2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Leharcolt gép fejlesztése havernak

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy P3-ból varázsolunk egy jobb gépet némi pénz ráfordításával. A gép fejlődését követhetitek nyomon az írásban.

[ ÚJ TESZT ]

Sziasztok! Ez lesz az első írásom itt. Egyik haver P3-asából varázsolunk egy jobb gépet némi pénz ráfordításával. A gép fejlődését követhetitek nyomon az írásban. Kellemes olvasást.

Előzmény

Történt, hogy haverom vásárolt egy P3-as gépet, amin sokáig játszott, csak az idő megette. Nagyon játékőrült az illető, így valami erősebbre, jobbra, gyorsabbra vágyott. A pénztárcája nem volt valami vastag, úgymond a semmiből akart gépet építeni, és megkért, hogy segítsek neki.. Rendben, boltoljuk el, ami a P3-ból eladható. Végül is a tápegységen és az optikai meghajtón kívül sikerült egyben eladni a gépet kemény 8000 ft-ért. Nem sok, de ez is valami. Elkezdtünk kérdezősködni, hogy nincs-e valami olcsó és jó használt gépcucc, amit megvehetnénk. Kedves volt informatika tanárom ajánlotta egy barátja lecserélt cuccait. Ez tartalmazta: Abit AN8 SLi alaplap, AMD Athlon64 3500+ processzor, 2x 1GB DDR 400MHz-es Kingmax RAM. Korrekt volt az illető, a memóriákra még garanciát is kaptunk. Nem is kell mondanom, hogy tökéletes állapotban volt minden. Csak ez így a 8 ezer forinttól még messze volt, egy tízes hiányzott... Így hát haver kért a szüleitől, ők pedig rászántak még annyit, amennyi hiányzott. Megvettük az alkatrészeket. Nagy öröm, hogy már valahol tartunk, csak egy videokártya és a gépház hiányzik. Ezután az én régi feketére festett, üveg oldalú, igencsak leharcolt állapotú gépházamban láttunk valami fantáziát... Hát előkerült, kisebb tisztogatás, aztán összeraktam amit már bele lehetett tenni. Nekem egy 9600GT videokártyám van, hát mondom kipróbálom már mit tud az újdonsült, új "félgép". Tehát beletettem, tápcsati minden rá, hát hogy is mondjam a megmaradt táp igencsak sántított... 4 tápcsatlakozó, kodegány 350W, hát de próba cseresznye. Beigazolódott a félelmem, a táp igencsak kevés volt, a gép bekapcsolt, de kép sehol.. Na így teszt erejéig betettem az én tápomat, amivel szépen működött. Megnyugodtunk, jó lesz, ha egyben lesz.

2008.10.02.(este)

Kivettem a szekrényből a gépet és méretre vágtam az új elképzelések végett. Haver nagy S8 rajongó, így ezzel a designnal akarja kialakítani a gépházát. Nekiálltam, forrasztópáka és kivágtam a a gépház elejéből egy kép felesleges elemet, hogy beférjen a gépemből származó Aerocool 16 centis kék ledes venti előre. Úgy sikerült, ahogy terveztem:

Tervbe van véve már a videokártya is, de még a pénz, ami visszahúzza. Muszáj lesz egy tápot is venni, az is plusz pénz. Tehát amíg nincsenek meg, a gépház kipofozása lesz előtérben.

2008.10.10

Összegyűlt a videokártyára a pénz, meg is vásároltunk batmab kollégától egy Geforce 7950GT típusú videokártyát:

Szóval a kártya tök ugyan ilyen, csak Inno.
Most következik majd a tápegység, aztán a gépház külsejét fogjuk egy üveglappal bevonni. S8 dizájnt kap az egész ház, nagyon tutkó lesz. A képek, ezután fognak jönni és még azért leírom, hogy nemsokára készen lesz.

2008.10.14.(este)

Meg van a terv a gépház módosításához, valahogy így fog kinézni:

2008.10.18.(délután)

Suli után első dolgom volt megrohamozni egy számítástechnikai boltot a városban, ugyanis haver adott pénzt, hogy vegyek tápot. 4500ft-ból kellett megoldanom, hogy jó is legyen, halk is legyen és azért valamicske szuflát le is adjon. A választás egy 450W-os M-Tech tápra esett. Tudom, nem valami nagy márka, de ennyi pénzből bőven jó. Meg volt minden összetevő, ezután már csak össze kell barkácsolni.

2008.10.23.(délután)

Virító arccal fogtunk neki a munkának, közben sokat röhögtünk, talán még olyanon is, amin más nevetett volna... Letakarítottuk a gépházat, alaplapot, procit és a tápot beleraktuk. A DVD meghajtót is sikeresen átalakítottuk.. (Képek lentebb) Aztán a gépház elejére szánt üveglapot lemaszkoltuk a kívánt formák eléréséhez. Beragasztottuk a gépház oldalába a másik üveglapot. A ház mindkét oldalát is le kellett maszkolni, az S8 dizájn eléréséhez. Minden kész, következhet a fújás. Az oldalak szépen sikerültek, az eleje is viszonylag ép lett. (Megjegyzés: Az üveget nehéz festeni). Elkészült, megszáradt. Következett a többi alkatrész beszerelése, de gyorsan elröppent az idő, másnap folytattuk.

2008.10.24.(délelőtt)

Szóval minden alkatrészt a helyére rakva, a neoncsövet (fusiztam) is beizzítva következett az első bekapcsolás. Eszméletlen szép pompájában látszani kezdett a neoncső fénye és az alaplapi ledek fénye is. Windows fel, szuper minden, játékok futnak. Külön tesztet nem csináltam, egyedül egy 3DMarkot tudok mondani: ~5000 pötty. Nagyon örültünk, hogy végre kész lett, főleg haverom, akit eddig nem neveztem meg. Ő Meggyesi József lenne. Én pedig Kantuly János a cikk írója...
És végül következzenek a képet, bíráljátok ti, hogy érdemes volt-t vele foglalkozni! (~35 ezer forintból lett kihozva a gép.)
Következzenek hát a képek:

Előkészítés, maszkolás, tervezés

És a végeredmény:

Várom a hozzászólásokat. Üdv.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.