamerával felvett mozifilmeket. Azzal nem vitatkozom, hogy ez igénytelenség, az. Miért csinálja az, aki letölti? Mert minél gyorsabban látni akarja, a film látásának a tudata nagyobb örömet okoz neki, mint a film. Jobban szeret vitatkozni a filmről másokkal, mint megnézni a filmet. Versenyez másokkal. A versenyzés viszont költséges sport, tehát megint nem jogos a lopás. Ilyenért ne töltsünk le filmeket. Aztán ott vannak, akik megvárják szépen, hogy kijöjjön DVD-n vagy Blu-ray-en, és az abból berippelt filmet töltik le. Jogos ez? Meg is vehetné? Lenne rá pénze? Nem lenne. Egyetemista barátunk választhat, hogy vagy filmet néz, vagy lemegy sörözni a többiekkel, vagy tanul. A tanulást nem lehet hosszú ideig csinálni, belerokkan az ember szellemileg. Kell a kikapcsolódás. Mindenkinek, nem csak neki, különben nem tudnánk úgy húzni az igát másnap. Nincs még egy olyan passzív, szórakoztató, kikapcsoló tevékenység, mint a filmnézés. Ha nem csinálnánk, belehalnánk. Pénzünk meg nincs csinálni. Nem jogos a lopás ez esetben, de ez megélhetési bűnözés, aki ilyet csinál, az a társadalom, és a törvények miatt jutott oda, ahova. Drága a film, drága a mozi, bugyuta a TV. Lehet leadják TV-ben, de reklámokkal, a bal felső sarokban logóval, a jobb felsőben, hogy csak 23 óra a kövtkező Lost részig, a jobb alsóban pedig hogy ne nézze kisiskolás egyedül, lent középen, meg hogy mi történt a nagyvilágban, olyan fontos, hogy most rögtön tudnod kell. 576x320-as felbontásban. Nem alternatívája ez a szórakoztatásnak. Nem muszáj letölteni, de nem szabad elítélni, aki letölt filmeket, nincs más választása gyakran. Ha lenne, akkor esetleg. Ha felveti a pénz, akkor is van, hogy egyedül szeretne megnézni valamilyen filmet, esetleg a kedvesével.

7.Játékok
Nehéz eset, valószínű a legnehezebb mind közül. Oprendszert egyszer lopunk, ezt naponta. Mennyibe is kerül egy új „A” kategóriás játék? 12.000 Ft gyakran. A minimálbér hatoda. Ez azt jelenti, hogy valaki 3 napig gürcölhetne hogy megvegye, közben tyúktápot ehetne, hogy ne haljon éhen. Nyilván az ilyeneknek nem muszáj szórakozni, meg is halhatna felőlem. De nyilván nem is ő lesz az aki teraszám tölti le a legújabb játékokat. Van egy másik csoport, a vérpistikék csoportja. Felveti a pénz őket, Core-i7 van a gépében, meg 2 gigás 8400 GT, mert abban több a ram. Letölti a játékot, „végigtolja” aztán jön fel fórumokra, megírni hogy milyen ügyes volt, meg „nem is szaggatott”, mert szemre leolvasta a „framerate-et”. Kérem vannak ingyenes benchmark programok, ha azt szeretnéd bizonyítani, hogy a te géped a jobb. Senkit nem érdekel, hogy szaggatott-e nálad vagy sem. Másik vérpistikénél úgyis kevésbé szaggatott, mert neki meg dupla annyi shader procija van, bár tudná, mi az. Azt akarod bizonyítani, mennyivel ügyesebb vagy? Menj ki, kerékpározz egyet, ugrass át egy kukát, ott bizonyíts! Komolyan, egyre jobban ellepik a fórumokat az ehhez hasonló gyerekek, és nem fogják fel, hogy semmi szükség arra, amit csinálnak. Arra kérek mindenkit, akinek azt mondják, hogy vérpistike vagy, az fogadja el, hogy igazunk van, és gondolkodjon el azon, amit csinál. A hülyeség kitartással párosítva a legrosszabb, Pistikék menjetek haza. Visszatérve a játékok letöltésére, nem tudok ítéletet mondani. Mindenki döntse el, mennyire fontos neki az egész. Ha tényleg az, vegye meg. Ott a steam, olcsóbb mint a boltban, vannak akciók, akkor még olcsóbb.

Torrentezünk, warezolunk, DC-zünk, másolgatunk. Legálisan, vagy sem, jogosan, vagy sem. A te dolgod eldönteni, hogy amit csinálsz az jogos-e. Az is, hogy ítélkezel-e mások felett.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.