2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Laptop kavalkád, 1. rész

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Karácsony jött és ment, de amit hátrahagyott, az nem csak egy díszes fenyőrönk a házunk legnagyobb szobájában...

[ ÚJ TESZT ]

Karácsony jött és ment, de amit hátrahagyott, az nem csak egy díszes fenyőrönk a házunk legnagyobb szobájában, hanem természetesen sok sok ajándék. Esetünkben ez most picit másképp történt, ugyanis egy-egy apróságot kapott mindenki a családban, nevezetesen egy-egy laptopot. Nade mivel nem egy off írást készítek, hanem egy szakmait, ezért elég is a bevezetőből, jöjjön a lényeg:

Bemutatómban összesen 3 laptop olvasható, ebből 2 ebben az írásban, nevezetesen: Lenovo 3000 N500, MSI EX400X, és a 3. majd egy következő részben kap helyet, és részletesebben lesz bemutatva mint a jelenlegi kettő.

Lenovo 3000 N500 (NS738HV):

Külső:



[link]




[link]

Kívülről nem lehet túl sokat elmondani a laptopról. Matt, szürke, fekete, és műanyag. Se nem illeszkedik az üzleti vonalba, és a multimédiás vonalon sincs túl sok látványeleme.

Kimenetek/csatlakozók:
Szemből:



[link]

Széleken a hangszórónyílások, majd balról jobbra haladva található a wifi/bluetooth fizikai kapcsolója, jack kimenet, mikrofon bemenet, kártyaolvasó nyílása (MMC, SD, MS, MS Pro)

Bal oldalról:



[link]

Kensington zárhely csatlakozója, szellőzőnyílás, LAN csatlakozó, D-Sub csatlakozó, HDMI csatlakozó, 2db USB csatlakozó és felette az express card csatlakozója

Jobb oldalról:



[link]

Modem csatlakozó, 2db USB, DVD író, töltőcsatlakozó.
A hátuljáról nem készítettem felvételeket, ott ugyanis egyszerűen nincs semmi. A csatlakozók kialakítása, és elhelyezése szerintem jóra sikerült, negatívumként róható fel, hogyha az ember töltés közben szeretne hozzáférni az optikai egységhez, akkor ugyanis eléggé meg fog gyűlni a baja, mert töltés közben a töltő zsinórja belelóg a tálca útjába. Cserébe hatalmas pozitívumként könyvelhető el, hogy a kommersz D-Sub mellett kapott a laptop HDMI kimenetet is.

Elérkeztünk a kinyitás pillanatához, túlzottan nagy tudás nem kell hozzá, csak egyszerűen szétnyitjuk és kész. Viszont összecsukáskor egy enyhe megszaladás tapasztalható, így erre fordítsunk egy kis figyelmet.

Kinyitva ez a látvány tárul elénk:



[link]

Ahogy a külső sem egy hatalmas design győzelem eredménye, ugyanez elmondható a belső felépítésről is. Semmi cicoma, mindenhonnan tátong az üresség, szemmel láthatóan nem törekedtek a hely kihasználására, de ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy spóroltak volna bármin is. A színvilág kinyitáskor mattfekete, amit csak a billentyűzet és a touch pad fehér festése tör meg. Picit elöljáróban még bekapcsoláskor a laptop színvilága a kék és a narancs pompájában tündököl, ami csak a WLAN ledje tör meg (kék+narancs=rózsaszín), ha WLAN hálózatra csatlakoztatjuk.



