2020. április 4., szombat

Gyorskeresés

Lenovo Ideapad 320-17 AST két változatban

Nagy, matt kijelző jó fényerővel, halk működéssel, nagy tárhellyel, de kevés USB-vel és gyenge webkamerával.

[ ÚJ TESZT ]

Működés közben

Először is bemásolnám a gyári "reklámszöveget", hogy a Lenovo hogyan jellemzi a masinát:

KÜLÖNLEGES STÍLUS, EGYEDI TELJESÍTMÉNY

Az Ideapad laptopok számos kivitelben elérhetőek - a kezdő felhasználók számára kialakított belépő szintű laptopoktól kezdve a nagy teljesítményű, játékra tervezett notebookokig, kiegészítve az innovatív, átalakítható Yoga termékcsaláddal. A funkcionálistól a szórakoztatóig, az intelligenstől az elegánsig, ezek a laptopok széleskörűen és számos stílusban használhatók mindemellett mindegyik megbízható és gyors teljesítményű. (Az kimarad, hogy úgy gyűjti az ujjlenyomatot, hogy egy bűnügyi nyomozó is megirigyelné.)

Az élet egyszerűbb lett.

Minden feladatot könnyedén kezel, köszönhetően a hatékony feldolgozásnak és a különálló grafikus lehetőségeknek. Az előre telepített (opcionális) Windows 10 Home operációs rendszerrel személyi segítséget kap a Cortanától, amelynek célja, hogy segítsen megnyitni az alkalmazásokat és válaszoljon a kérdéseire - akár írásban, akár szóban. A tervezéstől a tisztább asztali felületig élvezheti az IdeaPad 320 nagyszerűségét.

Hirdetés

Fordítsuk ezt le! Ez egy régi asztali gépet kiváltani képes multimédiás laptop.

A billentyűzet sima egyszerű Lenovo billentyűzet. A 330-as szérián és a 15"-os gépeken is ugyanez van. Amit nem értek, hogy a nyilakat miért kell ennyire összezsugorítani, de amúgy prímán használható. Kellemes, rövid nyomáspont és halk gépelés jellemzi. A touchpad rengeteg gesztust támogat, ezeket a gyári program (illetve driver) feltelepítése után használhatjuk ki. Na, igazából még a külsőt illetően egy dolgon akadok fenn, amit nem akar a Lenovo feladni, méghozzá a sok-sok visszajelző LED-et. Kapásból egy van a gép baloldalán, ami a töltést jelzi fehéren és narancssárgán. Aztán ugyanitt csak a túloldalon van egy bekapcsolást jelző fehér LED. A billentyűzeten a Caps Lock billentyűbe van integrálva egy fehér LED, a Num Lock-ban is van egy fehér LED és a bekapcsológombban is van egy. Éjszaka karácsonyfaként mindegyik világít.

A gép baloldalán található a bekapcsolást jelző LED mellett balra van egy apró nyílás, ahova egy kis tűvel lehet benyúlni. Ez a NOVO gomb, megnyomva lehet előhozni egy menüt, ahonnan elérhetjük a BIOS-t, vagy a boot menüt, vagy a helyreállító menüt. Természetesen nem vagyunk kötelesek ezt használni, hiszen az F2 sűrű nyomkodásával (értsd: mint az állat) érhetjük el a BIOS-t, az F12-vel pedig a BOOT menüt.

Van a gépbe beépítve természetesen WIFI és Bluetooth is.

Apropó BIOS. Elég egyszerű.

Jóformán be lehet állítani a BOOT sorrendet, meg néhány alapdolgot és kész. Az egyetlen fontosabb beállítási lehetőség ebben az esetben (két videókártya van), hogy csak az alaplapi videókártya, vagy a kettő között lehessen váltani.

Na, de elterelődtünk a gép külsőét illetően. Ugyanis a képernyő fölött találhatjuk a VGA kamerát, a fehér visszajelző LED-et (micsoda meglepetés) és a mikrofont.

