2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Lenovo P780

Lenovo P780: letisztult, elegáns, szinte tökéletes és főképp verhetetlen ár/érték arányú készülék.

[ ÚJ TESZT ]

ROM-ok

A fellelhető ROM-okról pár kép, tapasztalataim

Cappa72 féle CWM-mel feltehető ROM-ok:
Needromos: Samsung TouchWiz ROM
Needromos: MIUI ROM

TWRP-vel feltehető ROM:
Az orosz SLXROM_v8-Lenovo_P780.zip

FlashTools segítségével feltehető ROM-ok:
Needromos S125-ös ROM
Az orosz LiFe_v03_for_P780
Needromos S110
S116 erről lehet frissíteni az S119-es ROM-ra.

A telefonhoz ROM-okat itt találhatunk: [Needrom]

Mivel többen is félreértették: a gyári rommal is tökéletesen használható a telefon. (S125, S110, S116... ) Nem kell feltétlenül egy romcserével kezdeni. De a kíváncsiság hajtja az embert... ha már van ekkora választék.

P780_S125_130529-ami alapból rajta volt


Eddig ez a ROM tetszik leginkább. Ebben benne van a Lenovo aksi kezelő alkalmazás is. Sokkal jobban is bánik az akkuval, procival, fényerővel. Ha nem szükséges, akkor csak 1-2 processzormagot használ, azt is minimum órajelen!

A beépített tárcsázó nem a legjobb szerintem, ezt érdemes lecserélni. pl: ExDialerre. Alapból az Apex Launcher van rajta, gyors, teljesen személyre szabható. Játékok ezzel a ROM-mal a leggyorsabbak, Real Racing is gördülékeny, néha van egy pici lag, érdemes belső nézetből vezetni.

Ebben a ROM-ban működik legjobban az automatikus fényerőállítás is! Vannak benne egész jó appok: Apex launcher, OneKeyLock, LenovoCompass(iránytű), LenovoPower, Root Explorer.

Needromos P780_S125_130529_camera fix

Végül is csak a kamera alkalmazásban tér el szerintem. Ebben lehet zoomolni, és szebb képeket is csinál. Benne vannak a google alkalmazások is. Egyedül a youtube-ot kellett telepíteni. A Lenovo Calendár is lecserélhető a Google Calendarra.
Ezzel a ROM-mal működik a hangerő le+power gombos screenshot készítés is. Szóval nálam bevált, én ezt használom. Van még egy nagy előnye, hogy a hangerő gombokkal is lehet alvó állapotból ébreszteni a telefont. Sajnos ~egy hónap után a kamera alkalmazás totál összeomlott. A dátumhoz lehet köze, mert ha visszadátumozom a rendszeridőt, akkor működik tovább normálisan, ellenben semmilyen kamera alkalmazás nem megy!

SLX rom

Sikerült feltenni végül. A fórum összefoglalóba leírtam hogyan, de röviden ide is: FlashTools segítségével feltettem az orosz Life romot. A lényeg, hogy nem a download gombot kell a flashtoolsban használni, hanem a firmware/update gombot. Simán felment. Ennek a romnak a partició kiosztása megegyezik az SLX rommal, illetve az S119-es roméval is. Felteszi a TWRP-t is. Tehát innen csak rajtunk áll, hogy melyik romot választjuk ki. Először az SLX romot tettem fel. Hasonlóan kell eljárni, mint a CWM-ben. Wipe... Install, megkeresni a romot az sd-n és onnan már meg is van.

SLX rom: szép, jó, megy rajta a Gravity Box. Ehhez először az Xposed frameworköt kell telepíteni. Pár extra beállítás van benne, mint pl a nem használt sim jelzés eltávolítása, aksi kijelzés stb.
Van a romban RDS Fm rádió is. Lenovo alkalmazások nincsenek. Sajnos a hangerőgombos lezárás sem megy, illetve a OneKeyLock alkalmazást sem sikerült eddig feltelepíteni. A fényerőszabályozás szerintem túlérzékeny, engem idegesít, hogy nagyon sűrűn változtatja a fényerőt. Ezeket leszámítva jó a rom.