[link]

A billentyűzetre nem lehet semmi panaszunk, minden fontos dolog a helyén van és a megfelelő méretben, bár a gombok száma kevésnek tűnhet, és ami meglepő az is, a home és az end gombokat trükkösen rárakták a pgup/down gombokra, illetve a kissé elterjedtnek mondható, F1-F12 sor utáni 4-es gombok blokkját is megcserélték, így használatukat meg kell szokni, nem vészes. Szokatlan lehet még az egyetlen darab windows gomb megcsonkítása is, bár ez nem annyira vészes dolog, hogy negatívumként könyvelném el.
A touch pad használata számomra furcsa volt, mivel izzadós tenyerem és ujjaim vannak, ezért rendre nyikorogtak rajta az ujjaim, és sokszor "megbotlottam" a használat közben. További negatívum, hogy a szokásosnál nagyobb erőt kell kifejteni, hogy érzékeljen. Számomra pozitívum ugyanakkor, hogy az oldalsó görgető rész enyhén dombornyomott, így jobban érzékelem a görgetés mennyiségét, illetve érzem, ha netán a görgetősávra tévednék, és nem húzom tovább az ujjam.
Szétnyitva a laptop masszív, a zsanérok jól teszik a dolgukat, rázkódáskor is a helyén tartják a kijelzőt.

Ennyi külső áttekintő után lássuk, mit rejt a doboz.

Természetesen nem végeztem komplett szétszerelést, de mivel vettem az 1GB gyári RAM-hoz +1 GB-ot, ezért szét kellett szedni egy kicsit, ennek a képei láthatóak alant:



[link]




[link]




[link]




[link]

Mint látható alul nem vitték túlzásba a szellőzőrácsok kiépítését, de majd lejjebb leírom, ez nem hátrány. A merevlemez egy rázkódást csillapító tokban van, márkája számomra ismeretlen, Lenovo gyártmányú. (Lenovo -> IBM; az IBM korábban gyártott merevlemezeket, de azt a Hitachi vásárolta meg, így talán egy átcímkézett Hitachi lemez csücsül).

Specifikációk:
- Pentium DualCore T3200 (2GHz; 667FSB; 1MB L2; 65nm; TDP: 35W)
- Intel GM45 chipset
- Intel X4500 VGA
- 1GB 667MHz DDR2 RAM (Hynix) +1GB (Corsair Value, bővítés)
- 160GB SATA HDD; Lenovo
- 15.4" widescreen
- LG GSA T20N DVD-RW
- Kártyaolvasó, Wlan (intel), BT
- LAN, 56K modem (Agere)
- IBM PC-DOS

A specifikációk átrágása után túlzottan nem szeretnék a masina teljesítményével foglalkozni. Az Intel VGA egyértelműen nem játékra való, bár a Vista Aero futtatásához éppen elegendő, de még számomra így is silány, a Vsync totális hiánya a sötétedő/világosodó jeleneteknél (pl. amikor a vista asztala bejön, vagy amikor lekapcsoljuk a laptopot) kiszúrja az ember szemét, hogy szerencsétlen VGA kileheli a lelkét eme borzasztóan bonyolult és összetett effekt végrehajtása közben.
De hogy valami jó is történjen a VGA-val, végre valahára az Intel is felzárkózott oda, ahová a konkurencia már réges rég eljutott, és ez nem más, mint a HD videók hardveres dekódolása! Hurrá ünnepelhetünk, van hardveres HD dekódolásunk, van HDMI kimenetünk, más nem is kell egy belépőszintű filmnézegetős laptophoz. Azon rövid ideig míg nálam volt a laptop 720p -s HD filmeket minden gond nélkül le tudtam játszani a HD Ready logóval ellátott TV-n, természetesen HDMI-n keresztül, de fullHD-t nem teszteltem azon egyszerű oknál fogva, hogy nincs rá eszközöm, másfelől aki fullHD-t akar nézni, ő biztos, hogy (szigorúan s
az ilyen módú emberek pénztárcájához mérten) nem egy ilyen ótvar laptopot fog hozzá venni.
Természetesen a filmnézegetésen túl alkalmas még az eszköz böngészésre, az irodai feladatok tökéletesen elvégezhetőek rajta, a kijelző sokak örömére tükröződésmentes, bár kültéri használatot nem tudtam végezni ilyen borongós téli időjárás mellett.
Ha már a kijelzőnél tartok, íme a betekintési szögek:



[link]




[link]




[link]



[link]

A szokásos TN+Film alapú kijelző annak minden előnyével és hátrányával együtt, homogenitást nem tudtam mérni mérőműszer hiányában, illetve a színhűségről sem tudok pontos adatokat adni, de mivel multimédiás háttérrel rendelkezem, ezért talán a szavam is valamennyire mérvadó lehet, de csak nagyon röviden a színhűség és a fényerő homogenitására annyit tudok mondani, hogy: jó.
Picit bővebben a színek nagyon enyhén fakóak, de az oldalsó betekintési szögek határozottan jobbak az átlagnál.

