2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Lenovo ThinkPad T430 2019-ben?

Mennyire használható 7 évesen egy csúcskategóriás üzleti notebook? Hint: szerintem nagyon jól :)

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, külsőségek

A Lenovo ThinkPad T430-as széria 2012-ben jelent meg. Akkoriban ez volt a Lenovo csúcsmodellje a 13-14 colos üzleti kategóriában, és több szempontból is az utolsó(k közötti) volt a ThinkPad szériában. Tavaly már írtam egy cikket a notebookomról, amit akkor vásároltam. Azóta közel egy évet töltöttem vele, és kijelenthetem: 7 év után is egy teljesen használható, szerethető számítógépről beszélünk a T430-as képében.

Külsőségek, csatlakozók

A fekete színű ThinkPadeknél a mai napig megszokott gumírozott matt fekete (inkább egy nagyon sötét szürke) bevonatot találunk a fedlapon. Azon kívül, hogy extrém módon gyűjti az ujjlenyomatokat és a karcokat, különösebb gond szerintem nincs ezzel. Ezen a részén a gépnek két visszajelző LED található, egyik az alvó üzemmód, másik az akkumulátor töltődés/akkumulátorról való üzemelés/20% alatti töltöttség indikátora. A(z) (L)enovo felirat, és az 51 fokban döntött ThinkPad logó kapott még itt helyet.

A notebook tetejét felnyitva elénk tárul a fedlap belső része, a Top Case-zel egyetemben. Az előbbi semmi különöset nem tartogat. Webkamera, két mikrofon, ThinkLight környezeti megvilágítás, kijelző. Ennek az alsó léce a Lenovo- illetve T430 logókat tartalmazzák, ezeken túl egy Bluetooth/WiFi- és egy merevlemezfolyamat visszajelző LED kapott még itt helyet.

A Top Case egy Multi-touch trackpadet, egy TrackPointtal integrált billentyűzetet, két sztereó hangszórót és egy szintén 51 fokban döntött ThinkPad logót tartalmaz. Alul pár szellőzőnyílás, az akkumulátor, két szerelőablak, az optikai meghajtót kitoló slider és a dokkoló csatlakozó található. Itt még van két vízelvezető lyuk is, amelyek azért hasznosak, mert ha matt részegen már nem vagy képes megkülönböztetni egy notebookot és egy poharat, akkor másnaposan ne kelljen még azzal is szembesülnöd, hogy a tegnap Unicummal teleöntött laptopod elhalálozott. Bár azonos a ~3 cm-es vastagságuk, mégsem tűnik annyira vaskosnak, mint a Dell Latitude E6430, ez betudható a szögletes dizájnnak.

Az eszköz akkumulátortól és optikai meghajtótól függően 2-2,5 kg-ot nyom, tehát nagyjából alkalmas hordozásra, de aki többet pakolgatná a gépét, annak inkább az X230, vagy az X1 Carbon való. A noti hátsó széle egy Always On USB 2.0, egy RJ45 1 Gigabites Ethernet-, és egy kerek tápcsatlakozót tartogat, utóbbit a ThinkPad-ek közül utolsónak, a szögletes verzió előtt. Amit itt még találunk, az az akkumulátor hátsó része és a CPU-hűtő beszívó nyílása.

Bal oldalon ennek a kifújós verziójával együtt láthatunk egy VGA portot, egy 3,5 milliméteres jack csatlakozót, egy Mini DisplayPort-ot és két USB 3.2 Gen 1 aljzatot, HDMI nincs, bár tegyük hozzá, hogy nem is nagyon férne el.

Elöl kizárólag a fedlapot nyitó mechanikus slidert találjuk.

Jobb oldalt az én esetemben az optikai meghajtó helyén egy súlycsökkentő modult látunk, fölötte egy SmartCard olvasót, mellettük egy Express Card foglalat, egy SD-kártya olvasó, egy Repülőgép üzemmód kapcsoló, egy USB 2.0 port és egy Kensington Lock kapott helyet.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Thinkpapa T400

    Használható-e még egy nem éppen csúcskategóriás, Core 2 Duos Thinkpad laptop 2021-ben?

  • HP 245 G8 - Az olcsó üzleti

    Ez a kis üzleti notebook arról szól, hogy az egyszeri emberünk megveszi és boldogan használja.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.