2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Középkategóriás Videokártyák tesztje

Mostanság elég sokan új videokártyát vásárolnak, vagy tervbe vették. Megnéztük azt a kategóriát...

[ ÚJ TESZT ]

A Videokártyák

Ati HD2600XT

2600Xt

Először a Sapphire üdvöskéjét az Ati 2600XT változatát vettem a kezembe. Korrekt kis aktív hűtő díszeleg rajta, kíváncsi voltam elég lesz-e neki ez. Meglepetésemre teljesen jó hőfokon tartotta a kártyát, nem ment nagyon 40○C fölé. A dobozban sajnos elég vérszegény volt a körítés, de a lényeg benne volt: többek között egy hdmi, valamint egy dvi, átalakítót és egy VIVO kábelt kaptunk. A kártya maga nagyon szépen teljesített a HD3650-es nagytestvérét szépen lehagyta. Elég izmosnak bizonyult, mind órajeleiben, mind játéktesztek eredményeiben. GDDR3-as memóriamodullal lett megáldva. Viszont a STALKER tesztjében eléggé alulmaradt.

Kártyák

Ati HD 3650

3650 Kép

Következőnek az Ati 3650-es szériát fogtam a kezembe. Ismét egy Sapphire termék, minimális felszereltséggel. Pont ugyan olyan volt a hűtője, mint a 2600XT-nek, azzal a kivétellel, hogy más matrica volt a hűtőre ragasztva. Órajelei tekintetében gyengébb volt, mint a 2600-as, de gondoltam azért ez mégiscsak a HD3-as széria, majd a játékban jól otthagyja. Rosszul gondoltam, hiába újabb, sajnos ez csak a sorszámán látszik, teljesítményben igen alulmaradt. Fura módon nem volt hajlandó hangot adni a gépem ameddig ez a videokártya volt benne. Lehetséges, hogy azért mert az alaplapomon NVIDIA chipset van, de a többi kártya esetében nem tapasztaltunk ilyet. A legnagyobb gond valójában nem az órajelek, hanem a GDDR2-es modul, ami a mai GDDR4-es modulok korában egy kissé elavult. A játék vele maga a rémálom, szolidabb beállításokkal esetleg lehet normálisan, szaggatás nélkül játszani, de komoly kompromisszumokat kell majd kötni. Viszont ha régebbi játékokkal játszol, akkor még elfogadható a sebesség.

NVIDIA 8600GT

86gt

Ez a kártya már egy Gigabyte 8600GT, de sajnos ő is csak GDDR2-es modullal volt felszerelve. Az órajelei is elég szépek, a hd2600-ashoz hasonlítanak. Egy egész szép Silent Pipe II.-es passzív borda gondoskodott a kártya hűvösen tartásáról. Sajnos ez nem sikerült 100%-ig, mivel elég forrófejű ez a 8600GT, a 8-as széria többi darabjához hasonlóan. Ezért az árért viszont egy teljesen korrekt videovezérlőt kapunk, ami már alkalmas a mai játékok futtatására is. Az extrák között most egy Neverwinter Nights 2 volt, amit a borítóján is láthatunk, ezen felül VIVO kábelt, és 2db HDMI átalakítót találunk még a dobozban, illetve egy beszerelési útmutatót is, ha valakinek nem menne…

NVIDIA 8600GTS

Az egyik legerősebb kártya a tesztben szereplők közül. Ennek a hűtéséről már a Silent Pipe 3 gondoskodik, ami nem elhanyagolható, de még a GT-hez hasonlóan ez sem elég neki. Komolyabb 3D alkalmazásnál igencsak felforrósodott, még 60○C-ot is mértünk Call of Duty 4 közben. A szokásos Gigabyte extrák itt sem maradhattak el, most a Supreme Commaner-t kaptuk teljes játéknak. GPU órajelei már félelmetesek, a gyárban is már ilyen magasra emelik, otthon pedig még aki szeretné emelheti, viszont annak egy brutálabb hűtésre lesz szüksége még ettől is(!). Én nem javaslom hogy feljebb húzzátok, épp elegendő lesz ennek is a teljesítménye véleményem szerint. Nem árt, ha van elég hely a gépedben, mivel ez már 2 kártyahelyet foglal el, nem kispályás darab az biztos!

HD3850

3850

Igen, elérkeztünk a mai tesztünk utolsó kártyájához, ez nem más mint a HD3850. Maga a kártya hatalmas, kisebb gépházakba bele se fér! Itt már egy Zalman aktív hűtés gondoskodik arról, hogy tényleg ne izzadjon a kártya és sikerült is 30-40○C-on tartania ezt a bivalyt. Azért a Zalman az Zalman! Játékokban a teljesítmény inkább maximum felbontáson jelentkezett, alacsonyabb grafikai szinten sajnos nem túl kiemelkedő a teljesítménye, amit pedig ennyi pénzért elvárna az ember. Ajándékba itt is a NWN 2-t kapjuk, és az előzőektől eltérően egy hajlékony Crossfire kábelt is mellékeltek a dobozba.

3850

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.