2018. november 14., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Lenovo Legion Y520 röpelemzés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A jó erőben levő belépő gamer laptop alkalmas általános használatra is, de sok hibával és kellemetlenséggel.

[ ÚJ TESZT ]

Az előző laptopomat nagyon szerettem. Minden téren megérte az árát, kategóriájának egyik legjobbja ma is, de a teljesítménye egyre kevésbé volt kielégítő, különösen egy Full HD kijelzőre. Már a saját projektjeim is kikezdték szegény 940M-et, ami sok játékban menüt renderelni is alig tudott. Az utód Lenovo Legion Y520 erre próbál megoldás lenni, sajnos nem kompromisszumok nélkül.

A széria sok gépből áll, de lényeges különbség nincs köztük. Papíron mind jól mutat, egy modellt, a 4 GB memóriával rendelkezőt leszámítva, de ezt 2017-ben nem illett volna kiadni. A videokártya minden esetben nVidia GTX 1050, a processzor Intel Core i5-7300HQ vagy i7-7700HQ, a memória pedig a 4 gigást leszámítva mindig 8 GB DDR4, 2133 vagy 2400 MHz-en. A merevlemez 1 TB-os, 5400 RPM fordulatszámú, néhány darab 128 GB-os NVMe SSD-t is kapott mellé. Ezek az opciók egyáltalán nem indokolják, hogy 150000 forintnyi különbség legyen a legolcsóbb és legdrágább modellek közt.

Már az első felnyitáskor ért jó és rossz meglepetés. A váz masszív (frissítés: sajnos nem, durván hibás, egy elég sok gépnél előforduló érintkezési hiba miatt néhány gomb nem működik, ilyenkor erősen rá kell tehénkedni, utána jó), még elfogadhatóan gamer kinézetű, csak 1-2 mm-rel vastagabb egy általános notebooknál, hátul kivezetett hűtésű. Nagyon könnyen koszolódik. Nem látszik meg minden ujjlenyomat, de hosszas használat, kézpihentetés után teremnek szép nagy foltok.

A billentyűzet számomra undorító, és láthatóan belegányolták a magyart az angol keretbe. Az elrendezés rémes, de legalább numpad-re jutott hely, és a num/caps lock gombokra került állapotjelző, ahogy állítható világítás is van. A funkciógombok fele hasztalan, van rájuk Windows-os megfelelő, és a Home/End/PgUp/PgDn nem működik Fn nélkül, ahogy a / jel sem num lock nélkül. Érthetetlen helyen van a Print Screen is (num 2).

A legnagyobb örömöm az IPS panel volt, ami mellesleg még kalibrált is. A betekintési szögek tökéletesek, a feketeszint, gamma, színtartomány mind jó, és a háttérvilágítás is nagyon széles skálán képes mozogni. A kijelző matt. Ezeket valamiért sikerült pár tesztet leszámítva mindenhonnan kihagyni, a Lenovo hivatalos kommunikációjában szó sem esett róla. Még olyan világban élünk, ahol ez hatalmas extra. Amennyire a kép rendben van, a hang annyira nincs. Alapállapotban is elfogadhatatlan minőségű mind a beépített hangszóró (laptophoz képest is), mind a jack kimenet, ebben az ársávban meg aztán pláne, és erre még rájön az a sok hülyeség, amit a Win 10 azonnal lehúz: az ilyenkor szokásos Realtek driver, és a Dolby marhaságai, ami igazából egyetlen on/off kapcsoló, de nem kapcsolható ki ilyen simán.

Jó marketingfogás volt, amikor bejelentették, hogy ez a széria lesz először Atmos-képes, ami fejhallgatón is eszméletlen, csak az a bibi, hogy azóta egyrészt a Windows része (nyilván pénzért), másrészt nagy szívás teljesen kiirtani, és ameddig ez nem sikerül, még a sima zene is visszhangzani fog a "javításoktól". A páros mikrofon kitűnő, a bal csatornára csak háttérzajt rögzít, a jobbra pedig ellenfázisban mindent, így monóba keverve kristálytisztán csak a beszéd kerül.

A teljesítménye egyszerűen kegyetlen, az asztali szintű, alacsony fogyasztású, és nem utolsó sorban olcsó GPU tényleg egy más világ. Stabilan három számjegyű FPS értékeket hoz Overwatch közben, minden mai játékot Full HD-n és közepes beállítások mellett játszható szinten, 60 FPS fölött tartott, amit csak oda tudtam adni neki. Ezen a gépen hákolás nélkül is megy a Crysis. Az aksiidő játék mellett is nagyon jó, egyszerűbbekkel 3 óra, komolyabb 3D-ssel másfél, de ez Battery Boost-tal még tovább húzható (az nVidia így hívja a frame limiter-jét). Filmezéssel, internetezéssel a négy óra is hozható.

Sajnos ennél a gépnél szükség van egy "általános hülyeségek" szakaszra is. Az állapotjelző LED-ek biztos kerülhettek volna jobb helyre a gép két oldalánál, és az amúgy legalsóbb kategóriás HDD-nek (kénytelen vagyok az SSD-t legyilkolni ShadowPlay-el, ha azt akarom, hogy betöltsön idén a játék) is szüksége lenne egyre. Azt is csak az oprendszer tudja, hogy fel van-e töltve a gép, mert nem jelöli sehogy.

A Lenovo olcsóbb modelljeiben is fellelhető, kikapcsolt állapotban is töltésre használható USB porttal nem rendelkezik. A BIOS-ban nincs rá opció, mert az az időt és a bootot leszámítva konkrétan üres. És habár BIOS-nak néz ki, valójában UEFI, nem is bootolható MBR-ről. Ez nem negatívum, egy szükséges lépése a "haladjunk már végre a korral" elvnek, de ha nem tudsz róla, simán elveszik negyed óra az életedből rossz telepítő pendrive készítése miatt.

A touchpad, különösen az ASUS sajátjához képest, driverestül rémes. Működőképes multitouch, de miért volt fontosabb előbb belerakni a nyomás erejének érzékelését, mint a dupla ujjra jobbklikk lehetőségét, vagy hogy a scroll tényleg scrollozzon, és ne nyilakat nyomkodjon néhány alkalmazásban? Utolsónak azt a firmware bugot említeném meg halkan, hogy képtelen bootolni, ha van hozzá egér csatlakoztatva.

Sajnálatos, hogy nem tud egy állandó szintet képviselni. Mennyivel került volna többe nem trágya billentyűzetet és hangot rakni bele? 3000 forint? Belefért volna, ahogy még pár perc a tervezőasztalnál. Alig jelent meg, szóval a néhol durva szoftveres hibák javítására még van esély, remélhetőleg minél hamarabb frissítik. A legolcsóbb darabok árazása valamelyest kárpótol a félkészségért, szóval akinek csak nettó teljesítmény kell, boldogan vegye, de ha nem csak játék a cél, már máshogy alakul az ár/érték aránya.

Hirdetés

Azóta történt

  • Acer Aspire Nitro

    Gamer laptop kedvező áron, erős hardverrel, viszont a hűtés terén kompromisszumokat kell kötni.

Előzmények

  • Lenovo y50 teszt

    Erős hardver, minőségi anyaghasználat jellemzi a gépet, de a kijelzővel és az SSD bővítéssel problémák vannak.

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.