2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Laptop modding felsőfokon

Fóliázás, 3G, Bluetooth, Backlit keyboard - az összeszerelője se ismerne már rá erre a notebookra...

[ ÚJ TESZT ]

3G/HSDPA

A gépben volt egy üres mini PCI-e csatlakozó hely, felette 3G felirattal. Rakjunk akkor bele 3G-t.
Vettem egy mini PCI-e slotot és letöltöttem a pinout-ját.

Pinout mini PCIe: [link]

Beforrasztani nem muszáj minden forrfület, elég csak azt ami nekünk kell. A pinout táblázatból látható, hogy mi is kell a 3G-hez: GND, +3.3V, USB+,USB- (beköthetjük még a W_dissable illetve WWAN LED csatlakozást is.) A mini PCI-e slot 4 mm-es magasságú. Erre ügyeljünk, mert ha nagyobbat veszünk, utána nem biztos, hogy össze tudjuk rakni a gépet.

Adapterből az ASUS által használt EM770-es adaptert vettem meg. Itt mindenki ellenőrizze mit támogat a gépe, mert lehet hogy gyárilag a BIOS-ban nem engedélyeznek mindenféle adaptert, csak specifikusat.
Az adapterhez forrasztottam (taknyoltam) rögzítő csavarokat.

Berakva az adaptert, következett a teszt. Bekapcsolva a gépet, nem történt semmi. Valami nem stimmel. A hiba, hogy az alaplapon a USB+, USB- vezetékek meg vannak gyárilag szakítva. Ide általában kis ellenállást raknak, de én csak összekötöttem egy kis vezetékdarabbal a forrpontokat.

Szerencsére a GND és a +3.3V nem volt megszakítva, így ezzel nem kellett bajlódnom.
Néhány gépnél ezeket is megszakítják, tehát ha nem kap áramot a slot, akkor valahonnan az alaplapról el kell látni 3.3V-al. Elég csak egy 3.3V pint bekötni és egy GND pint. Ezek a slotban össze vannak kötve egymással.
Bekapcsolva a gépet a Win7 automatikusan felismerte és telepítette az eszközt.

Az adapter működik, de még kell egy SIM slot és antenna.

Antennának sima WIFI 2.5GHz/5GHz- es antennát használtam, Tyco gyártmányt. Ez jóval olcsóbb, mint a kifejezetten 3G-s antenna és a célnak ez is megfelel.
SIM slot-nál vigyázzunk, mert két fajta pinout-os van. Ezek lehetnek 6, illetve 8 pin végűek. A GND és a Power szokott felcserélve lenni, attól függően hogyan vezetik le az érintkezők csatlakozásait a pinout-hoz.
Tehát ha nem akarjuk megsütni a sim kártyánkat , ellenőrizzük le, hogy a PCIe slot-ból hova is futnak a vezetékek. Azoknál a gépeknél ahol nincs meg a SIM slot beépítési helye, ott oda rakjuk ahová csak akarjuk és itt mindegy melyik SIM slot-ot vesszük, mert manuálisan kell vezetékezni a PCIe slottal. Lehet kapni előre vezetékezett sim slot-ot is, ezt csak rá kell rakni az adapterre.

Hibaként előfordulhat, hogy az alaplapon gyárilag megszakítják a SIM slot előtt a vezetékeket. Általában ide is kis ellenállásokat raknak. Először én is azt hittem, hogy meg van szakítva, mert mintha hiányzott volna pár alkatrész a sim slot előtti területről. Szerencsére nem volt probléma.

A gép oldalán ki kellett vágnom a sim kártyának helyet, mert ez a gép alapban nem 3G képes, így gyárilag nem is raktak rá nyílást. Szikével lassan karcolgatva a gépet belülről sikerült kivágnom a nyílást. Jobb lett volna egy mini fúróval szépen kifúrni a helyét, de hát azzal élünk ami éppen kéznél van.

Szoftveresen nem tudtam kikapcsolni az adaptert, pedig az ASUS szoftveres hálózatkapcsolójában (Wirelless Console 3) kikapcsoltam, de továbbra is bekapcsolva maradt. A probléma megoldása a PCIe slot W-dissabled pinje. Ennek a vezetékét az alaplapon összekötöttem, így szoftveresen kapcsolgatható az adapter. Néhány gépnél előfordulhat, hogy nem kapcsol be az adapter. Ezeknél a gépeknél meg kell szakítani a W_dissabled pint. Legegyszerűbben úgy, hogy leragasszuk szigszalaggal az adapteren ezt a pin-t.

Ha már itt tartottam, akkor rákötöttem a WWAN LED pint egy pici smd-s zöld színű LED-re, amit a SIM slot-ra raktam.Ha bekapcsolom az adaptert, akkor most zöldesen világít a sim foglalat a gép oldalában.
Nefelejtsük el az antennákat is csatlakoztatni az adapterhez.

A gépet bekapcsolva a gyári ASUS 3G Connection Manager programot indítottam el. Megkérdezte hol vagyok és milyen szolgáltatót használok. A válaszokat magától előre beírta, így csak kétszer kellett kattintanom az OK-ra. Működik.
Használhatjuk a win7 hálózatvarázslóját is. Itt vagy telefonos kapcsolatot, vagy mobil szélessávú kapcsolatot kell beállítani.

Ha nincs az alaplapon lehetőség modem beépítésére, akkor sincs minden veszve. Külső USB 3G modemet is rakhatunk a gépbe. Itt vagy feláldozunk egy USB portot a gépen vagy beépítünk egy USB HUB-ot és arra forrasztjuk az elektronikát( Lásd JKK honlapján).

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.