LEGO 75252 - UCS Star Destroyer

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2019-12-01 05:00

Avagy az univerzum rettegett szürke Dorritója, az egyik legdrágábban kapható LEGO készlet.

Kulcsszavak: . LegoStarWars75252Stardestroyer

[ Új teszt ]

Múlt

Rövid kis előélet a készlettel kapcsolatban:

Körülbelül 3 éve kezdtem újra a legózást, akkor még kicsiben az Imperial Shuttle készlettel (nem gyűjtői verzióval). Kíváncsi voltam, hogy ugyan azt az élményt nyújtják-e még a dán cég termékei, mint gyerekkoromban. Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, hogy azóta sem kopott meg az építés iránti szeretetem.

Elsősorban a Star Wars univerzum készletei érdekelnek, ugyanis lelkes rajongója vagyok ennek az univerzumnak, bizony még a Last Jedi után is. A közelmúltban kicsit felhígult a kollekcióm pár Marveles készletnek / figurának hála, de még így is a messzi-messzi galaxis járművei dominálnak a polcaimon.

Régebben írtam pár blog bejegyzést a kisebb szettjeimről, illetve arról, hogy két nagy "álom" készlet van amelyek beszerzése esélytelen számomra a ritkaságuk miatt.
Ez a két szett a 2007-es UCS Falcon és a 2002-es UCS Star Destroyer voltak.

Akkor ez a két hajó volt a Lego rajongók szent grálja és mivel már nem gyártották őket, az áraik teljesen elszálltak.

Jelen

Azóta elég sok minden változott...

2017-ben kiadásra került a Falcon felújított változata, ami azóta is a világ legnagyobb és legdrágább Lego készlete.
Sokat gondolkoztam a beszerzésén, mert 250.000 Ft nem kevés pénz. Ugyanakkor tudtam, hogy ha ezt a lehetőséget elszalasztom, azt életem végéig bánni fogom.

1 évvel a megjelenés után sikerült beszereznem valamivel kedvezőbb áron és azóta is a gyűjteményem ékköve.

Ezek után el is érkeztünk 2019. szeptember 18-hoz.
Ezen a napon vált elérhetővé a VIP tagok számára az új és felturbózott 75252, avagy a Birodalmi Csillagromboló.

Ezen is sokat gondolkoztam, ugyanis hihetetlen magasra lőtték be az árát (230.000 Ft).
Ezt a készletet viszont nem tudtam halogatni, ugyanis ez az egyik kedvenc hajóm in universe, szóval a megjelenés napján repült is a kosárba a cucc.

Ideért, vágjunk bele!

A doboz mérete megegyezik a UCS Falconéval, tehát batár nagy és nehéz. Itt már sejteni lehetett, hogy nem az elemszám határozza majd meg a kész modell méretét.

A vásárlással legalább szerencsém volt, ugyanis pont kifogtam egy 20. évfordulós kis Battle of Hoth készletet.

De akkor lássuk, hogy miként áll össze ez a batár nagy szürke háromszög.

A UCS készletek esetében nagy általánosságban a hajót építjük meg, majd a végén hozzá egy Display stand-et. Itt fordított a sorrend, mivel az egész hajó ezen az állványon nyugszik, nélküle fizikailag képtelenség lerakni sérülések nélkül.

Rögtön az elején találkozunk a készlethez járó 2 db exkluzív minifiggel. Mondanom sem kell, hogy ezek finoman szólva sem elégítették ki a Lego fanbase igényeit. Mivel itt konkrétan Darth Vader zászlóshajójáról beszélünk, illett volna a szetthez csomagolni 1 fekete bádogembert, ezt a ziccert most kihagyta a Lego.

Következő lépésben megépítésre kerül az egész hajó alapja, egy masszív Technic szerkezet, amit aztán 4 db Technic elemmel rögzítünk az állványhoz.

Sokak számára fura lehet, hogy egy systems készlethez ennyi Technic elemet kapunk, viszont erre maximálisan szükség is van. Az előző UCS Stardestroyer tele volt tervezési hibákkal, amelyek egyike pont a belső váz volt. Tudniillik, idővel a hatalmas súly alatt akár töréspontig képesek voltak elhajlani a merevítő elemek.

A tervezővel készült interjúból kiderül, hogy ennél a modellnél pont a belső váz megalkotása volt a legösszetettebb feladat. Az egyéves tervezési idő kb. fele ment el azzal, hogy egy megfelelően stabil gerincet kapjon a modell.

Ez nagy lesz

Következőnek a hajó két oldalán végigfutó elemeket építjük meg. Ezek teljesen egyformák, mindössze meg vannak fordítva egymáshoz képest a részletek. Itt azért már ízelítőt kapunk, hogy mennyi kis apró részlet van elrejtve a hatalmas felületek között.

Ezt követően megépítünk 2 alsó burkolati elemet és talán a hajó legjobban kidolgozott része következik, ami nem más mint a hajtómű részleg.

Érdekesség, hogy a 3 nagy hajtómű a UCS Falconnál bemutatott cockpit elemekből áll össze.

Ezek után elkezdjük befejezni a hajó alsó részét, ami magába foglalja a két hangárt. Ezek megléte pozitív meglepetés, hiszen ezek gyakorlatilag láthatatlanok, ha valaki szem magasság alatt állítja ki a készletet.

Felső rész és felépítmény

Nagy meglepetés nem ér senkit, ugyanis a következő lépés a hajó teteje lesz. Ez nagyban hasonlít az előző lépésekhez. Hatalmas paneleket építünk meg, amiken valamivel több részlet van, hiszen jobban láthatóak felülről.