Melegedés, zajszint, aksi, egyéb:
Korábban említettem a szellőzőrácsok hiányát, nos ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a laptop sok-sok órás használat után kellemes meleg lesz, az egész felület szinte kivétel nélkül, nem lesz rajta forró pont, és hideg sem nagyon. Az egy darab ventilátor csak néha-néha kapcsol be, amikor éppen lefújja a bordákról a felgyülemlett hőt, utána kikapcsol, tehát zajszintre abszolút nem lehet panaszunk, még akkor sem ha éppen megy a ventilátor.

Mi mást tudnék még mondani? Wifi tesztet nem mértem, ennek oka pofon egyszerű: 20dBi-s körsugárzó van rákötve a routerre, el kellene hagynom az utcát a laptoppal, hogy megszűnjön a vétel. Aksi üzemidőről és a töltési időről sem mondanék sokat, átlagos üzemidő, azaz kb. 2-2.5 óra netezéssel, passziánszozással, másra a gép nemigen használható. Filmnézés közben nem volt időm tesztelni az aksi üzemidejét. A töltés kb. ugyanannyi időt vesz igénybe, mint a lemerülés, nem a legerősebb tápegységet adták hozzá.

Tartozékokba nem mennék bele. Maga a laptop, töltő, angol és magyar nyelvű részletes használati utasítás, 1 év gari.

Összegzés:
Bár nem egy design gyöngyszem, de egyszerű kis laptop, karcokra, ujjlenyomatokra nem érzékeny, minőségileg jól összerakott, irodai munkákon túl pedig az ebben az (ár)kategóriában még ritkaságszámba menő HDMI-t is tartalmazza, csendes, olcsó mi kell még? Jelenleg 125.000Ft-os vételárával a netbookok felett van méretben és tudásban is, de a komolyabb notik/laptopok ára alatt marad, kategóriáján belül jobb teljesítménnyel és kimenetekkel.
Azoknak tudom ajánlani, akik ki akarnak maradni a ma divatos netbook őrületből és egy olyan eszközt keresnek, ami játékon kívül szinte minden hétköznapi feladatra használható.

A következő noti már egy fokkal komolyabb kategóriába esik, nevezetesen:

MSI EX400X (012HU)

Kitérő:

Aki nem ismerné, az MSI-nél az "E" szó az "entertaintment" rövidítése, tehát a multimédiás feladatkörbe célzott termékről van szó, az "X" szó a dedikált VGA-ra utal, míg a "4" a képernyő méretére utal (14.1"), a "00" pedig a jövőben az eltérő modellek megkülönböztetésére szolgál. Ezzel remélem már így az elején sikerült tisztázni, hogy milyen kaliberű notiról van szó, így erre nem térnék ki.

Tartozékok:


[link]

Kezdeném előző írásomtól eltérően a tartozékok felsorolásával, ugyanis jelen esetben nem elhanyagolható. Már pusztán a doboz is eléggé vaskos volt annak ellenére, hogy egy kicsi notiról van csak szó. A képen látható tartozékokon túl, ami magából a notiból, egy kis MSI-s optikai egérből, gyors telepítési útmutatóból (soknyelvű, köztük magyar is), szervízkönyvből, garanciafüzetből, driver lemezből (ami tartalmazza a teljes dokumentációt is .pdf formátumban), töltőből és annak tápkábeléből, valamint egy kis LCD törlőkendőből áll; tartalmaz még egy fekete úgyszintén MSI-s notebook táskát is.