Első bekapcsoláskor már kezdhetjük is a Windows telepítést. Ha a BIOS-ban alapból be van kapcsolva az USB boot, akkor pendrive-ról lehet is kezdeni a telepítést. Ahhoz képest, hogy egy sima merevlemez van benne, elég hamar végez. Utána kezdődik az élet, ugyanis a drivereket a Lenovo oldaláról le kell töltögetni és lehet is felrakni (minden szépen működik).

Bár ha valaki ehhez annyira nem ért, akkor a Windows áruházból le lehet tölteni egy Lenovo Vantage nevű programot, amivel többek között az illesztőprogram és BIOS frissítéseket is letölthetjük.

Van egy nagyon fontos bekapcsolható funkció az akkumulátort illetően, a TÁROLÁSI ÜZEMMÓD. Ennek bekapcsolásával BIOS szinten limitálja a gép az akkumulátor töltését 60%., tehát csak eddig töltődik. Ez annak nagyon jó, aki csak legalábbis nagyrészt hálózatról használja a gépet. Ezzel kíméljük az akkumulátort, akár évekre is kitolódik az élettartama.

Sebesség

Mint írtam, egy régi asztali gépet leváltó notebookról van szó. A HDD egyébként sokat limitál ezen a gyenge CPU is. Viszont ha csak szöveget szerkesztünk, filmezünk, internetezünk, azzal semmi gondunk sem lesz. Ha valakinek számít, hogy a Chrome 1 helyett 3 másodperc alatt indul el.

A dedikált videókártyának köszönhetően a régebbi (értsd: kb. 5 éves) játékokat élvezhetően futtatja.
Én nem nagyon játszok, de a neten találni róla videókat. Edge alatt nézve fel sem tűnik neki az 1080p 60 FPS-es YouTube videó.

Ha az átlag felhasználást tekintjük, abban nagy segítségünkre van a szép nagy kijelző, melynek fényereje még nappal is elegendő, szerintem szép képe van, de egy kicsit kékes. Ezen is lehet állítani a Lenovo Vantage programban A zsanérok nagyon erősen tartják, kifejezetten nehezen, két kézzel lehet csak felnyitni.

A két beépített hangszóró felénk helyezkedik el, de alul. Asztalon használva egész kellemes hangjuk van és elég hangosak is tudnak lenni és DOLBY AUDIO támogatottságot élveznek. Ez főleg szoftveres úton értendő, ugyanis van erre is egy program, melyben kiválaszthatjuk, hogy filmezéshez, zenéhez, vagy játékhoz állítsa be a hangot vagy csak hagyjuk automatán.

Én egyébként kipróbáltam Endless OS el is és igazából ott sok esetben jóval gyorsabb... Tehát ha valakinek a Windows nélküli verziója van, annak ajánlom az Endless OS kipróbálását.

Zaj

Elég sokat nyom a latba egy laptopnál, hogy mennyire hangos működés közben. Bátran mondhatom, hogy miközben írom ezen sorokat, halkan megy a ventilátor, csak ha nagyon füleljük, akkor fogjuk hallani, de gyakran be sem kapcsol. Ha játszunk vagy komolyabb dolgot művelünk, amihez az AMD programban beállítjuk, hogy a dedikált videókártyát használja a gép, akkor a ventilátor is fentebb kapcsol. Lehet hallani, de nem vészes, viszont igen meleg levegőt tol ki a kijelző tövébe.

A dedikált videókártya nélküli verziónál sima felhasználásnál, zenehallgatás, filmezés, hosszú percekig be sem kapcsol a ventilátor, meg amúgy sem :)

Szerintem normál használat mellett a leghangosabb alkatrész a merevlemez, aminek van egy kis kattogó hangja, de semmi komoly, sokan észre sem veszik.
Valószínű egy SSD sokat dobna a rendszer sebességén, de így van közel 1 TB tárhelyünk.

Akkumulátoros üzemidő: szerintem teljesen feltöltve, átlagos használat mellett 2,5-3 óra.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.