Leagoo Digi R1 - R-re befizetek

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2019-08-21 11:30

A Digi kiadott saját márkás telefont, amivel saját hálózatukon rögtön elérhető a VoLTE és VoWifi szolgáltatás.

Kulcsszavak: . DigiR1leagoo

[ Új teszt ]

Bevezető

Hosszú évek várakozása és többszöri időpont-eltolás után 2019. május 27-én végre elindult a Digi saját mobilszolgáltatása. Elsőként Digi szolgáltatással már rendelkezők vagy arra szerződők igényelhetnek SIM kártyát, ami várhatóan az év végéig havidíjmentes. Mivel induláskor elég szűkös frekvenciakészlettel rendelkeznek, ezért csak 2G és 4G szolgáltatással indultak el. 2G-n csak beszéd érhető el, internet pedig csak 4G-n működik. A lefedettség javítása érdekében a VoWifi szolgáltatást is bekapcsolták - hazánkban elsőként -, így bárhol indítható hívás, ahol Wifi hálózatra tudunk csatlakozni.

Néhány nevesebb gyártó készülékei mellett saját márkás telefonokat is forgalmaznak. Ezekkel már kis pénzráfordítás mellett is tudjuk a Digi mobilt használni. Kezdéskor 3 készülékük érhető el, a C1, az R1 és a K1. Az első kettő gyártója a Leagoo, a harmadiké az Oukitel.

A dobozban elsőként a telefonnal találkozhatunk, amely teljesen műanyag házzal rendelkezik. Tartalmaz az akkumulátoron kívül még egy micro-USB kábelt és egy 1,5 amperes töltőfejet. Fülhallgatót nem mellékeltek, de ennyi pénzért ezt nem is vártuk. Ajándékként viszont kapunk egy átlátszó műanyag tokot. Használati útmutató helyett csak egy kis papírfecnit kapunk.


A telefon dual SIM-es, egy micro és nano SIM befogadására képes, és ezektől függetlenül belehelyezhetünk egy microSD kártyát is. Mindkét slot párhuzamosan képes a 4G hálózaton lógni, hívás közben viszont a másik kártya lekapcsolódik a hálózatról.

Hardver, külső

Tesztünk alanya az R1, ami a Leagoo M9 Pro brandelt változata. Az eredeti készülékkel ellentétben az R1 nem 2, hanem 3 GB memóriát tartalmaz. A tárhely szintén eltér, készülékünk 32 GB-tal rendelkezik, ez pedig használhatóságban sokat javít a 16 GB-tal szemben, ami 2019-ben már elég kevésnek mondható lett volna. Ebből a felhasználó rendelkezésére kb. 26,5 GB áll. A meghajtásról egy 28 nanométeres 64 bites MediaTek MT6739WW processzor gondoskodik, amiben négy darab 1,5 GHz-en futó Cortex-A53 mag dolgozik. Mellette egy PowerVR GE8100 grafikus chip teljesít szolgálatot.

71,2 x 148,0 x 9,5 mm-es méretéhez 180 g-os tömeg társul. A készülékház teljesen műanyag, a mai divattól eltérően levehető a hátlap. 5,72"-os IPS kijelzője 720x1440 pixeles felbontással rendelkezik, amit Gorilla Glass 3 véd a karcoktól. A kontrasztarány 1200:1, ami még IPS panelek esetén sem túl erőteljes. Ez látszik is, hiszen napfényben nem a legjobb a kép láthatósága. A kijelző-készülékház arány 80%. A panel pedig egyszerre 5 érintési pontot érzékel egymástól függetlenül. A színek oldalról nézve is változatlanok, a feketék az élek irányából nézve is feketék, bár nem olyan mélyek, mint egy AMOLED panelen.

Az előlapon felül található a közelségérzékelő, a fényérzékelő, az 5 megapixeles kamera, a vaku és a beszélgetési hangszóró. Az értesítési LED hiányzik. Az előlapi érintőgombok a kijelzőn jelennek meg, amelyek sorrendje a beállítások között módosítható, el is rejthető. A hátlapon található a duál kamera, alatta az ujjlenyomat olvasó, legalul pedig a multimédiás hangszóró. Jobb oldalon kaptak helyet a bekapcsoló és hangerő gombok. Az alsó élen csatlakoztathatjuk a micro-USB-s töltőt, tőle balra helyezkedik el a mikrofon. A felső élen mindössze a 3,5 mm-es jack kimenet töri meg az egyhangúságot.