Külső:


[link]



[link]

Külsőre saját véleményem szerint eléggé jóra sikerült, legalábbis nem annyira minimalista, mint a Lenovo. Teteje lakkozott és hullámosra mintázott kemény műanyag, ujjlenyomatok begyűjtésére tökéletesebb felület alig akad, pedig akad még, ha kinyitjuk, akkor a billentyűzet feletti fekete perem is előszeretettel gyűjti be az ujjlenyomatokat. A noti többi része, így a kijelző pereme is fekete, kellemes tapintású műanyag, amit csak a billentyűzet alatti világosszürke rész tör meg, illetve bekapcsoláskor a ledek kék színvilága, amiből csak a wlan/bt kapcsolója törheti meg a színt egy kis zölddel megspékelve. Nade csukjuk csak vissza képzeletben a notit, és nézzük meg a csatlakozókat. Itt még gyorsan megjegyezném, hogy a noti zárásába mágnesek is besegítenek, így lecsukáskor szenteljünk különös figyelmet arra, hogy csak a gyárilag mellékelt laza, filcszerű szövet legyen a billentyűzet, és a kijelző között, vagy az se. Más egyéb tárgyat a mágnesek nagy eséllyel rászorítják a kijelzőre és a billentyűzetre, amiből egyértelmű, hogy a drágább kijelző jön ki vesztesen.
Na, de vissza a tárgyhoz.

Csatlakozók:


[link]

Szemből csak a mikrofon és a headset kimenete található, személyes tapasztalatom szerint minden szempontból ez a legrosszabb hely, ahová rakhatták volna, de szerintem máshová el sem fért volna, talán hátul akadt volna még hely, de az mégrosszabb elrendezés lenne.


[link]

Bal oldalt a kensington zár csatlakozója mondhatni a szokásos helyén van, alig van noti, ami ettől eltérne. Az utána következő hézagnak az oka emlkeim szerint az akkumulátor számlájára írható, és egy ilyen kocsi notinál így ez a látszólagos helypazarlás érthető. Ezután jön sorban a kissé méretes szellőzőrács, D-Sub kimenet, 2 USB csatlakozó, és a kártyaolvasók nyílásai, amiből MMC, SD és MS kezelhető, a nagyobb csatlakozóba a régebbi szabványú MS kártyák csatlakoztathatóak, hirtelen fejből nem merném megkockáztatni az xD kártyák támogatását.


[link]

Jobb oldalt egy USB csatlakozóval, és egy NEC gyártmányú DVD írónak a tálcanyílásával találkozhatunk, ami sajnos nem tud gravírozó funkciókat (Labelflash / LightScribe nincs, pedig egy multimédiás notinál elférne), majd egy újabb üresség, amire nem találok magyarázatot, pedig jó lett volna, ha bepréselnének oda egy HDMI csatlakozót.

Hátul találjuk a töltő csatlakozóját, egy USB és egy LAN csatlakozó társaságában, illetve az opcionális TV tuner antennacsatlakozóját, a többi részt az aski viszi.

Összességében a csatlakozók elosztása jó is meg nem is, a jack csatlakozók egyértelműen rossz helyen vannak, de cserébe van USB majdnem mindenhol, viszont a HDMI-t itt már egyértelmű hiányként és hátrányként könyvelem el, szemben a Lenovo-val ahol egy kellemes extra volt.

Irányítás, ergonómia:


[link]

A billentyűzetre az általam eddig tapasztaltak mondhatóak el: borzasztó! Az "őúáű" páros kicsinyítve van, a vezérlőnyilak összepréselve, az enter/backspace megcsonkítva, és mögé bepréselve a "home...end" billentyűzetsor, és akkor még az "í"-re nem is tekintettem amit a legrosszabb helyre, a szóköz mellé rakták, hogy még az embernek véletlenül se essen rendesen a kezére, és hogy néhány ember akarva, akaratlanul lenyomja, ha netán a hosszú szóközökre szokott a kezünk, és az csak a hab a tortán, hogy az "í" -t leszámítva a teljes alsó gombsor össze van préselve, és az "Fn" funkciógombot is berakták a ctrl helyére, hogy a gyorsgépelők vagy a rutinos gépelők szándékosan azt nyomják le a ctrl helyett.

