2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Lekvár vs. világ hővezető pasztái

Már régóta tervezem a nagysikerű hűtőpaszta vs. Lekvár cikksorozatom folytatását.

[ ÚJ TESZT ]

Elsőként nézzük a szilikon pasztákat

Az első szilikon pasztám Heat sink Silicone Compund névre hallgat. Nem egy fantáziadús névvel rendelkezik, de ugyanez igaz a csomagolására is. Egy sima műanyagtasakban található.
Mikor kibontottam a tasakot, hogy felvigyem a processzorra, állaga elég vegyes volt, voltak benne keményebb darabos részek de idő helyenként pedig elég folyékony volt, az egész elég gagyi benyomást keltett.
Teszt után könnyű volt leszedni a hűtőbordát a processzorról, azaz nem tapadtak össze nagyon, s a paszta eltávolítása sem volt nehéz, könnyen le tudtam törölni.

Második versenyző Swiftech néven fut, valószínűleg nem ez a gyári csomagolása, de a paszta minőségével nincs gond, könnyen felvihető a processzorra. Teszt után viszont nagyon nehezen vált el a processzortól a borda. Mikor végre sikerült kiemelnem a házból a hűtést, örültem neki, csak épp a processzort nem találtam az alaplapba.. ennye, hát hova tűnt? Megfordítottam a hűtést, jelentem, meglett a processzor… A hűtőborda talpán. Szó szerint kitépte a foglalatból a processzort a kis Zalmi, úgy összetapadtak. Mikor nagy nehezen leszedtem a prockót a hűtőbordáról, utána a pasztát már nagyon könnyen el tudtam távolítani a felületekről.

Harmadik versenyző a ZALMAN Thermal Grease nevet kapta, ha már Zalmi, gondoltam rossz nem lehet, de erről majd picit később. Állaga nagyon sűrű, a pici tubusából is alig bírtam kinyomni, s elkenni sem volt olyan könnyű, mint a többi esetben, persze nem kellett azért megizzadni vele. Eltávolítása ennek sem nehéz művelet, bár egy picit többet kell törölgetni a felületet, hogy teljesen meg tudjuk tisztítani a felületet tőle.

A negyedik típus Artic Silver by Céramique nevű pasztám.
Teljesen átlagos állaga és eltávolítása nem hívta ki magára a figyelmet első találkozásunkkor

Ötödik pasztám a Thermalright Thermal Paste, ami úgy tűnt fel, mintha hígabb lenne többi társainál, de ezt csak is azért vettem észre, mert előtte teszteltem le közvetlenül 4 másikat. Amúgy biztos nem tűnt volna fel. Különösebben nem is ragadt össze a processzor és a borda, továbbá az eltávolítása sem volt macerás

Utolsó versenyzőm full NONAME, jó nagy tubusára semmi nincs ráírva, így nem csodálkoztam hogy állaga is igen érdekes. Volt, ahol valami folyékony vízszerű anyag jött ki belőle, utána, meg mint a cement olyan sűrű anyagot próbáltam kipréselni belőle. Nagy nehezen találtam a tubusba átlagos állagú pasztát is, gyors felkenés és teszt után, mikor szedtem volna le a hűtést, ismét kicsit küzdenem kellett vele, mert eléggé összetapadt a proci a hűtéssel, letörölni viszont nem volt nehéz feladat. (Hozzáteszem ez volt a saját szilikon pasztám, s ezt nem OC küldte)

Most, hogy ismerjük a szilikon paszta versenyzőket, lássuk, hogy élesben hogy alakulnak, először nyugalmi állapotban, a hőfokok:

Igaziból a legjobb, és a legrosszabb eredmény közt is csak 3, 5C fok a különbség, a Győztes Thermalright Thermal Paste lett, és a legrosszabb pedig a NONAME paszta lett, de a Heat sink Silicone Compund paszta is ugyanezt a szintet hozta, már a paszta minőségénél éreztem, hogy nem ők fognak győzni. A másik 3 paszta közel azonos eredményt produkált.

Ez után megnéztem, hogy 100%-os terhelésnél hány fokig melegszik a processzor eme pasztákkal:

Igaziból a felállás nem sokat változott, a két „gyengébb minőségű” paszta most is utolsó lett, Viszont a többi paszta ismét közel azonos eredményt produkált, egyértelmű győztest nem tudnék kinevezni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.