2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

"Let's put a smile on that face!"

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Spoilermentes értékelés következik a The Dark Knight c. filmről. Annak minden előnyével és hátrányával...

[ ÚJ TESZT ]

Spoilermentes értékelés következik a The Dark Knight c. filmről. Annak minden előnyével és hátrányával...

Imádtam a Beginst. Kurva jó film, precízen felépített és aprólékosan kidolgozott karakterekkel, hihető főhőssel és eszement látványvilággal! Voltak ugyan kisebb hibái is, mint a kevésbé életszerű főgonosz és a... nem, ennyi. Szóval imádtam. Nem gondoltam, hogy van hova fejlődnie, nem gondoltam, hogy fokozható az a végletekig kitalált nézőbarát állatság, amit az asztalra tett, nem hittem, hogy nem ez a végsebesség!

Tévedtem.

"It's simple! Kill the Batman!"

Az utóbbi két Batman mozi sikerének kulcsa tényleg nagyon egyszerű: Christopher Nolan. Ez a faszi azon egyszerű tulajdonsággal rendelkezik, amivel aztán szinte bármit képes lesz eladni élete során: pontosan tudja, hogy mi kell a nézőnek! Amilyen egyszerűen hangzik ez, annál több lépésből valósul meg! Először is ennek a faszinak volt bátorsága újragondolni a világ egyik legismertebb szuperhősét és emberi vonásokat kölcsönözni neki, ráadásul mindezt úgy, hogy a legendát is tiszteletben tartotta! Batman sérül, elesik, néha elverik, leesik innen-onnan, ugyanakkor minden jelére az esendőségének jut vagy tíz olyan pillanat, amire azt mondod, hogy: "Fúúú, bazdmeg!!!:O"
Bizony, a The Dark Knight tele van ilyen momentumokkal, s mivel ez egy spoilermentes kritika, csak annyit jegyeznék meg, hogy Nolan nem csak az egészestés filmek rendezéséhez ért kegyetlenül, de trailert vágni is tud! Ugyanis ment a sakkozás durván, hogy vajon melyik jelenet mit jelent, melyik képsor mit takar a filmből, de már bátran elmondhatom: aki nem olvasott innen-onnan spoileres írásokat, annak fogalma sincs semmiről! Ez szerintem maradjon is így, a film ugyanis tele van fordulatokkal, mind Joker lépéseit, mind a környezetére (tulajdonképpen egész Gothamre!) gyakorolt hatását illetően és bizony tettei valóban váratlan tragádiákhoz is vezetnek! Igen, annyira váratlanokhoz!;-)

"...and I promise, the dawn is coming!"

Harvey Dent. Így hívják a film egyik legnagyobb húzását. Ő a fehér lovag, Gotham maszk nélküli hőse, egy ember, aki talán leveheti Batman válláról a terhet... De ahogy mindannyian tudjuk, ez nem egészen úgy valósul majd meg, ahogy a nagy könyvben meg van írva. A film utolsó harmadára Harvey Dent bizony kimutatja a foga fehérjét, a szó legszorosabb értelmében is és bár ennél többet nem mondhatok, de mind a motivációi, mind a tettei kellően hihetőek ahhoz, hogy arccal vagy arc nélkül, de együttérezzünk vele!
Akárcsak a többi karakterrel, ugyanis a Dark Knight most tényleg sokat markol és fogja is mind! Racheltől kezdve Foxon keresztül egészen Gordonig mindenki kap újabb dimenziókat, lassan alakulóban van az a "mi egy nagy család vagyunk!" feeling, ami a sorozatoknál a legélesebb fegyverré válhat az alkotók kezében! Ugyanakkor sikerült elkerülni azt a hibát, hogy ilyenkor a rosszfiúk és a negatív karakterek elsúlytalanodva lebegjenek a teljes játékidő alatt és csak statisztaszerepben adják a lovat a kedvenceink alá...
Nem, ennek a filmnek sajátos főgonosza van, aki legalább ennyire sajátosan látja a világot!

