2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

The Legend of Korra

Kedvcsináló, kritika és tudástár Korra legendájáról.

[ ÚJ TESZT ]

Kedvcsináló és kritika

Merész dolog egy sorozat jól bevált és közkedvelt szereplőgárdáját lecserélni és nem kevéssel eltolni a cselekmény helyét és idősíkját. Pedig nem szokatlan jelenség, angolul ezt nevezik spin-off-nak és ez történt Az utolsó léghajlító (Avatar: The Last Airbender, itthon Avatár: Aang legendája) univerzumában is. Az előzmény Avatár: Aang legendájának minden egyes percét imádtam, máig a legjobban sikerült animációs sorozatnak tartom, mind történet, mind megvalósítás terén. Az elvárásaim nagyok voltak, de szerencsére nem véletlen ültek ennyit az eddigi részeken Michael Dante DiMartino és
Bryan Konietzko (a készítők) mire egyáltalán adásba kerülhettek, Korra legendája az eddigiek alapján klasszikus lesz, mert minden tekintetben túlmutat napjaink tucat animációs sorozatain és pariban van a legjobb animékkel megvalósítás és történet terén is. Fontos leszögeznem, hogy sem a The Last Airbender, sem a The Legend of Korra nem anime! Bármennyire is annak tűnik első ránézésre és bármennyire is erre következtet az egyszeri néző, köze sincs Japánhoz a sorozatnak. Egyszerű amerikai-kínai koprodukciókról van szó, emiatt érdekesen vegyít a távol-kelet és az amerikaiak kultúrájából, szemléletmódjából mindkét sorozat. Én már az első kósza információk óta vártam a Korra legendáját, az első Comic Con-os megjelenés után pedig már számoltam azt a hosszú időszakot, amíg a képernyőmre kerülhetett a széria legújabb tagja. Az elvárásaim magasak voltak, nagyon magasak.

Immáron hetven éve, hogy Aang avatár véget vetett a száz éves háborúnak, a négy nép világán sok szenvedés után béke honolt. Tűzura Zuko és Aang avatár közös álma volt, hogy megalapítsanak egy államot, melyben az idomárok és a közönséges emberek egymás mellett élhetnek békében és gyarapodhatnak. Ez a hely lett az United Republic of Nations, minek fővárosa Republic City. Barátaikkal közösen együtt kormányozták és tartották fent a hatalmas város törékeny rendjét, de sajnos Aangnak rövid földi élet adatott meg. Az új avatár Korra lett, a Déli Víz Törzséből. Már nagyon fiatalon kitűnően bánt három elemmel fizikai szinten, egyedül a légidomítást nem sikerült elsajátítania és spirituális szinten sem volt semmilyen ismerete. Hogy befejezhesse kiképzését Aang fiától, Tenzintől fog tanulni, aki jelenleg Republic City tanácsosa. Korrának szembesülnie kell azzal, hogy a városban koránt sincs meg az előző generáció által megálmodott biztonság és jólét, a parkokban csavargók tengődnek, az utcákon a triád nehezíti meg az emberek életét, a szinte nem létező békét pedig egy szélsőséges, idomításellenes csoport, az Egyenlőségiek (The Equalists) akarják felborítani - itt kell helytállnia az ifjú avatárnak, ami korántsem lesz egyszerű feladat számára.

Nem hinném, hogy sok, hozzám hasonló elvetemült idióta él idehaza, aki ennyire beleásta volna magát Az utolsó léghajlító világába, ezért mondhatni mindent tudok az előzmény és "utózmány"-ról. Aang legendáját három könyv meséli el, sokan ezért is remélték, hogy nem fognak főszereplőt cserélni és az új történet a negyedik könyv lesz, mert bár Aang története happy enddel végződött, de igen fiatal volt, az élete és a kiváló sztori alapanyagok a szerzők rendelkezésére álltak, ezért is nem értették a rajongók, hogy miért nem készítik el a szél könyvét. Nos, az elem stimmel, de az eredeti történet után hetven évvel játszódik, ez nem a remélt negyedik könyv, Korra legendája teljesértékű és különálló: bár még csak az első, tizenkét epizódos könyv (a szél könyve) jelent meg, de a Nickelodeon megrendelése 26 epizódra szólt – a második könyv The Spirits alcímmel fog megjelenni, ahol az immáron a „megtestesült avatár” Korra (így sikerült lefordítanom a fully-realized Avatar-t) az eddig számára idegen spirituális utat fogja bejárni. További jó hír, hogy a Nick látva az első könyv sikerét, további huszonhat epizódos megrendelést tett a második évadra. A rajongóknak maga lesz a mámor, végre nem egy "kölyök" hanem egy érett, rendesen tanult avatár fogja felfedezni a világot. Itt előtérben lesz a felfedezés öröme és többször fog Korra a szellemvilágba járni. Az új főgonosz egy ártó szellem lesz.

Eddig tudtam a lehető legminimálisabb spoilerezéssel felvázolni, hogy miről szól ez a nagyszerű, egyelőre 12 részes sorozat. A következő oldalakon be fogom mutatni a fontos szereplőket, helyszíneket, de kénytelen leszek a pontosság kedvéért egy keveset lelőni az érdekességekből, ezért akik nagy kedvet kaptak a The Legend of Korra megnézésének az vagy letölti az iTunes-ból ingyen az angol szinkronos verziót, vagy átugrik a negyedik oldalra, ahol online megnézheti magyar felirattal HD minőségben azokat - magyar szinkron még nincs, de akkor majd sokadszorra is végignézem az egészet. Korra legendája élvezetes és nagyszerű, az én mércémet sikeresen megugrotta, ha a többi 40 epizód legalább ugyanilyen jó lesz, akkor megtörténik nálam a trónfosztás. Bár csak minden animációs sorozat hasonló minőségű lenne.

*

A tudástár rész az elkövetkező időkben folyamatosan bővülni fog, ahogy megjelennek az újabb epizódok.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.