2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

MAZE Comet 4G: labirintus vagy üstökös?

A prémium hatású készülék a csúcstelefonokkal nem veszi fel a versenyt, de a hétköznapok üstököse simán lehet.

[ ÚJ TESZT ]

Külső, kijelző, ujjlenyomat-olvasó

Kezdjük is mindjárt a külsővel. Méreteit tekintve: hát hogy is mondjam? Nagy. A lekerekített oldalaknak köszönhetően nagyon jól illik kézbe, és a bőr hátlapnak köszönhetően egyáltalán nem csúszik, de méreteit tekintve akkor is bődületesen nagy – nekem legalábbis, akinek a fő telefonja egy iPhone 6S. 4,7"-hez képest az 5,7" már ugye egy teljes inch ugrás, és ha oldalsó kávákról annyira nem is beszélhetünk, alulra és felülre azért bőven jutott. Méretei szerint 158,8 x 73,5 x 9,9 mm. Ez utóbbi a vastagság, ami valóban nem égbekiáltó és még a szélessége sem egy borzalom, de a 16 centis magassága...

Egy kézben tartva a Cometet a kezelése nem kifejezetten egyszerű. Mondjuk úgy, hogy nem árt, ha az ember fiának jó nagy lapát keze van. Amikor valami magasabb ponton lévő dolgot pl. az értesítő sávot akarja lehúzni az ember, jó eséllyel valahol hozzáér a tenyértője a kijelző lekerekített oldalához, így az nem feltétlen fog működni, noha egyszerre akár 10 ujjunkat is képes érzékelni a kijelző. Néha egészen furcsa jelenségeket veszek észre, ahogy forgatom a kijelzőt, ezekre még nem sikerült rájönnöm, hogy vajon mi, miért jelentkezik. Két kézzel viszont gondtalanul lehet már használni a készüléket, amelynek azért jókora súlya van – főleg, ha az ember mellette az iPhone-hoz van szokva.

Az előlapon tehát egy 5,7" méretű nyúlánk kijelző terpeszkedik. A terpeszkedéssel mondhatjuk, hogy oldalról kávamentes, a Samsung Edge technológia jut eszembe róla, persze az edge funkciók nélkül, itt tehát nincs oldalt gyorsbillentyű. Ha szemből nézzük a telefont, a jobb oldalon pusztán a SIM tálca foglal helyet – amely egyébként hibrid kialakítású – nano SIM befogadására alkalmas. Ha nem akarunk élni a memóriabővítéssel, akkor két nano SIM fér ide, ha élni akarunk vele, akkor egy nano SIM és egy maximum 128 GB méretű microSD kártya. A kijelző felett található a 8 megapixel felbontású Sony IMX219-es szelfi kamera, valamint az értesítő led (RGB) és a fényérzékelő szenzor, a beszédhangszóró társaságában. Ilyen remekül működő fényszenzorhoz egyébiránt eddig csak iPhone-nál volt szerencsém. Azonnal reagál a kijelző minden fényviszony változásra. A készülék bal oldalán található a bekapcsoló gomb a hangerőszabályzó gombok társaságában. Az alsó káván pedig a többfunkciós home gomb a beleépített biometrikus szenzorral.

A telefon egyik jól látható különlegessége – a méretén túl – a hátlap. Bőrrel van ugyanis bevonva. (Egy külföldi oldalon olvastam, hogy ők kételkednek benne, hogy valódi bőr-e, hiszen nincs szaga. Kicsit utána olvasva kimondható, hogy a jellegzetes bőrszag a festésnél alakul ki, így ettől még ez bizony bőr... Alul jól látható a fényesen csillogó márkajelzés, felette egy geometriai alakot felvevő fém keretben kapott helyet a 13 Mpx felbontású szintén Sony, ám IMX258-as szenzor, valamint a dupla ledes villanó. Ebből a nézetből akár Vertu is lehetne. Nagyon szép a kidolgozása, igazán elit hatása van. A telefon teteje és az alja tökéletesen egyenes, akár meg is lehet állítani a telefont ezeken a felületeken. Felül jack dugó, alul az USB-C csatlakozó és hangszórónyílás látható rajta.

Kijelző

A kijelző 1440 x 720 px, 281 PPI tehát "csak" HD minőségű a megjelenítő és egy iPhone retina kijelzőjéhez képest valóban nem "tűéles", azonban a mindennapi működést ez nem befolyásolja. Most olvastam azonban, hogy a Xiaomi Redmi 5 szintén ezzel a felbontással bír, így nem hiszem, hogy erre bárkinek lehetne panasza. Játékok közben egyébként néha én is észreveszem, hogy pl. a Redmi Note 3 Full HD felbontása ennél azért jóval magasabb, de a mindennapi tevékenységek közben kevéssé észrevehető a különbség. Azt azonban játékok kezelése során vettem észre, hogy a színmélysége nem olyan erős, mint a korábban említett (vetély)társaké. Persze nem zavaró, de kicsit olyan, mintha alulszaturált lenne a kép, vagy a gamma korrekció lenne túltolva.

Biometrikus szenzor

A MAZE megirigyelhette az iPhone kiválóan működő ujjlenyomat-érzékelőjét, mert el kell mondjam, hogy ebben a készülékben az egyik legjobban használható feature a több funkciós home gomb, amiben a biometrikus szenzor is helyet kapott. Bár a legújabb frissítésből kimaradt az egyik legjobb funkció (alkalmazásváltó), azért így is sok mindenre fogják használni a tulajdonosok ezt a gombot.

Úgy alkotta meg ugyanis a MAZE az eszközt, hogy a home gomb nem csak arra szolgál, hogy bárhonnan a főképernyőre jusson a júzer, hanem ezzel – csak a home gombra való ujj ráhelyezéssel is már nyitja a kijelzőt az emberfia, lehet használni a vásárlásokhoz, de megnyomás nélkül aktív kijelző mellett ugyanez a gomb látja el a visszalépés funkcióját.

Ujjnyomot felvenni pofon egyszerű, aki csinált már ilyet, annak most sem lesz probléma, aki pedig még nem csinált ilyet, annak sem kell aggódnia. Onnan pedig, hogy egy ujjnyomot felvettünk, bárhogyan helyezhetjük a megadott ujjat a gombra, az ki fogja nyitni a kijelzőt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Maze Alpha - feltámad a vadnyugat

    Egy új gyártó igen erős ajánlata a keret nélküli kijelzős mobilok világában, mely sok felhasználónak lehet jó választás.

  • Xiaomi Redmi Note 3

    Nagyon kíváncsi voltam a SOC képességeire: nem kellett csalódnom a Helio X10 tényleg hasít, ahogy kell!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.