Lenovo Ideapad 320-17 AST két változatban

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2019-02-15 05:00

Nagy, matt kijelző jó fényerővel, halk működéssel, nagy tárhellyel, de kevés USB-vel és gyenge webkamerával.

Kulcsszavak: . Lenovoideapad17"notebook

[ Új teszt ]

Sziasztok!

Egy kis notebook bemutató...

Igen a cikkben immáron egy kis hiba miatt két szinte ugyanolyan gépről lesz szó.
A végén leírom miért történt az egész. Továbbá azt, hogy ez egy totál alsókategóriás gép. Ezt tessék figyelembe-venni. Nem vita-téma a használt üzletire!

Kezdjük egy kis miérttel és a vásárlás kalandjával.
Az ok az volt, hogy ugyan az előző Ideapad 330 15 colos gépem is kitűnő volt, de a nagyobb kijelző most nekem fontos volt, tehát adott egy kis indokot a váltásra. (Az asszony így kevésbé nyuvaszt meg.)

Nos, a vásárlás. Megrendeltem a kék-sárga üzletláncnál a webes oldalon. Fizetendő összeg 99.990 forint.
Na, megrendelés ok, visszaigazoló email megjön. Mondom príma, de mivel Budapesten nincs belőle, ezért a rendszer 15-ét írta. A megrendelés 7-én történt. Na, hát várok erre már 9-én, pontosan a rendeléstől számítva 48 óra telt el és kapom az üzenetet, hogy ott van a boltban a szajré. Na, másnap este mentem érte.
Odaérek a boltba. Eladó mondja, hogy előbb ügyfélszolgálat. Oké. Sorba álltam, odajutok. Kitöltötte a hölgy a papírt, jött az egyik eladó, hozza a raktárból, várjam meg. Jó tényleg egy perc volt. Jött, oda kell menni a pénztárhoz, kifizetni. Kifizettem, a manusszal meg kibontottuk, hogy sérülésmentes-e. Oké. Vissza az ügyfélszolgálatra a garancia miatt. Mondom, hogy webes megrendelés. De meglett a kütyü és mindenki boldog. Pláne én :D

Amíg rá nem jöttem, hogy a dedikált videókártya nem működik rendesen...
Ezért lett helyette egy Lenovo Ideapad 320 17AST 80XW005QHV típusú gép dedikált videókártya, DVD meghajtó nélkül, viszont Windows 10-el. Úgyszintén 99990 Forintért.

Lenovo gyártói oldal (Csak az Intelest hozza ki)

Na szóval akkor kezdjük is a gép, avagy gépek bemutatását.

Típus: Lenovo Ideapad 320 17-AST 80XW001FHV és 17-AST 80XW005QHV (Előre telepített Windows 10)
Képernyő: 17 col, 1600*900 MATT TN panel
Billentyűzet: Teljes értékű magyar, numerikus résszel
CPU: AMD E2-9000 1,8-2,2GHz 2CPU+2GPU mag
Videókártya integrált: AMD Radeon R2 80MB saját memóriával
Dedikált videókártya: AMD Radeon 520 2GB dedikált memóriával
RAM: 4GB DDR4 1866MHz
Tároló: 1TB 5400RPM HDD
Beépített 35 WHr akkumulátor
Súly: 2,8 kg

Bolti oldala
Sajnos azóta már drágább lett.

Második Windows-os gép bolti oldala

Fontos megemlítenem, hogy a gyári fotókon ilyesmi az összes gépen van USB 3.1 Type C port és ujjlenyomat olvasó. Na ezekből hiányzik, az csak a felsőbb kategóriás Intel-es verziókon érhető el.