A dolgokat csak azzal lehet tovább fokozni, ahogy a touchpadot megoldották! 16:10 arányú képernyőről van szó, tehát hiába a kis 14"-os méret, széltibe van bőven hely, de azt végkép nem értem, hogy miért kellett ennek ellenére egy 5:4 arányú touchpad felületet berakni?
És ha még ez sem lenne elég, a "faltól falig" effektus is életbe lép, azaz elsőnek szinte garantálható, ha valaki kezdőként, vagy csak nem rutinosként az egérgombokat nyomogatja, akkor vele akaratlanul megérinti a touchpadot, és félreklikkel, a túloldalról pedig megint a gyorsgépelők vagy a rutinos gépelők fognak szívni, ugyanis ha nem figyeljük a billentyűzetet, és az ujjunkkal éppen a billentyűzet alatti vékony peremen vezetjük az ujjunkat, mert ezzel keressük a billenyűt, vagy csak mert ennek segítségével pozícionáljuk a kezünket, készüljünk fel, hogy rendszeresen hozzáérünk a touchpad felületéhez és jól eltoljuk az egérkurzort, mert ennyire közel rakták a kettőt egymáshoz.
A touchpad használata közben meg készüljünk fel, hogy "drag&drop" móka közben rengetegszer fel fogjuk emelni a kezünket, mert oldalirányban nincs semmi. Tovább fokozza a helyzetet, hogy görgetősáv sincsen, bár ha lenne, akkor a használható felület végképp 1:1 arányúra zsugorodna, ami tovább fokozná az amúgy is kaotikus helyzetet.

Számomra a sok rossz után nem hozott megnyugvást, hogy a touchpad érintésre rendkívül jól és pontosan reagál, ettől még használhatatlan az egész.

Összegezvén az "input eszközök" csúfos kudarcát, talán ez az első noti amit szívből nem ajánlok senkinek sem irodai használatra, hiába érvényes az a megállapítás, hogy ami használható multimédiára, vagy játékra az ugyanúgy kiváló irodai munkákra is, az előbbiektől ilyen célra óva intek mindenkit! Természetesen köthető rá külső billentyűzet és egér (ez utóbbi legalább része a csomagnak, de az sem egy nagy szenzáció, csak irodai tevékenységekre használható, játékra, képszerkesztésre már használhatatlan).
Saját meggyőződésem, hogy ugyanez a billentyűzet angol kiosztással már tökéletesen használható, hiszen ott nincs extra ékezetes karakterkészlet, ami kiszorítaná a helyet, míg nemzetközi kiadásban biztosan sokkal olcsóbb megoldás volt egy nyomorított billentyűzetet berakni, minthogy a billentyűzettől balra eső funkciógombokat és ledoszlopot áthelyezzék a fenti fekete részre (és ezzel az áttervezés miatt megnövelni a költségeket), attól még a végső szavam ugyanaz: szánalmas.

Legvégül essen pár szó az ergonómiáról, ami lényegében annyiban merül ki, hogy a noti teljes egészében hátrahajtható.


[link]

Még mielőtt megörülnénk, hogy legalább valami jót is mondok, rögtön el is törölném ezt az illúziót. Bár egyeseknek biztos nagyon jó dolog, hogy a kijelző teljesen hátrahajtható, az már biztos kevésbé jó dolog, hogy a zsanérok túl lazák, bár a kijelzőt tökéletesen a helyén és pozícióján tartják, a túlzott lazaság miatt mégis a gép ölben, gépelés közben picit rázkódik, ami tökéletesen billegteti a kijelzőt, avagy nem tartja stabilan, rázkódik. Út közbeni használatról ismervén a magyar "minőségi" utakat, inkább nem nyilatkoznék.

