2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Lenovo P70-A - Powerbankba oltott erőgép

Nagyméretű akkumulátor, erős hardver, jó kijelző, minőségi összeszerelés, ideális méret, 235 euróért.

[ ÚJ TESZT ]

Szoftver, VibeUI

A megfelelő hardveres alapok tehát adottak, igazán jól válogatta össze a Lenovo a "motort". Ehhez társították a 4.4.4-es Androidot, teljesen átszabva.

A VibeUI már 2014 elején lett bejelentve a CES-en, amely már akkor is számtalan készüléken elérhető volt. Az akkor még 1.0-s verziószámú rendszer számtalan átalakításon és csiszoláson ment át, mire elérte a jelenkori formáját. A Lenovo igyekszik a jelenleg piacon lévő készülékein egységes felületet biztosítani.

Maga a rendszer szinte mindenből merít ötleteket, kicsit MIUI, kicsit iOS, de úgy gondolom még nem túlzó a szoftveres ellátottság, tehát nem megy a memória rovására. A felület egyszerű, letisztult és jól átlátható.

A verziószámok kedvelőinek jó hír is lehetne, hogy idén már kiadásra kerül a Lollipop is a készülékre, ámbár remélhetőleg már a javított 5.1-est kapja meg.

A frissítésekről annyit, hogy a készülék az első bekapcsolást követően már fel is kínált egy OTA-frissítést, amelyet ha elfogadunk, akkor mindent magától megcsinál a frissítés kapcsán.

A szoftveres kitérő után térjünk vissza a rendszerhez. Alapjaiban át van alakítva, főmenüt ne is keressünk, manapság trend az átszabott rendszereknél. / MIUI, EMUI, VibeUI /.

A kezdőképernyő egyben a főmenü is, itt találjuk a telepített alkalmazásokat, amelyeket kedvünkre mappákba rendezhetünk, több oldalas nézett adott. Böngészőből a Chrome-t és a gyári AOSP böngészőt kapjuk. Emellett telepítésre került az UC Browser is.

Találunk időjárás widgetet is, amelyre ha rábökünk az AccuWeather információt láthatjuk.

Az állapotsort lehúzva az ismerős funkciókat érhetjük el, sőt tovább húzva a fült lefelé, további funkciók érhetőek el. Innen egyből a beállításokba is tudunk ugrani.

A beállítások fül 2 részre van osztva. Az első fül követi a stock Androidot valamelyest, természetesen kiegészítve extra funkciókkal.

A szokásos funkcióra nem térnék ki, hiszen ezek androidos körökben már ismertek, viszont kiemelendő az Energiakezelő. Akik nem használtak eddig Lenovót, nos azoknak alapvetően újdonságként szolgál ez a remek funkció.

Lehet időzítőt állítani, amely intervallumban repülő üzemmódba, vagy Abszolút energiatakarékos módba vált a készülék.

Számomra picit érdekes, hisz a kínai ROM-okban ez még külön alkalmazásként volt elérhető, tehát nem a rendszerbe integrálva.

Ha már Energiakezelő, akkor ezt jól összhangba lehet hozni az MTK platform egyik jó funkciójával / amely már megjelent Qualcomm hardveres alapú termékeknél is /.

Ez nem más, mint az időzített ki/bekapcsolás lehetősége, amellyel éjjelre kikapcsolhatjuk, majd reggel "bekapcsolhatjuk" a készüléket.

Szerintem egy hasznos dologról van szó, hisz nem mindenki használja alvás közben a készülékét.

Említést érdemel még a Beállítások menüben található Személyek fül, amely szerintem egy félrefordítás eredménye, inkább a Speciális lenne helytállóbb megnevezés. / Angol nyelvre állítva Feature néven találjuk meg ugyanezt a menüt. Sokkal jobban illik rá. /

Itt be lehet kapcsolni a dupla-koppos kijelző ébresztést / nem feloldást / Fekete képernyő művelet néven.

Lezárni akár rázással is tudjuk a készüléket, ámbár szerintem ez veszélyes művelet, fizikailag.

A kijelzőt nem csak a Power gombbal tudjuk életre kelteni, hanem akár a hangerő fel-le gombokkal is. Azért találom ezt hasznos funkciónak, mert nem mindenkinek esik kézre a bekapcsológomb.

Ami pedig most jön, úgy gondolom a testreszabhatóság fellegvára is lehet egyeseknek. Az Intelligens helyszín funkcióval tudjuk paraméterezni a telefont, hogy adott WLAN hálózaton miként viselkedjen, illetve időtartamot is tudunk rendelni a beállításhoz.

Mi ez, ha nem igazi üzleti funkció? Otthon, iroda, munkahely, pihenőidő, mindent beállíthatunk.

Ugorjunk a Tárcsázóra, és az ehhez kapcsolódó funkciókhoz.

A tárcsázó felülete letisztult lett, és jól átlátható. Négy fület találunk alul.

Emellett egy Beállítások menüt is előhozhatunk a bal érintőgomb megnyomásával. Itt tudunk részletesen beállítani, pl. Intelligens hívást, megjelenítendő neveket, és még számos egyéb hasznos funkciót.

Emellett még kapunk számtalan szoftvert, alap természetesen a Google kínálata, ehhez jön hozzá pár játék, és program, amelyek eltávolíthatóak.

Fontos és hasznos alkalmazások lehetnek a Lenovo gyári programjai.

SHAREit: segítségével könnyedén tudjuk fájljainkat, képeinket, akár programjainkat is mozgatni táblagépre, asztali gépre / kliens telepítése után /. Nagyon hasznos lehet, ha kábel nélkül szeretnénk szinkronizálni a telefonon tárolt dolgainkat. Tiltólistát is tudunk beállítani akár SMS-re, akár hívásokra.

A programban található CloneIT segítségével egy kattintással tudjuk egy másik készülékre átmenteni a dolgainkat, névjegyeket, alkalmazásokat, képeket.

SYNCit: Ezzel tudjuk lementeni a névjegyeket, akár felhőbe is, komplett híváslistát is, és SMS-eket. Emellett még névjegyekkel kapcsolatos műveletekre is lehetőséget biztosít a program. / egyesítés, mentés, importálás, exportálás/

Security: A Lenovo telefonok biztonsági szoftvere, vírusadatbázissal, cache tisztítóval, tűzfal és hálózati beállításokkal / mobilnet/ WiFi állítása programonként/ , lopásvédelem, és szülői felügyelet almenükkel.

A programhoz egy widget is rendelhető, amellyel egy kattintással tudjuk tisztítani a cache és memória tartalmát. Kivételeket is tudunk hozzáadni, hogy mely programokat hagyja figyelmen kívül a tisztítás futtatásakor.

Ezek a programok a Play Áruházból is elérhetőek, és letölthetőek , nem csak Lenovo készülékekre.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.