Kicsomagolás és maga a gép

Tehát hazaértem csütörtök este nyolckor a géppel. Pár perccel később már bontottam is ki a dobozból csillogó szemekkel. Először is megemlítendő, hogy igen szép nagy a doboz, ahhoz képest, hogy a gépen, a töltőn és némi papíron kívül semmi sincs benne. Egyszerű barna kartondoboz a narancssárga hord-füllel. Belül, majd ahogy a képeken is látszik, az egyik részen maga a gép és a papírok a kisebbik részben pedig a töltő. Apropó töltő. Az újabb fajta egy-kábeles megoldás. De a nagyobb fajta.

Lássuk a képeket


A gép és a tartozékok

Ennyit kapunk hozzá, semmi többet, nincs már driver CD sem. A drivereket a Lenovo oldaláról tudjuk leszedni. Már csak Windows 10 @64 bit támogatott.

Terméktámogatási oldal

Egy kép többet ér ezer szónál, szokták volt mondani. De azért mondom. A gép nem kicsi, hanem nagy, baromi nagy. Ezt a kategóriát még nem érte el a csökkentsük a kávát divat (hogy is érte volna, mikor már legalább két éve kijött ez a típus, már bőven kifutó).

Maga a gépház sima műanyag.


felülről


alulról


A csatlakozók balról jobbra:
töltő -> LAN -> HDMI -> USB 3.0, USB 2.0 -> combo audio jack -> SD kártyaolvasó


CD/DVD meghajtó és Kensington zár.


A töltő kb. 150 centis kábellel

A töltője, illetve tápegysége még a gép bekapcsolt állapotában és töltés közben sem forrósodik fel.

Működés közben

Először is bemásolnám a gyári "reklámszöveget", hogy a Lenovo hogyan jellemzi a masinát:

KÜLÖNLEGES STÍLUS, EGYEDI TELJESÍTMÉNY

Az Ideapad laptopok számos kivitelben elérhetőek - a kezdő felhasználók számára kialakított belépő szintű laptopoktól kezdve a nagy teljesítményű, játékra tervezett notebookokig, kiegészítve az innovatív, átalakítható Yoga termékcsaláddal. A funkcionálistól a szórakoztatóig, az intelligenstől az elegánsig, ezek a laptopok széleskörűen és számos stílusban használhatók mindemellett mindegyik megbízható és gyors teljesítményű. (Az kimarad, hogy úgy gyűjti az ujjlenyomatot, hogy egy bűnügyi nyomozó is megirigyelné.)

Az élet egyszerűbb lett.

Minden feladatot könnyedén kezel, köszönhetően a hatékony feldolgozásnak és a különálló grafikus lehetőségeknek. Az előre telepített (opcionális) Windows 10 Home operációs rendszerrel személyi segítséget kap a Cortanától, amelynek célja, hogy segítsen megnyitni az alkalmazásokat és válaszoljon a kérdéseire - akár írásban, akár szóban. A tervezéstől a tisztább asztali felületig élvezheti az IdeaPad 320 nagyszerűségét.

Fordítsuk ezt le! Ez egy régi asztali gépet kiváltani képes multimédiás laptop.

A billentyűzet sima egyszerű Lenovo billentyűzet. A 330-as szérián és a 15"-os gépeken is ugyanez van. Amit nem értek, hogy a nyilakat miért kell ennyire összezsugorítani, de amúgy prímán használható. Kellemes, rövid nyomáspont és halk gépelés jellemzi. A touchpad rengeteg gesztust támogat, ezeket a gyári program (illetve driver) feltelepítése után használhatjuk ki. Na, igazából még a külsőt illetően egy dolgon akadok fenn, amit nem akar a Lenovo feladni, méghozzá a sok-sok visszajelző LED-et. Kapásból egy van a gép baloldalán, ami a töltést jelzi fehéren és narancssárgán. Aztán ugyanitt csak a túloldalon van egy bekapcsolást jelző fehér LED. A billentyűzeten a Caps Lock billentyűbe van integrálva egy fehér LED, a Num Lock-ban is van egy fehér LED és a bekapcsológombban is van egy. Éjszaka karácsonyfaként mindegyik világít.

