2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Laptop Extrém tuningja

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy Dell D630-as Laptop VGA kártyáját tuningolom nem kicsit

[ ÚJ TESZT ]

Elő történet

Egyszer volt, hol nem volt, amikor még Bacsis nem igazán használta magára a Bacsis nevet, mert még csak egy 16 éves kölök volt, látott életébe először egy 386-os laptopot.
A fene már megint hazudok. Nem igaz ám! Mert először cirka 1998 magasságában láttam, a sógorom hozott a cégétől egy laptopot, és Doomozhattam rajta, de ha ezt nem számoljuk, akkor jahh, 2002-ben, közép sulis 2-as koromba láttam először lapost. Na de most inkább befogom, azaz mesélek tovább!

Bacsis mikor megpillantotta azt a kis 386-os, monokróm kijelzős csodát, egy korábban még nem érzett érzés töltötte el, s ezt mondta: nekem kell egy ilyen! Mennyiért eladó? Kérdezte a tulajt. A tulajdonos pedig mondta, hogy nem adja el, mert ő csinálta meg, sok baja volt, s igaz hogy nem látszik, de vannak kisebb hibák. Pl. a HDD nem tud bootolni, csak DOS-os floppy-ról volt hajlandó indulni a gép, mikor bootolt, a kijelző vibrált, ahogy „elszívta” az FDD az energiát, hiányzott az akksi egyik cellája, bár az is csoda volt, hogy még működött az akku. Szóval a gép nem volt eladó.
De Bacsisra drogként hatott a hordozható számítógép varázsa, és csak addig rágta a tulaj fülét, míg sikerült rávennie, hogy adja el. Így az üzlet megköttetett 17 ezer jó magyar forintért. Bacsis boldog volt, de mint minden drog, ez a laptop is úgy hatott rá. Egy idő után többet és jobbat akart. Így az akkori álmát eladta, és Isten keze volt a dologban valószínűleg, de utána egy teljesen ugyanolyan felépítésű kinézetű laptopot vett, amilyen a kis 386-os volt, de már 486-os CPU dolgozott benne, Windows 95 futott rajta, és színes, 256 színt tudó kijelzője volt. Bacsis azért a laptopért úgy ment fel Budapestre, hogy 486-os laptop 47ezer Ft-ért, s mikor felment, akkor látta, hogy tök ugyanolyan, mint a korábbi 386-os…
Fúúú ismét kábulatba esett sokáig Bacsis, tolta rajta a Doom-ot, hisz már eldöcögött rajta, és a suliban csak úgy feszített a csajoknak, s még a csúnya rossz gonosz nagy 4-esekkel is lespannolt.
Hát igen, akkoriban még varázsuk volt a laptopoknak, nagyon kevés embernek volt, s főleg nem egy iskolásnak.

De a droghatás most is benne volt Bacsisban, és ismét másik laptopot akart! Amin már zenét is lehet hallgatni, van optikai meghajtója, és kisebb 3D-s játékok is mennek! Olyant szeretett volna!
Valószínűleg ismét Isten játszott közre, mert Bacsis, mikor következő laptopjáért Szegedre utazott, ami úgy volt hirdetve, hogy kifogástalan állapotú 233MMX laptop, s mikor meglátta, hogy az is ugyanúgy Compaq, ami nyomokban ismét hasonlít a korábbi 386-os 486-os kedvenceire, hát leesett az álla, és nagyon örült neki. Az üzlet nyélbe ütődött, és Bacsis ismét boldog volt. tolta a Quake-t, A Settlers3-at A Lego Racers, és egyéb jó játékokat a laptopján, sőt már internetezni is tudott vele.

Így teltek múltak az évek, egy gép fél évig volt nála maximum, mikor mindig újabbat és jobbat akart.

Közben Bacsis befejezte az iskoláit, dolgozó, és adózó állampolgár lett belőle, majd hamarosan felvette magára az interneten hivatalosan is a Bacsis nevet, családot alapított, mellette egyre komolyabban foglalkoztatta a tuningolás.

Ezekben az években egy nem változott: A laptopok utáni kötődés!

Eljött az idő, mikor a laptop iránti vágy, és a tuning őrület összetalálkozott! Ez 2008-ban történt. Mikor Bacsis egy Dell D630-as laptoppal csapatta, amiben egy Quadro 135M Video vezérlő volt. Kitalálta Bacsis, hogy a laptopja VGA kártyáját is tuningolja. Ami igen jól sikerült, mert a VGA-ban óriási tartalék volt. Csakhogy, egyszer a laptop megadta magát. A GPU elvállt az alaplaptól. Persze nem (csak) a tuning miatt következett be, mert kiderült, az Nvidia gyengébb anyagból gyártotta a GPU-t, és a melegtől könnyebben levált a GPU a foglalatáról. Így a laptopot garanciáztatni kellett.
Garancia után, mikor kicserélték az alaplapot, illetve a VGA kártyát, Bacsis úgy döntött, ismét tuningolja a laptopja VGA kártyáját! Neki is esett, de szomorúan konstatálta, hogy nem tudja, mert a VGA kártya alap órajelen is 95-97fokon üzemelt. Ami igaz, csak alig 5 fokkal melegebb, mint korábban, mert akkor is 92fokos volt alapból, de ez az 5 fok pont elég volt ahhoz, hogy 50MHz túlhajtás után is a VGA kártya a túlmelegedés miatt leszabályozta magát.

Bacsis a kudarcot elfogadta, és tovább nem feszegette a dolgot… Egészen mostanáig!
Bacsis gondolt egy nagyot, és megpróbálta kicsit megpiszkálni a laptop hűtését, a jobb hőátadás végett, hogy a laptop GPU-ja ismét ne alap órajelen tengesse napjait!
Ez a cikk erről fog szólni, hogy Bacsis bemutassa, végig vigye, mit csinált, hogy ki tudja szedni laptopja VGA kártyájából ismét a maximumot!
És innentől inkább az én látószögemből írnám a frankón, s nem a mesélő szeméből!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.