2024. április 16., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Generációváltás: ugrás GTX 760-ról 1060-ra

GTX 760-ról 1060-ra upgrade Far Cry Primal és DOOM tükrében. De milyen processzorral érdemes meghajtani?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, teszt rendszer

Az előző írást ott hagytam abba, hogy a GTX 760-nak jobb helyet találtam. Az igazság az, hogy 70-30% arányban volt érzelmi és ésszerű döntés a váltás. Már egy ideje le akartam cserélni a korosodó Keplert, de eddig nem találtam meg azt, amire válthattam volna. Egyik oldalon sem győzött meg a felhozatal. Tradicionálisan a középkategóriából választottam volna és az ottani kártyákat nem láttam akkora előrelépésnek, hogy pénzt adjak ki értük. Az R9 290 széria és a GTX 970 már előrelépés lett volna korábban is, de azoknak az árát nem akartam megfizetni. Most, hogy kijött az új széria, beláttam, hogy nincs mire tovább várni, rövid időn belül nem lesz áttörés ár/teljesítmény vonalon. Az új középkategória 100 000 Ft körüli árral nyitott. Az AMD Rx480 kissé alatta, míg az Nvidia a teljesítménytöbbletével nem igazán arányosan felette. Nagyon vártam az új Radeont, és csalódnom kellett több dolog miatt is:

- Jött is, meg nem is: Június végén megjött a referencia modell, ami problémás. Nem az igazi a hűtése, a PCIe fogyasztása, ráadásul nem is igazán lehet kapni.
- A különböző gyártók piacra dobták a kártyáikat meg nem is: hetekkel később jöttek, pontosabban nem jöttek, mert azt a pár darabot ami volt elkapkodták, nagy külföldi online áruházakban is leginkább csak előrendelni lehet még mindig.
- Olcsó lett, meg nem is: 200$ egy GTX 970 körüli teljesítményű kártyáért. Túl szépen hangzott, de ha mondjuk 200 EUR, akkor is megérte volna, ha felkerekítik mondjuk 70 000 Ft-ra. De nincs a boltokban, és főként nem ennyiért.
- Ami pozitívum, hogy a fogyasztás terén sokat léptek előre.

A zöldek sem sokkal jobbak. Ők is hozták tudásban az elvártat, de volt egy számomra gyenge pont. A generációváltástól azt vártam, hogy ugyanaz a teljesítmény GTX 970-980-hoz viszonyítva olcsóbban, kevesebb fogyasztással legyen elérhető:

- A fogyasztás tovább javult, miközben többet tud a kártya, amivel kipipáltam az elvárásaim első felét. De ezt az AMD is tudta.
- A GTX 1060 árai is magasan nyitottak, a 980-as árszínvonalán jött a 1060. Ha a néha megvásárolható 480-hoz mérjük, akkor kb. +10% teljesítményért +20% pénzt kértek. Na ez nagyon csípte a szemem és vártam az Rx470-et.

Végül mégis egy Pascalt hoztam haza a boltból. Ami a zöldek mellett szólt, az szimplán az, hogy bár drágább, de van minimális választék a boltok polcán. Persze ennyi még nem lett volna elég, de szembe jött egy hajszálnyival a lélektani 100 000 Ft alatti árú példány. Gondolom volt olyan veletek is, amikor az addigi észérveket ledönti a: "Most kell, mert nem biztos, hogy lesz sokkal jobb ajánlat hónapokig!" Így jártam én is.

Rendszer és tesztek

A videokártya persze nem elég a géphez. Szerencsére egy elég jó gép áll a rendelkezésemre, ami 95%-ban "ki tud hajtani" minden jelenleg elérhető videokártyát. Azért csak 95%-ban, mert elő lehet állítani olyan esetet amikor nem, de ritka, amikor értelmes beállítások mellett nem elég a 4 mag + hyper-threading.