A gép baloldalán található a bekapcsolást jelző LED mellett balra van egy apró nyílás, ahova egy kis tűvel lehet benyúlni. Ez a NOVO gomb, megnyomva lehet előhozni egy menüt, ahonnan elérhetjük a BIOS-t, vagy a boot menüt, vagy a helyreállító menüt. Természetesen nem vagyunk kötelesek ezt használni, hiszen az F2 sűrű nyomkodásával (értsd: mint az állat) érhetjük el a BIOS-t, az F12-vel pedig a BOOT menüt.

Van a gépbe beépítve természetesen WIFI és Bluetooth is.

Apropó BIOS. Elég egyszerű.

Jóformán be lehet állítani a BOOT sorrendet, meg néhány alapdolgot és kész. Az egyetlen fontosabb beállítási lehetőség ebben az esetben (két videókártya van), hogy csak az alaplapi videókártya, vagy a kettő között lehessen váltani.

Na, de elterelődtünk a gép külsőét illetően. Ugyanis a képernyő fölött találhatjuk a VGA kamerát, a fehér visszajelző LED-et (micsoda meglepetés) és a mikrofont.

Első bekapcsoláskor már kezdhetjük is a Windows telepítést. Ha a BIOS-ban alapból be van kapcsolva az USB boot, akkor pendrive-ról lehet is kezdeni a telepítést. Ahhoz képest, hogy egy sima merevlemez van benne, elég hamar végez. Utána kezdődik az élet, ugyanis a drivereket a Lenovo oldaláról le kell töltögetni és lehet is felrakni (minden szépen működik).

Bár ha valaki ehhez annyira nem ért, akkor a Windows áruházból le lehet tölteni egy Lenovo Vantage nevű programot, amivel többek között az illesztőprogram és BIOS frissítéseket is letölthetjük.

Van egy nagyon fontos bekapcsolható funkció az akkumulátort illetően, a TÁROLÁSI ÜZEMMÓD. Ennek bekapcsolásával BIOS szinten limitálja a gép az akkumulátor töltését 60%., tehát csak eddig töltődik. Ez annak nagyon jó, aki csak legalábbis nagyrészt hálózatról használja a gépet. Ezzel kíméljük az akkumulátort, akár évekre is kitolódik az élettartama.

Sebesség

Mint írtam, egy régi asztali gépet leváltó notebookról van szó. A HDD egyébként sokat limitál ezen a gyenge CPU is. Viszont ha csak szöveget szerkesztünk, filmezünk, internetezünk, azzal semmi gondunk sem lesz. Ha valakinek számít, hogy a Chrome 1 helyett 3 másodperc alatt indul el.

A dedikált videókártyának köszönhetően a régebbi (értsd: kb. 5 éves) játékokat élvezhetően futtatja.
Én nem nagyon játszok, de a neten találni róla videókat. Edge alatt nézve fel sem tűnik neki az 1080p 60 FPS-es YouTube videó.

Ha az átlag felhasználást tekintjük, abban nagy segítségünkre van a szép nagy kijelző, melynek fényereje még nappal is elegendő, szerintem szép képe van, de egy kicsit kékes. Ezen is lehet állítani a Lenovo Vantage programban A zsanérok nagyon erősen tartják, kifejezetten nehezen, két kézzel lehet csak felnyitni.

A két beépített hangszóró felénk helyezkedik el, de alul. Asztalon használva egész kellemes hangjuk van és elég hangosak is tudnak lenni és DOLBY AUDIO támogatottságot élveznek. Ez főleg szoftveres úton értendő, ugyanis van erre is egy program, melyben kiválaszthatjuk, hogy filmezéshez, zenéhez, vagy játékhoz állítsa be a hangot vagy csak hagyjuk automatán.

Én egyébként kipróbáltam Endless OS el is és igazából ott sok esetben jóval gyorsabb... Tehát ha valakinek a Windows nélküli verziója van, annak ajánlom az Endless OS kipróbálását.

