2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

PetrezSelymes vacsora / Tabouli

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Azt olvastam, hogy az átlagfizetés kevés az egészséges táplálkozáshoz. [link] A...

[ ÚJ TESZT ]

Azt olvastam, hogy az átlagfizetés kevés az egészséges táplálkozáshoz.
[link]
[kép]

A petrezselyem az egyik legolcsóbb és legegészségesebb zöldségféleség. Nemcsak frissitő, de gyulladáscsökkentő hatása is van, hasonlóan a fokhagymához, ami szintén természetes antibiotikum.

Magyarországon a petrezselymet csak ízesítôként szoktuk használni levesekbe, párolt rizsbe, vagy csak dísznek, pedig kiváló eledel fôételként is.

Nagyon gyorsan elkészíthetô egy egyszerû gyógyító vacsora. Az apróra vágott petrezselymet és 1-2 gerezd fokhagymát néhány kanálnyi puffasztott rizzsel vagy puffasztott búzával joghurtba vagy kefirbe keverünk.

Ennél munkaiigényesebb a tabouli saláta.
Ez egy nagyon egészséges és laktató saláta-féleség, aminek a fő alapanyaga a petrezselyem.

[kép]

A nem kellően aprított petrezselyemnek nincs olyan finom íze, mint az agyonzúzottnak. Megéri a fáradtságot.

A tabouli salátának étteremben elég borsos az ára ( némely helyen egy kis adag 4$), szinte luxus számba megy. Kis ''robotolással'' azonban friss --divatos szóval élve-- "bio" kaját csaphatunk a családnak, pláne, ha a petrezselymet saját kertből/cserépből "csipegetjük"..(Azért van idézőjelben, mert nagyobb mennyiségre lesz szükségünk.)

A petrezselymen kívül uborkát, paradicsomot, zöld hagymát, fokhagymát, és bármi más (kedvenc vagy) idény~ (az éppen olcsón kapható) zöldségfélét használhatunk (pl paprikát, retket, salátát stb) Én még alma kockákat és egy kevés pörkölt diót/mandulát is szoktam hozzá keverni, ami különösen jó ízt ad neki.

Természetesen minden zöldséget a felhasználás előtt nagyon alaposan meg kell mosni

majd apróra vágni,

A mennyiségekről csak annyit, hogy a petrezselyemnek kell dominálnia. A többi ízlés dolga.

Egy-két kis maréknyi (nagyobb darabkára őrölt) búza, --szaknevén bulgur, ..kicsit nagyobb szemű ''búzadara'' -- vagy zabpehely még tartalmasabbá, laktatóbbá teszi a salátát, és ami egyben a zöldségek levét is jól fölszívja. Ha búzaőrleményt használunk, akkor tanácsos pár percre kis vízben előre beáztatni. ( Aki szereti, reszelt sajttal vagy szeletelt kemény tojással, ...sőt még mazsolával is dúsíthatja a tabouli salátát.)

Végül egy kis (extra virgin) olíva olajjal, néhány citrom levével és egy kis almaecettel (szintén csak 1-2 kanálnyival!!) kell nyakonönteni. Majd mindezt jól össze keverni és sült hal mellé vagy önmagában tálalni.

A fűszerezés is egyéni ízlés szerint történhet. Az eredeti receptben egy két szál mentát is ajánlanak, ami nagyon érdekes, különleges ízt ad neki, de az áron is sokat dob. Egy két szál menta is sokba kerül. Tényleg a legjobb otthon, cserépben nevelni az ilyen különleges fűszernövényeket.

Egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevés borsos-sót szoktam beletenni, mert szerintem elég sót tartalmaz maga a sajt is, és még a paradicsomnak is van egy pici sós íze. Aki viszont a nagyon erős ízekhez szokott, fûszerezheti saját ízlése szerint.

Egyébként az oliva olaj (hoszabb távon...napi egy-két kanálnyi) leviszi, a túl sok só meg fölviszi a vérnyomást.

Ez egy igazi egészség-kúrás kaja. Minimum heti egyszer célszerû beütemezni.

Az elkészítésének rengeteg változata ismert ..ahány ház, annyi szokás.
Pl. van, aki kevesebb petrezselymet használ, van, aki többet.
A vízuális típusúak kedvéért linkeltem két-három különböző variációt :-)

[link]

[link]

[link]
Az utolsó két video szerintem a főtémához képest sok mellékes információt is tartalmaz --amiért elnézést kérek--, de azért mégis érdemes megnézni annak, aki többet szeretne tudni róla.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.