S119

Sikerült ezt is feltenni TWRP-vel. (zip verzió, magyarított, de sok helyen angol maradt)
Lenovo Launcher van benne, eléggé testre szabható. Szép. Benne vannak a Lenovo alkalmazások is. OneKeyLock már ebben sincs. A beállítások menü felépítése ugyanolyan, mint az S125 menüje, de sajnos ebből már kimaradt a hangerőgombos ébresztés. Fuck. Fényerőt eléggé takarékon használja automatán, nekem kicsit sötét ezzel a rommal. Egy délután használtam, ennyi idő alatt ennyi a tapasztatatom vele. Ezután mentésből simán visszatettem twrp-vel a belakott slx romot. Tehát az orosz Life rom - S119 - Slx az biztos hogy cserélhető egyszerűen twrp-ből is egymással.

MIUI ROM

Szép, de nekem nem tetszik, mivel nincs benne appdrawer. Nincs benne GAPPS sem, szóval nem töltött túl sok időt a telefonomon. Gyorsnak gyors. Ezen nem sikerült screenshotot csinálni. A root program kínai nyelvű, és nem tudtam leokézni a Screenshot program jogait. Mivel nem tetszett, nem is foglalkoztam vele tovább.

Samsung TouchWiz ROM, 4.2.2



Telepítés után ez bizony kínai. De van benne magyar nyelv, csak meg kell találni! Nem annyira sima a működése, mint a "gyári" ROM-nak, cserébe viszont szép. A menükben színes ikonok vannak.
A magyar nyelv beállítása után is lesz néhány alkalmazás, ami kínai marad. Ezeket a következő módon tudjuk törölni: a Framaroot programmal feltesszük a telefonra a SuperSu-t.

Újraindítás után már ez lesz a főnök, nem a kínai root program. Utána telepítjük a TitaniumBackupot, és azzal ki lehet törölni a kínai appokat. 5-6 db van benne. Az értesítési LED nem működik a ROM-ban. Ha szeretnénk működésre bírni, akkor tegyük fel a Light Flow LED control appot. A beállításaiban be kell piálni a direct mode-ot és a root jogot! Plusz a különféle eseményeknél is meg kell adni, hogy sleep módban is jelezzen! Ezek után jól működik.

Az elején tetszett, de nem az igazi. Nem mondanám akkumulátor barátnak... A játékok is lassabban futnak rajta, főleg a Real Car Racing 3-nál érezhető és látható a szaggatás.
Előnyei: szép, színes menük, Samsung hátterek, kinézet.
Hátrányai: nincs visszajelző LED, eszi az aksit. Azt már nem nyomoztam ki, hogy konkrétan melyik app, lehet pont a lightflow a bűnös.

Orosz SLX rom: ezt én még nem próbáltam, de a fórumtársak beszámolói szerint jó választás.

Tippek:

Screenshot: Elvileg a hangerő le+power gomb hosszan nyomva. A Samsungos ROM-nál nem működik, a MIUI-n sem, sőt az alap S125-ön sem. Valakinek viszont igen, a fórumban többen is írták, hogy nekik megy. Használhatjuk a Screenshot Ux-et vagy a Screenshot Pro-t. Játékok alatt nem feltétlenül működnek kifogástalanul.

Ha nem szeretnénk kamera hangot: töröljük/nevezzük át a system/media/audio/ui/camera_click.ogg fájlt. De ennél egyszerűbb, ha simán kikapcsoljuk, az S125 ROM-nál a kamera beállításainál erre is van lehetőségünk.Ugyanitt, a system/media/audio mappában törölhetjük/átnevezhetjük az indítás ás leállítás animáció hangját is.

Akkumulátor statisztika: A kezdőképernyőre kitehető parancsikonoknál van olyan, hogy Műveletek, ott a Beállítások között van több Akkumulátor művelet is. Válaszuk ki a .fuelgauge.PowerUsageSummary nevűt és lesz egy parancsikonunk ami rögtön azt nyitja meg. Egyébként a Műveletek parancsikon nagyon sok mindenre jó, ha valami el van dugva a menüben, itt meg lehet találni.

Fájlmegosztás hálózaton: Samba Filesharing for Android app. A telefont Windows alól hálózati meghajtóként tudjuk kezelni. Ez hasznos lehet, ha az ember nem szereti 1-2 fájl másolása miatt mindig USB kábelre tenni a készüléket. A használatához a telefonon meg kell adni egy jelszót, majd felhasználói nevet, munkacsoportot.
Akár mind a 2 tárhelyet felcsatolhatjuk, de nekem csak az SD-re volt most szükségem. Megadható az is, hogy milyen Wi-Fi hálózatokon működjön a Samba, ezzel is biztonságosabbá téve megosztást.

MoreLocal2 használata (ROM magyarosítása)
Smatblog.hu-n található leírás [link]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.