2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Közlekedés I.

Elsősorban Magyarország, majd a világ tömeg- és közúti közlekedésével foglalkozó cikksorozat első része.

[ ÚJ TESZT ]

Gyalogos

Mindenféle közlekedés alapja az ember és a gyalogos. Ha másként nem is, de mint ismeretterjesztő cikként, beszéljünk a helyes gyalogos közlekedésről, vagy ha biciklivel vagy gyalogosként állattal utazunk.
Ezen esetekben mik a teendők és a szabályos viselkedés az utcán vagy a közlekedési eszközökön, járműveken. Ezek használatbavétele és a baleset elkerülése, megelőzése. A közlekedési táblák funkciói, jelentése, megismerése.

A fenti képen látható tábla alapvető jelentése, hogy gyalogos, illetve gyalogos forgalom. Ez előfordulhat utcán, úttesten, tereken, parkokban. És az emberi hülyeséget ismerve akár autópályán és persze még a repülőgépek kifutópályáján is. Na ez az, amit nem szabad, mert nemcsak az, hogy meg is büntethetnek érte, hanem még veszélyes is.


Gyalogátkelőhelyet jelző tábla, avagy gyalogos az úttesten!

Ennél a táblánál a legfontosabb, mielőtt lelépünk az úttestre, alaposan szétnézünk! Először balra, majd jobbra!


Nagyon fontos tábla, főleg az autósoknak. Gyalogos zóna. Behajtani csak óvatosan.

Persze, mint írtam, ez főleg az autósokra vonatkozik, de nem árt, ha gyalogosként is tisztában vagyunk vele, illetve jelentésével.

Először is tisztázzunk néhány dolgot, amit még általános iskolában oktattak, vagy az életben a járműveken is található tájékoztatótáblákon olvashatunk. Például a helyes és biztonságos gyalogos közlekedés alapja az, hogy körültekintően viselkedünk. A legfontosabb pedig, hogy mielőtt lelépünk az úttestre, vagy kilépünk akár a járdára, szétnézünk. A járdán akár jöhet motor vagy bicikli, az úttesten pedig kamion, autó, kombájn. Amivel találkozni nem túl kellemes. És nem is egy életbiztosítás.

Gyalogosként persze nemcsak az úttesten érkező autókra, hanem biciklisre, vagy busz érkezésére is számíthatunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.