CPU: i7-6700k
Alaplap: Asus Maximus VIII Gene
Memória: DDR4 2400 MHz CL16
SSD: Samsung 830
Táp: Seasonic X-650

Nem tanakodtam sokat azon, hogy mivel teszteljek, mert már adott volt két játék. Rövid gondolkozás után arra jutottam, hogy nem tudnám semmi értelmessel kiegészíteni őket, mert vagy nem rendelkezem a játékkal vagy csak egy bárhol máshol elérhető benchmark futtatás lenne belőle. Inkább csavartam egyet a tesztelésen és megnéztem, hogy a 1060 mellé milyen CPU-t érdemes választani ennél a két programnál. A 6700K jó partner volt ebben, mert elfogadhatóan lehet vele modellezni az Intel CPU palettáját.

Az i7-et visszabutítottam i5 (hyper-threading tiltása) és i3 (2 mag letiltása) szintre. A cache-t nem tudom letiltani, de a tapasztalatok alapján ez pár százalék hibát eredményez maximum a mérésben, ami elhanyagolható. Hogy még több adat álljon a rendelkezésemre még a CPU órajelét is változtattam, 2 és 4 GHz között 500 MHz-es lépésekben. Ezzel egész pontosan meg lehet saccolni, hogy miként viselkedne egy Intel processzor a Sandy Bridge-től fölfelé. Az AMD processzorok, főként az FX széria, kissé bajosabban lőhetőek be az eltérő felépítés miatt, de a programok ismeretében kb. fél lépcső pontossággal meg lehet mondani, hogy milyen teljesítményre lennének képesek a kis Pascal mellett. Készítettem a rendelkezésemre álló Cinebench tesztekből egy grafikont, ami az egy és többszálas teljesítményét tünteti föl pár CPU-nak.

Egy szálon, egyértelmű az AMD IPC lemaradása. Ez a Phenom-nál nem csoda, de az FX sem tudja megugorni egy mai Intel CPU teljesítményét. A 3,5 GHz-es Phenom II és a 4 GHz-es Vishera magos FX is lassabb, mint egy 2,5 GHz-es Skylake. Az Intel processzorok apró lépésekben történő fejlődése jól követhető azon, hogy kb. azonos szinten van a 3,8 GHz-es turbón futó Sandy, a 3,4 GHz-es Haswell és a 3 GHz-es Skylake. Nincs meg a régi nagy ugrás a generációk között, de több, mint a semmi.

Több szálon nézve a kép zavarosabbá válik és csak párokat érdemes vizsgálni, összevetni a tesztben szereplő beállításokkal. Az Intel házon belüli és a Phenom-Intel párok jól követik a single thread teszteket, de a Bulldozer a modulos felépítése miatt már nem. Pár példa pár:

- Phenom II X4 vs. 6700k esetén ez utóbbiból a legközelebbi hasonló beállítás az, amikor a 6700k 4 maggal, de hyper-threading nélkül 2 GHz-en fut
- Az FX több modullal szárnyakra kap és egy FX-6300 4 GHz-en kb. felér egy 2,5 GHz-en futó letiltott HT-vel futó négy magos 6700k-val.
- A FX 4 modullal (FX-8300) 4 GHz-en már annyit tud, mint az i7-2600, vagy a 3,5 GHz-en futó HT nélküli 6700k

A Bulldozerre azt mondhatnám tömören, hogy az FX ha jól skálázódó programmal találkozik, mint a DOOM, akkor 4 modullal tudja hozni egy i5 szintjét. Ha viszont kifog egy Far Cry Primal féle programot, akkor az eredményei a 2 GHz-es i7-hez lesznek hasonlóak. Sajnos még ez is erős egyszerűsítés. Még a legjobban párhuzamosított programnál is belépnek a mikroakadások, amikor valami szál miatt elhúzódik a számítás, de ez talán a legjobb becslést. Ebben a tesztben nem végeztem méréseket FX-el, hogy bizonyítsam ezt a tételt, mert nem ez volt a célom. Miközben másodjára olvasom és írom át a bejegyzést egyre jobb ötletnek tűnik, hogy össze kellene engedni egy FX-8350-es procit és GTX 1060-at.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.