"Why So Serious?"

Joker. Ennek a faszinak a belépőjét míg élek, nem felejtem! Majd meglátjátok! Egy ember, aki nem tartozik sehová, nincs senkije és semmije és ettől válik olyan kegyetlenül veszélyessé! Soha, ismétlem SOHA nem fogod tudni, hogy hol bukkan föl legközelebb, azt pedig végképp nem, hogy miért. Egyszerűen mert semmi közöd hozzá. Majd kiderül, ha úgy akarja. Vagy nem! Az ilyen bűnöző megállíthatatlan és megelőzhetetlen! És talán nem árulok el túl nagy titkot azzal, hogy Batmannek nem is sikerül egy lépéssel elé kerülnie! Mire felfogja, hogy milyen emberrel kell szembenéznie, talán már késő is!
Az első felbukkanásától számítva minden egyes pillanatot vártam, folyamatosan azon kaptam magam, hogy agyalok, vajon mikor kívánja már meg a cselekmény, hogy újra felbukkanjon, vásznon ilyet kb. tízévente látni! Ha azt írom, maga a tömény őrület és káosz, akkor az sablonosan hangzik, nem több, mint egyszerű klisé. De attól még úgy van: ez a faszi nemcsak a kitalált város kitalált lakóiban kelt félelmet, hanem a nézőben is, mert nem több, mint egy sebzett lelkű, ám tisztán látó elmebeteg, betege ennek az amúgy is szenny világnak! És mint ilyen, sokkal rémisztőbb minden Madárijesztőnél vagy Pingvinnél, hiszen bármelyik sarkon összefuthatsz vele és még csak nem is tudsz róla... S hogy mindezeket miért írom? Mert a zseniális Heath Ledger (Isten nyugosztalja! Most látszik csak, hogy kit is veszítettünk!) elhihette velem, hogy Joker VAN. Talán nem minden emberben, talán csak néhányakban, de még Batman sem győzheti le. Csak Te magad!

Out of the darkness, comes the Knight

Szól a film taglineja. És ha a Sötét Lovag eljön, ott baszki, kő kövön nem marad! Olyan intenzív akciókra tessék számítani, mint amilyen a Begins tankos/rendőrautós összecsapása, csak éppen a köbön! Igyekszem spoilermentesen a lényeget: lesz egy jelenet, amikor Joker úgy találja, hogy leépít egy közepesen őrzött konvojt, amihez Batmannek is lesz egy-két szava, nos, szavakkal le nem írható az a pusztítás, amit a tank ott véghezvisz! S csak utána jön a java, de erről majd a moziban meggyőződtök! :)
A közelharcok is jóval keményebbek lettek, s ezzel egyenes arányban vált Batman figurája fenyegetőbbé! Ez az egész filmre jellemző, a dark szócska nem véletlenül került bele a címbe, itt mindenkinek el kell számolnia a tetteivel és keveseknél tiszta a pakli. Az előző mozi a félelemről szólt, ez itt és most a reményről és annak az elvesztéséről, újraértelmezéséről szól, és az emberi jóságról, arról, ahogy megmérettetik a káosszal szemben...

Na, ennyit a semmitmondó dumáról, próbáltam kerülgetni a spoilereket, próbáltam azért valami információt is átadni, a kettő értelemszerűen egy bizonyos pont után kioltja egymást, így nem is ragozom tovább.
Gondolom egyértelműen lejött, hogy mindenkinek ott a helye a moziban, negatívumok nincsenek, hiányérzetem nincs, az egész történet kapott egy olyan lezárást, ami egyben egy új történet kezdete is lehet, Nolannél a labda, de más ne játsszon vele! Tőle él a denevér.
Köszöntem a kitüntető figyelmet, kommentek között hajlandó vagyok spoilerezni, persze csak kérésre, ezért felelősséget nem vállalok!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.