2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Lekvár vs. világ hővezető pasztái

Már régóta tervezem a nagysikerű hűtőpaszta vs. Lekvár cikksorozatom folytatását.

[ ÚJ TESZT ]

Most pedig ismerkedjünk meg az ezüst pasztákkal

Első ezüstpasztám az Artic Silver 5
Érdekessége, hogy színe mintha picit barnásabb árnyalatú lenne, átlagos állaga és sűrűsége miatt könnyen fel és levihető a felkent felületekről. Bár elválasztani a CPU-t a bordától pici erőfeszítéssel lehetett.

Második versenyzőm Silver Grease névre hallgat. És az összes többi ezüstpaszta közül ennek van a leg ezüstösebb színe. Hihetetlenül könnyen kenhető, de mégsem mondható rá, hogy túl híg, vagy azért mert túl szilárd lenne. Jelen esetben nem tapadt annyira össze a CPU és a hűtés egymáshoz, viszont eltávolítani nagyon nehézkes, „fog, mint a zöld festék”, úgyse’ úszod meg, hogy ne legyen a kezed tiszta ezüst pasztás, amit lemosni sem egyszerű, a felületet is többször át kell törölgetni, mikor már azt hinné az ember, hogy sikerült megtisztítani a felületet és tiszta, először biztos téved.

Érdekes paszta a Nano Blue.
Nem gondoltam volna, hogy maga a paszta is kék. Megmondom őszintén ilyent még ez előtt, nem láttam. Ez igaziból nem ezüstpaszta, de nem is szilikon paszta, ez egy külön kategória, de ennek az egynek nem akartam külön kategóriát nyitni, így utólagos engedelmetekkel ezt is ide vettem az ezüst pasztákhoz. Állagra szerencsére nem üt el különösebben többi hővezető paszta társaitól, könnyű felhelyezni, és eltávolítani is. A hűtés is csak kicsit tapadt össze a processzorral.

Következő alanyom az Alphacool szilikon pasztája
Feltűnő, hogy nagyon csillog, továbbá állagra is kicsit elüt a társaitól, mert hígabb náluk, már-már vízszerű, Ezzel is nem árt vigyázni eltávolításnál, mert ez is nagyon fog, és többször át kell törölni a felületet, hogy teljesen sikerüljön azt a pasztától eltávolítani.

Az 5-ös számú ezüst pasztám Shin-EtsuMicroSi névre hallgat, na ez tuti nem Magyar forgalmazótól van. Átlagos állaga nem sejteti tudását. Az a jó, hogy mikor megpróbáljuk eltávolítani a pasztát a CPU-nkról akkor a paszta, összetömörödik a törlő kendőkön, amit könnyű róla levenni, s így akár még egyszer fel lehet használni. Ezt annak ellenére csinálja, hogy állaga egyáltalán nem tér el különösebben a többi ezüst pasztától. Ráadásul a HP is ezt használja szervereihez

Utolsó előtti versenyzőm a híres Artic cooling féle MX-2 paszta.
Első ránézésre nem tűnik ez sem különlegesnek többi társaihoz képest, átlagos állag, átlagos szín, átlagos felhasználóbarát, de mégis már sokan tudják hogy ez a cucc mire is képes.

Az utolsó 7-es számú pasztám igazi fenegyerek, Collaboratory néven fut
Felkenés egyszerűen rettenetes, a gyártó szerint magas a fémtartalma, hát azt elhiszem, mert fele tuti higanyt tartalmaz. A tubus kinyomása után pici golyókba áll össze, amit egyszerűen szinte képtelenség elkenni a felületen, állandóan kigurul a borda alól, vagy a kezünk alól, vagy bármi alól, ami arra kényszeríti, hogy egyenlő részben kenődjön el a felületen.
Nagy küzdés után, úgy ahogy sikerült elkenni a processzor felületén, de tényleg megküzdöttem vele.
A teszt után a borda egyáltalán nem ragadt össze a processzorral, azaz kb. 25percig volt használatban, és az eltávolítása is hihetetlen egyszerű volt. Sok tesztben arról számoltak be, hogy hosszú idő után ennek a hővezető pasztának „hála” a processzor és a hűtőborda teljesen összetapad, úgy hogy fizikai károsodás nélkül nem úszható meg a dolog.
Igaz nem több napig, de 12 órán át volt késöbb, még ez az anyag a procimra kenve, s ez idő leteltével ugyanolyan könnyen sikerült leszednem a hűtőbordát a processzorról

A versenyzők bemutatása után, jöhet a teszt, itt is elsőnek a nyugalmi állapotot jegyeztem fel:

Itt már nagyobb a paszták közti különbség, mint a szilikon társaiknál. A Legjobb és a legrosszabb közt már nyugalmi állapotban is 5fok különbség figyelhető meg.
A legjobb a Collaboratory féle fémes paszta lett, bár ez elvárható tőle. Természetesen az MX-2 a tőle elvárt szintet hozta, s épp hogy csak 1 fokkal csúszott le az első helyről, ami egyáltalán nem rossz eredmény. Vele holt versenyben végzett a Shin-EtsuMicroSi nevű paszta is.
Silver Grease nevű ezüst paszta úgy látszik csak kinézetben, hasonlít az ezüsthöz, hővezető képessége már nem olyan jó, ő érte el a legrosszabb eredményt, annyit hozott, mint a legrosszabb szilikon paszták.

És akkor jöjjön a várva várt terhelt eredmény:

Első most is a Collaboratory fémszerű hűtőpasztája lett, 2 fokot rá tudott verni a második helyezett MX-2-re. MX-2-től csak egy fokkal maradt el így harmadik pedig a Shin-EtsuMicroSi paszta lett.
Legrosszabb eredményt itt is a Silver Grease paszta mutatta fel, a processzor itt már kezdett túlmelegedni.
Az ezüstpaszták között 2 győztest is szeretnék hirdetni, az egyik a Collaboratory, ami szépen el tudott húzni, na de milyen áron?! Ezért adnék még egy első helyezést, az MX-2 nevű pasztának is, mert csak kicsit maradt le, s hozta azt a remek eredményt úgy, hogy nincs különösebb hátránya.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.