Szoftver, kamera

A készüléken gyárilag az Android 8.1 fut, 2019 márciusi biztonsági frissítéssel. A felület igen közel van a csupasz Androidhoz, és sajnos nem témázható. A készülék sebessége tűrhető, időnként egy kicsit megtorpan. A böngészésre teljesen jól használható. A közösségi alkalmazások működnek, bár nem a legsebesebb módon futnak. A gyári alkalmazáskészlet nem túl széles, például hiányzik a galéria, zenelejátszó vagy időjárás app, de legalább nincs telepakolva bloatware-ekkel. Van viszont FM-rádió, diktafon, illetve a DuraSpeed nevű management alkalmazás. Ezzel az alkalmazások háttérben futását tudjuk szabályozni.

A készülék feloldására használhatjuk az ujjlenyomat olvasót, amihez 5 ujjat tudunk rögzíteni. Választhatjuk az arcfeloldást is. Itt 3 arc rögzítésére van lehetőség. Továbbá bekapcsolhatjuk a Smart Lock funkciót, amivel csökkenthetjük a zárolások számát. Ehhez megadhatunk megbízható helyeket, megbízható eszközöket (pl. okosóra, Bluetooth-headset) vagy beállíthatunk viselésérzékelést is.

A játékteljesítményt Real Racing 3-mal teszteltem, a pályák betöltése kissé időigényes, de a versenyek teljesen jól mennek, még maximális minőségen is folyamatos a mozgás. Egyszerűbb 2D-s játékokra teljesen alkalmas a hardver.

A hátlapon egy 13 megapixeles és egy 2 megapixeles kamera található egy kettős vaku társaságában. A lencse rekeszértéke f/2,2, a pixelméret 1,65x1,65 µm. A fényképezőgép rendelkezik Bokeh-effektussal, amely a kép témájára fókuszál, a hátteret pedig elmossa. A képek még jó fényviszonyok esetén sem nevezhetők tökéletesnek. A beltéren készült felvételek meglehetősen homályosak. Az 5 megapixeles előlapi kamera mellé szintén jár egy vaku, bár a lencse itt fix fókuszos.

A fő és a szelfikamera is rendelkezik szépség funkcióval. A főkamera képes HDR-re, panorámára és éjszakai módra. Ez utóbbitól ne várjunk túl sokat. Videó rögzítésére is van mód, de stabilizátort nem kapunk hozzá. A felső sorban láthatóak a normál módban készült képek, az alsó sorban pedig a HDR módban készült fotók.

Adatkommunikáció, összegzés

Bluetooth-képes, rendelkezik GPS modullal, viszont kimaradt az NFC chip. És a wifi-ből is csak a 2,4 GHz-es hálózatokat ismeri. Viszont FM-rádió került bele, amihez antennaként a vezetékes fülest használja. A telefon az MHL szabványt nem támogatja.

A támogatott frekvenciák:
- 2G: GSM 850/900/1800/1900 MHz
- 3G: 900/2100 MHz
- 4G/FDD-LTE: B1 (2100), B3 (1800), B7 (2600), B8 (900), B20 (800)
- 4G/TDD-LTE: B38 (2600)
Mivel van B20 támogatás, ezért nem okoz gondot vidéken sem a 4G használata a 3 nagynál. A B3-nak köszönhetően pedig a Digi hálózatán is használható.

A cserélhető akkumulátor kapacitása 2850 mAh. Saját töltőjével közel 1,5-2 óra alatt feltölthető, ami nem éppen gyors töltés, de a saját árszintjén megfelelő. A használat módjától függően 2 üzemelő SIM kártyával 1-1,5 napot bír ki a készülék egy feltöltéssel. A kijelző színei élénkek, oldalról nézve sem invertálódnak. A Diginél jelenleg 31 ezer forintba kerül, de elhozható 13 ezerért és 6 havi 3000 Ft-os részlettel törleszthető, miközben semmilyen hűséget nem szükséges aláírni. Az R1 tudása nem csúcskategóriás, de véleményem szerint az árának teljesen megfelelő.