A ferrum:

A csúfos használat átrágása után (Amit most leszögeznék: nem feltétlenül jelent mindenkinél hátrányt, de a rutinos PC/noti használóknál egész biztosan az! Ezzel legyen mindenki maga tisztában a leírtak alapján.) lássuk miből is áll maga a gép.
Szerettem volna kicsit szétszerelni és megtekinteni, hogy mégis miből áll a gép, de sajnos a szétszerelést meghiúsította egy nagyon vékony és szétesésre rendkívül hajlandó alkotóelem: a garanciacímke.
Így sajnos be kell érni a külsőleg látotakkal, és az alant felsorolt specifikációval (azért szerencsére a vinyó cserélhető garanciavesztés nélkül, ez oldalt, az egyik "elpazarolt üres hely"-nél kapott helyet):

- Core2Duo P7350 (2GHz, blablabla, ami érdekes az a 25W TDP!)
- sis chipkészlet
- ATI/AMD Mobility Radeon 3450 256MB DDR2 VGA
- 4GB DDR2 RAM, 2x2GB 667MHz (Hynix)
- 250GB HDD (Western Digital)
- Wlan (atheros); BT (toshiba)
- 14.1" részben tükröződős kijelző, 1280x800
- Kártyaolvasó
- 2Kg

Játékok:

Mivel nem a "G" szériába (mint gaming) tartozik a noti, ezért ezt a részt rövidre vágom. Játékban valahol ott áll ez a masina, mint egy PC esetén egy 7300 GT videokártyával szerelt asztali gép, természetesen korunk vívmányainak megfelően DX10.1 és SM4.1 támogatással, és 55nm gyártástechnológiával, illetve 13w csúcsfogyasztással.

Picit furcsa lépés az MSI-től hogy bár nem játékos a noti, mégis a GPU-t 10%-al megtuningolták, és bár nem is egy 3D bajnok, de talán valakinek mégis jól fog jönni, de senki se számítson arra, hogy ettől a kis tuningtól majd szárnyalni fog a crysis maximum grafikán.

Ja ha már a játékoknál tartunk, előző írásomhoz hasonlóan itt is grafikonok és mindenféle mérések nélkül mondanám el a játékbeli teljesítményt.

GRID: low profilt választva 800x600-on tökéletesen, szaggatás nélkül játszható. Medium profilt választva már játszhatatlan, amit az élsimítás utólagos kikapcsolása, és a felbontás lejjebbvétele sem hozza a játszható szintre.

TES4 - Oblivion: medium profilt választva tökéletesen játszható 640x480-on, utólag bekapcsolt HDR mellett is. Ha a felbontást 800x600-ra állítom, akkor már le kell mondani a HDR-ről, mert sajnos ilyenkor már az FPS egész könnyen 20 alá esik csata közben, már 1 ellenfélnél is.

CoD4: nem tudtam futtani, ennek a rejtélyes oka a warez hanyag világában keresendő :D

3DMark06: bár nem játék, és bár mérőprogram, mégis lefuttattam, mert egyeseknek támpontot adhat a játékok alatti teljesítményéről, és kombinálván az előbbi szubjektív tesztekkel, valami fogalom kialakulhat az olvasóban, hogy mit is tud a kártya. Tehát a HD3450 3DMark06 alatti teljesítménye: 1381 (SM2: 464; SM3: 520; CPU: 1803).

