2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Lekvár vs. világ hővezető pasztái

Már régóta tervezem a nagysikerű hűtőpaszta vs. Lekvár cikksorozatom folytatását.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Sajnos ez a feladat nem is tűnt olyan egyszerűnek, hisz semmikép sem szerettem volna, hogy a teszt ellaposodjon, unalmassá váljon.
Már-már lemondtam a folytatásról, mikor OC kolléga innen az Hardverapró bazárjából felajánlotta, hogy ő szívesen küld több fajta, különböző hűtőpasztát, köztük igazi profikat is, így összemérhetem, hogy a nagysikerű lekvár, mustár és aloe verás kézkrém mit is tud felmutatni az igazi profi paszták ellen.
Természetesen elfogadtam a felajánlást, s vártam, hogy megérkezzen a csomag
Addig azon gondolkodtam, hogy mégis milyen konfigon teszteljek.
Gondoltam hogy a tesztbe a jó öreg Abit ST6 alaplapot és az 1, 4GHz-es Tualatin procit veszem be, ami a többi efféle tesztemben is szerepelt, de végül is lemondtam róla, s egy sokkal jobban melegedő platformot választottam, hogy megtudjuk, hogy ha irdatlan mennyiségű hőt kell átvenni a processzorról, akkor is tudnak-e boldogulni a nem teljesen erre a célra kitalált „pasztáim” illetve a gyengébb minőségű paszták

A VAS

Tehát a választásom a következő tesztkonfigra esett:
Abit IC7-MAX3 alaplap
Pentium 4 3, 4@3, 9GHz Processzor (1, 4785V-on)
Zalman CNPS 9500 ventillátor, mely előröl megtámogatva egy 12CM-es ventillátorral, illetve hátulról 2db 8CM-es ventillátorral, ami szívja ki a felhevített levegőt.
Windows XP SP3 operációs rendszer

A tesztelést úgy végeztem, hogy felkentem az adott pasztát, majd mikor betöltött az Oprendszer, megnéztem Everest segítségével a processzor hőmérsékletét nyugalmi állapotban, Majd rá engedtem a Prime95 nevű stabilitástesztelő programot a processzorra, hadd számoljon...
Szinte minden esetben 1, 5-2 Perc után beállt a processzor hőmérséklete, azaz nem melegedett tovább, Természetesen, ennél tovább, 5 percig futtattam legalább a tesztet. Ha esetleg nem állt be 5perc elteltével sem a végleges hőmérséklet, akkor hagytam, had fusson még 5percig, azaz a teszt 10perc volt. Némely esetben továbbra is ingadozott a hőmérséklet, ekkor 0, 5C fokos eredményt jegyeztem fel.
(A szobámban 27, 5C fok volt teszt alatt)

Mikor a postás kiabált, mert megjött a csomagom, akkor szembesültem a ténnyel, hogy bizony OC nem fukarkodott a pasztákkal, s 10 különböző pasztát küldött, amihez még én hozzá tettem 2 további versenyzőt, illetve a „speciális pasztáimat”
Azaz 15 versenyzőt üdvözölhetünk.
Mivel körülbelül fele-fele arányban vannak szilikon és ezüst paszták, ezért úgy gondoltam, hogy először letesztelem külön a szilikon pasztákat, utána külön az ezüstpasztákat, s a végén természetesen lesz egy összegző táblázat is, így talán a teszt jobban átlátható lesz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.