Sokan gondolhatnánk, hogy a legózás nem tartozik a legfárasztóbb / megerőltető hobbik közé. Ez a szett az ékes példa arra, hogy bizony vannak olyan esetek, amik erősen kivételek ettől a tévhittől. Az alsó - felső panelek hatalmas lapokból állnak össze, amiket rendesen össze kell nyomkodni, ugyanis ennek hiányában tele lesz a végeredmény hajlott elemekkel és hézagokkal.
Az építés végére konkrétan nem maradt bőr az ujjaim végén és a csuklóm is hasogatott a sok erőltetéstől.

Miután végeztünk a felső burkolattal, a felépítmény következik.

Talán ez a rész hajó legrészletesebb pontja, megannyi kis apró elemmel tarkították.

A felső burkolat 4 nagy elemből áll, amelyek megépítésével el is készül a Birodalom büszkesége.

Nem fékezünk senki kedvéért

A végeredmény szerintem magáért beszél, személyesen is látni kell ahhoz, hogy átjöjjenek a méretei, mert egyszerűen hatalmas.
Egészen pontosan 110 cm x 66 cm x 45 cm. Gyakorlatilag bármelyik íróasztalt teljesen kitölti.

Egészen érdekes egymás mellett látni azt a 2 készletet, amiről 3 éve még csak álmodoztam...

Az elkészült modell annyira nagy, hogy komoly fejtörést okozott, hogy egyáltalán hol tudnám tárolni. Szerencsére az egyik polc tetején pont elfért a "kicsike". A korábban említett kidolgozott alsó rész itt nagy szolgálatot tesz, mert alulról is tökéletesen néz ki, így nincs bennem rossz érzés, hogy nem tudom alacsonyabban kiállítani.

Végezetül szeretném összegezni, hogy mik a tapasztalataim a készlettel kapcsolatban.

+ Hatalmas méret
+ Elképesztően kidolgozott külső
+ Stabil build: méretéhez képest könnyen mozgatható
+ Hosszú építési idő: Majd 3000 alkatrésszel kevesebből áll, mint a Falcon, de csak 2 órával volt rövidebb összerakni.

- Magas ár
- Kevés és érdektelen figura
- Színes belső: Alapvetően nem baj, ha segítik az építést a tarka színekkel, viszont ennél a modellnél sajnos sok helyen kívülről is látszanak ezek az elemek. Jobban is figyelhettek volna ezekre.
- Pár helyen lehetett volna még elemet elkölteni arra, hogy stabilabb legyen 1-2 részlet. Ez főleg a parancsnoki hídon volt probléma.
- Belső terek hiánya

Pár dologra szeretnék kitérni részletesebben is.

Sokan kritizálják a készletet azért, mert 4784 alkatrészért fizetünk 700$-t vagy 230.000 Ft-ot.
A Falconnál 7541 alkatrész kerül 800$-ba, vagy 250.000 Ft-ba (hivatalos áron).

A legtöbb készlet esetében érdemes az ár / alkatrész arányra hivatkozni, viszont vannak kivételek.
Ez a modell az egyik jó példa erre. A Falcon esetében a legtöbb alkatrész 1x1-es 1x2-es kis részlet, és a nagyobb panelek is kisebb részekből állnak össze.

A Star Destroyer esetében 16x16-os elemekkel is találkozunk nem 1 helyen és összességében sokkal nagyobb panelekből áll össze az egész hajó. Tehát ha megnézzük a két készlet ár / súly arányát akkor már közel sem olyan rossz a helyzet, mint azt korábban gondoltuk volna.

A figura választékot illetően teljesen igaza van a rajongói tábornak. A hajó a Devastator nevet viseli, ami Vader személyes csillagrombolója volt az Executor előtt. Pont egy ilyen drága készletből kihagyni őt elég nagy baklövés a Lego részéről.
Már egy 10.000 Ft-os készletben is beszerezhető a figura, szóval nem értem, miért nem tudtak ehhez is adni egyet.

Mivel a Standen van bőven hely, ezért saját kollekcióból hozzáadtam 2 figurát.

Sokkal jobb az összkép ezekkel az extrákkal és ez gyakorlatilag filléres tétel lett volna a Lego-nak. Csak ismételni tudom magam, elszalasztott lehetőség volt őket kihagyni.

A belső terek hiányát szintén sokan hozzák fel, ugyanakkor az eddigi nagy UCS készleteken sem volt ez jellemző. A 2017-es Falcon esetében érthető volt a meglétük, hiszen az egész készlet minifig scale, így könnyen elhelyezhetőek a figurák.

A Star Destroyer esetében egyetlen ikonikus belső tér jöhet szóba, ez pedig nem más, mint a parancsnoki híd. Ez kis méretben nem néz ki sehogy, illetve nagyon helye sincs a buildben. A vázat ilyennel nem szerették volna megbontani, mert az a stabilitást veszélyeztetné. Arról nem is beszélve, hogy nem lenne egyszerű hozzáférni.

Ezek a gyűjtői készletek kiállítási darabok, egyszerűen nem fontosak a belső terek, mert amúgy sem láthatóak kívülről. Falcon esetében is akkor nézek rájuk, ha valakinek megmutatom. Egyébként tökéletesen elrejtve maradnak.

Összességében én nagyon elégedett vagyok a végeredménnyel és számomra megérte a készlet a magas vételárat. Sajnos el kell fogadni, hogy ez a legózás a drágább hobbik egyike.

Kíváncsi vagyok ugyanakkor a ti véleményetekre is. Kommentben várom az észrevételeket és esetleges kérdéseket a modellel kapcsolatban.