2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

MAZE Comet 4G: labirintus vagy üstökös?

A prémium hatású készülék a csúcstelefonokkal nem veszi fel a versenyt, de a hétköznapok üstököse simán lehet.

[ ÚJ TESZT ]

Hardver, szoftver

Hardver

Ez az a pont, ahol jól látható, hogy a MAZE nem akart mellényúlni. Nem mondom, hogy nem lehetne erősebb a SoC, de a mindennapok során jól teljesít az MT6750T, hiszen nyolc darab 1,5 GHz-es mag dolgozik benne, terhelés-függően, illetve persze mehet mind a 8 mag is, ha arra van szükség. A sima variánshoz képest, itt ugyebár minden mag 1,5 GHz órajel frekvenciára van állítva, és bátran állítom, hogy az átlagos felhasználói igényeket remekül ki tudja szolgálni. Nincs várakozás az alkalmazásváltások között, amihez természetesen a 4 GB RAM is hozzájárul. Igen, ebben a készülékben 4 GB-ot kapunk az operatív memóriából. A rendszer ebből nagyjából 1.5 GB-ot foglal el, én általában 2,5 GB RAM-mal tudok gazdálkodni. Ez természetesen mind a játékoknak, mind a többlapos böngészésnek, mind pedig a több alkalmazás egyidejű futtatásának jót tesz. Ehhez az egészhez tartozik még 64 GB ROM, amiből a felhasználó kb. 54 GB-ot kap, mikor átveszi a készüléket a futártól.

A telefon átlagsebességére nem lehet tehát panaszunk, de vajon hogyan muzsikál terhelés alatt? Real Racing 3-ban és Need for Speed No Limitsben teszteltem – minthogy ezekkel játszom napi szinten. Meg kell mondjam, egyik játékban sincs gond az animáció sebességével. Az egyetlen negatívumot a Need for Speedben vettem észre, hogy a rendőrautók villogója nem megy, ez pedig egyértelműen az ARM Mali T860 MP2 gyengesége. Ezt leszámítva azonban a játékmenet smooth. A háttértár és az operatív memória nagyban segíti a folyamatos működést. Enyhe melegedés azért érezhető a telefon felső részén, de nem zavaró.

Szoftverből semmi extra nem jut, stock Android 7.0. Nekem eddig a legfrissebb az 5.0.2 volt Xiaomi Redmi Note 3-on, így aztán van egy-két újdonság, de mivel a MAZE nem módosított rajta semmit, így extra alkalmazásokat nem kapunk. Az viszont jól látszik, hogy nem a kínai piacra van promózva a termék, mert a telefon angol nyelven indult el, és könnyedén ki lehetett választani a magyar nyelvet. Ettől függetlenül azért nem sikerült mindenhol a fordítás, (de gondolom stock Androidnál ez mindenhol így van). Ez egyébként kifejezetten kedvező hír lehet azoknak, akik szeretik testre szabni készüléküket.

Érdekes (nekem a MIUI után mindenképp), hogy itt van menü, amibe betérve megtaláljuk az alkalmazásainkat – amiket természetesen a főképernyőn is elhelyezhetünk. MIUI-ban ugyebár nincs menü gomb, csak a főképernyőre tudjuk kipakolni az alkalmazásokat. Itt pedig tulajdonképpen annyit tesz ki az ember, amennyire feltétlenül szüksége van, vagy amelyeket többet használja. Én azért a korábban munkatelefonként használt Note 3 főképernyőjéhez hasonlóan igyekeztem elrendezni ezt a főképernyőt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

  • Maze Alpha - feltámad a vadnyugat

    Egy új gyártó igen erős ajánlata a keret nélküli kijelzős mobilok világában, mely sok felhasználónak lehet jó választás.

  • Xiaomi Redmi Note 3

    Nagyon kíváncsi voltam a SOC képességeire: nem kellett csalódnom a Helio X10 tényleg hasít, ahogy kell!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.