Zaj

Elég sokat nyom a latba egy laptopnál, hogy mennyire hangos működés közben. Bátran mondhatom, hogy miközben írom ezen sorokat, halkan megy a ventilátor, csak ha nagyon füleljük, akkor fogjuk hallani, de gyakran be sem kapcsol. Ha játszunk vagy komolyabb dolgot művelünk, amihez az AMD programban beállítjuk, hogy a dedikált videókártyát használja a gép, akkor a ventilátor is fentebb kapcsol. Lehet hallani, de nem vészes, viszont igen meleg levegőt tol ki a kijelző tövébe.

A dedikált videókártya nélküli verziónál sima felhasználásnál, zenehallgatás, filmezés, hosszú percekig be sem kapcsol a ventilátor, meg amúgy sem :)

Szerintem normál használat mellett a leghangosabb alkatrész a merevlemez, aminek van egy kis kattogó hangja, de semmi komoly, sokan észre sem veszik.
Valószínű egy SSD sokat dobna a rendszer sebességén, de így van közel 1 TB tárhelyünk.

Akkumulátoros üzemidő: szerintem teljesen feltöltve, átlagos használat mellett 2,5-3 óra.

Konklúzió

Mint írtam, ez egy egyszerű netezős gép. A dedikált videókártya sem olyan erős, hogy komolyabb játékokkal próbálkozzunk, vagy ha mégis, kis felbontásban és kevés részletességgel. Viszont filmezni nagyon jól jön, csendesen végzi a dolgát. Egy átlagos netezős gépnek kiváló. Idősebbeknek is ajánlható, mert a kisebb felbontás és nagy kijelző miatt igen jól látható minden rajta. Igény szerint érdemes szerintem SSD-re cserélni a merevlemezt, mert akkorát dob a sebességén, mint turbócsigán a nitró :)

Fontos megemlítenem, hogy sok helyen a bolti leírásban szerepel a Type-C csatlakozó és az ujjlenyomat olvasó, de ez egyik sincs!

Mivel hibás volt a dedikált videókártya memóriája, így visszavittem a gépet és később máshonnan vettem egy ugyanilyet, csak dedikált videókártya nélkül, de gyárilag Windows 10-el. A gyári Windows 10 viszont még csak a 1703-as verzió volt, így újratelepítettem a 1809-essel (elgondolkoztam az Endless OS-re váltáson is, mert az jóval fürgébb a Windowsnál ezen a gépen).
Ha SSD-s lenne, akkor a Windows is megtáltosodna, de meglátjuk, még tesztelgetem. A lényeg, hogy nagyon halk kis gép, semmi zavaró tényező, csak használnom kell :)
Ebben már nincs optikai meghajtó sem, így került 99990 forintba akciósan, de már kifutott széria teljesen.

Ha valakit érdekel, az APU ban lévő Radeon R2 es rendelkezik 80MB dedikált videómemóriával..
A DIRT 1 simán zökkenőmentesen elfut magas beállítások és natív azaz 1600x900-as felbontáson.

Egy videó erről a gépről. Felépítésileg nem különböznek, Külsőre. Belül ugye annyi, hogy ebben már nincs DVD olvasó sem.

Pozitívumok:
+ halk működés
+ nagy matt kijelző jó fényerővel
+ jó hangszórók
+ alap felhasználás mellett kifejezetten halk működés
+ dedikált videókártya 2GB memóriával
+ nagy tárhely

Negatívumok:
- kevés USB csatlakozó
- feleslegesen sok visszajelző fény (LED)
- gyenge webkamera (csak VGA)
- az egész gépház gyűjti az ujjlenyomatokat
- IPS panellel sokkal jobb lenne

Köszönöm szépen, hogy elolvastad ezt a bemutatót! Bármi kérdés van, szívesen válaszolok!
A videókat a saját Alaplap nevű videó blogomba én magam készítettem.

Frissítés Március 2: SSD vel bővült a gép.

Vígh Lajos