Multimédia, hétköznapi használat:

Multimédiát tekintve van minden ami csak jó: Dolby minősített hangfalak (és a minősítéssel a WC-n kitörölhetem a ... ... attól mert minősített, még ugyanolyan közönséges "doboz" hangzása van, mint bármilyen más notinak, de egyesek hátha erre "kattannak"), sztereó hangszórónk, DVD író/olvasónk, amivel a filmeket nézhetjük a monitoron, de a TV-n már nem, mert nincs HDMI, sem pedig analóg kimenet (Csak D-Sub így legalább külső monitor ráköthető, vagy egy középkategóriás HDTV), így a hardveres fullHD dekódolásnak sem vesszük túl sok hasznát.
Tükröződéses kijelzőnk is van, bár a helyzet nem annyira rossz, és a lista végére hagytam a TV-tunert ami mivel opcionális, így nincs is. Legvégül az "i" -re a pontot a VGA felbontású 30FPS sebességű fakó képű webkamerával teszem fel, aminek hardveres ki/bekapcsológombja is van, privát xféra paranoiások biztos örülnek neki.

Adatátvitelnél a beépített merevlemez jó teljesítményű, bár a sebességtől a hajunk nem fog elszállni, de azért meg se fogunk őszülni a gép előtt. Mivel a SiS chipkészlet nem éppen elterjedt, ezért végeztem egy gyors USB másolásos sebességet. Kb. 50GB-ot másoltam fel a merevlemezre, nagy fájlokat (4-12GB), átlagos másolás sebessége 17-13MB/sec volt (lemez elején és végén mérve), ami nem nevezhető jónak, mivel Intel P35 chipset alatt 18-20MB/sec-et is teljesít, Intel PM45 alatt meg 20-25MB/sec -et is tartja (ami érdekes, mert mind2 esetben ugyanaz a déli híd (ICH9/ICH9R)).

Akkumulátor, zaj, melegedés:

Hiába a kis fogyasztású de nagy teljesítményű processzor, hiába a kis fogyasztású és mérsékelt teljesítményű gyárilag tuningolt videokártya, nem éppen a legizmosabb aksit adják a noti mellé. 4cella, 4400mAh, picivel 2 óra feletti üzemidő üresjáratban, filmet - bár nem próbáltam, csak becsülöm - nem lehet rajta végignézni töltés nélkül. Jó hír, hogy legalább gyorsan visszatölthető az elszivárgott energia.

Zajszintre nem lehet panasz, eléggé érzékeny fülem van a zajra, és bár mérőműszerem nincs, a noti csendes, annak ellenére, hogy állandóan forog a ventije, játék közben sem hangosodik fel jelentősen, nincs is miért, a legfeljebb 25 wattot elfogyasztó CPU és 13 wattot megemésztő VGA nem termel túl sok hőt.

Melegedésre hasonlókat tudok mondani, a noti bal fele langyos, a többi nem. Nincsenek borzasztóan melegedő komponensek, a hűtés hatékony, egyedül ölbevételnél ügyeljünk egy picit, hogy ne takarjuk ki teljesen alul a szellőzőrácsot.

Összegzés:

Bár kis méretű notiról van szó, rossz kialakítású billentyűzettel, kicsi de mégis zsúfolt elhelyezésű touchpaddal, amit a mellékelt egér csak részben orvosol; eléggé megnehezíti a használatot a rutinosabb felhasználóknál, kevésbé rutinos felhasználók legfeljebb csak furcsálni fogják egy kicsit. Idővel biztos meg lehet szokni a kissé rossz billentyűzetet és egeret, nekem amíg nálam volt a noti, nem tudtam megszokni. A hugom aki használja, mindenesetre nem panaszkodott rá, bár az általam neki ajándékozott BT-s egeret inkább ő is előszeretettel használja. Még a kicsi teljesítményű akkumulátort, és a HDMI hiányát tudom kifogásolni.

Hogy jót is mondjak róla, akinél a kis súly számít és a hordozhatóság, nála egész biztosan nyerő választás lehet, ha beleszámoljuk azt a tényt is, hogy még erős kompromisszumokkal, de játszani is lehet vele, mindemellett adnak hozzá táskát, egeret, törlőkendőt, és elég erős töltőt, akkor már csak az a kérdés marad számunkra, hogy vajon a 190.000Ft-os vételár megéri-e nekünk. Ezt mindenki döntse el magában.

A fogyasztásbeli információk az intel honlapjáról, és a notebookcheck.net oldalról származnak!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.