2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Könyvajánló: Tudomány

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A következőkben néhány olyan könyvet szeretnék ajánlani, amik nehéz nyelvezetük ellenére megismertetik az...

[ ÚJ TESZT ]

A következőkben néhány olyan könyvet szeretnék ajánlani, amik nehéz nyelvezetük ellenére megismertetik az olvasót a tudomány jelenlegi állásával, és a világról alkotott képünkkel.
Ami motivált az ajánló elkészítésében az az, hogy nagyon sok fórumon látok embereket vitázni a tudományos és áltudományos cikkeken. A legtöbb esetben mindenféle tudásanyag hiányában. Ha valami nem tetszik, vagy csak nem értenek vele egyet, vagy egyáltalán nem is értik miről van szó, akkor már megy a sablon szöveg, hogy mennyire bugyuták is ezek a tudósok, mért költik ilyenre a pénzt stb...
Mindeközben például nem lehet neki megmagyarázni, hogy a fény minden mozgó rendszerben állandó sebességgel halad. Hiába meséli el neki az ember a kísérleteket és az eredményét, akkor is csak a magáét szajkózza. A végén belinkelem neki Hawking: Az idő rövid története c. könyvét, mert ott az író vagy 30-40 oldalon keresztül fejtegeti az adott témát, de hülyének néz. Látszik, hogy a tudása megállt az általános iskolai fizika órákon és némi maradvány a középiskolaiból, már amelyik órán ott volt. Szakirodalom helyett az index/tudomány rovat cikkeit olvassa, vagy talán még azt sem. Ahol a Pesten kihalkult szivárvány is a tudományos rovat részébe tartozik.
Itt jegyezném meg, hogy a Start Trek, Csillagkapu, az UFÓ magazin, valamint a bulvár újságok (online és hagyományos) tudományosnak nevezett cikke nem tartozik a szakirodalom közé.
Valójában a gond nem azzal van, hogy hozzászólnak, elmondják a véleményüket, hanem azzal, hogy ők akkor is jobban tudják, és az adott fizikus/csoport, aki(k) évek, esetleg évtizedek munkáját adták egy felfedéshez, na ők a buták. Amikor valójában nem egy ilyen cikk alapja, a Science, vagy a Physics oldalain is publikált fejlesztés, felfedezés.

Úgy érzem, hogy akit tényleg érdekel a téma, illetve érdemben szeretne vitát folytatni bármilyen hasonló témában, annak feltétlenül el kell olvasnia az alábbi könyvek valamelyikét.
E művekben nem csak a tudomány elért eredményeit, felfedezéseit írják le, hanem azt is, hogy hogyan és mi módon jutottak odáig a tudósok, fizikusok, matematikusok.
Mindezt tudományos alapossággal, tényekre, bizonyítékokra, kísérletre alapozva.

Steven Hawking - Az idő rövid története

Az idő rövid története talán a leghíresebb valaha kiadott könyv a témában. Korunk egyik legkiemelkedőbb, legelismertebb fizikusa tollából. (illetve számítógépéből, mivel írni sajnos nem tud)
Az első kiadás 1988-ban jelent meg, és hatalmas nemzetközi szenzációt keltett. Még maga Hawking sem hitte, hogy ennyire népszerű lesz. Több, mint negyven nyelvre fordították le és világszerte több, mint harminc millió példányt adtak el belőle.
Saját meglátásom szerint a nyelvezete közepesen nehéz. Alapvető fizikai ismereteket mindenképpen igényel.
De lássuk az ismertetőjét:

"Ez a könyv a XX. század klasszikussá vált, rengeteg meglepetést kínáló tudományos ismeretterjesztő munkája. A Nagy Bumm-tól az általános relativitáselméletig sok helyen próbára teszi a fantáziánkat, és egészen kiszélesíti a világegyetemről alkotott elképzeléseinket. Azok számára is jól érthető, akik jobban szeretik a képleteknél a magyarázatot. A végső elmélet keresésének történetéről, a tér és idő rejtelmeit feltáró kutatásokról olvashatunk Hawking tolmácsolásában, aki maga is rengeteget tett hozzá az emberiség tudásához. Az idő rövid története az ő klasszikussá vált bevezetője a kozmosszal kapcsolatos legfontosabb kérdésekbe.
A könyv első kiadása 1988-ban jelent meg, és az univerzumról addig szerzett tudásunkat ölelte fel. Azóta a technológia hatalmas fejlődésen ment keresztül, és ennek megfelelően sokat változtak a megfigyeléseket szolgáló eszközök is. Ezért ma még szélesebb körű és pontosabb ismeretek állnak rendelkezésünkre az Univerzum tulajdonságait illetően. Stephen Hawking ezeknek megfelelően átdolgozta és kibővítette eredeti művét. A kötet kiegészült egy teljesen új, a féreglyukakról és az időutazás lehetőségéről szóló fejezettel is."

* * *

Steven Hawking - A világegyetem dióhéjban

Valójában az idő rövid történetének a folytatása. Nyelvezete is hasonlóan nehéz. Viszont a kidolgozottabb, igényesebb külső mellett számtalan színes kép, és magyarázó ábra könnyíti a világegyetem és Hawking megértését.
Ha eme két könyvet sikerül végigolvasni, megérteni, esetleg felfogni is, akkor máris teljesebb és tisztább képet kapunk magunkról, és a körülöttünk lévő világról.
Nézzük az ismertetőt:

"A nemzetközi tudományos közösség sok más tagjához hasonlóan Hawking professzor is a természettudomány Szent Grálját keresi, a kozmosz szívében rejtőző, de megfoghatatlanul tünékeny mindenség elméletét.
A Világegyetem dióhéjban című könyvében úgy tárja fel a Világegyetem titkait, hogy végigvezet sajátkutatási területein - a szupergravitációtól a szuperszimmetriáig, a kvantumelmélettől az M-elméletig és a holográfiától a dualitásig. Legizgalmasabb szellemi kalandjában megpróbálja egyetlen, teljes körű, a Világegyetem minden eseményét leíró elméletté egyesíteni Einstein általános relativitáselméletét és Richard Feynman sokszoros történelmekre vonatkozó elgondolását.
Segítségével elevezhetünk a természettudománynak azokra a legvadabb vizeire, ahol a szuperhúr-elmélet és a pébránok jelenthetik a rejtély megoldásának a kulcsát."

* * *

Carl Sagan - Milliók és milliárdok

Carl Sagan méltán az egyik legelismertebb csillagász, kozmológus volt és még ma is annak tartják.
Gondolkodás és látásmódja messze meghaladta a korát.
Többek között ő találta ki, és állította össze az üzenetet, amit a Pioneer 10-11 szondák, majd később egy tovább fejlesztett üzenetet a Voyager 1 és 2 vitt magával a Naprendszeren kívülre.
Ő írta a "Kapcsolat" / "Contact" című regényt is, amiből a négysikerű film is készült.
Nagysikerű sorozata a Cosmos, világszerte szerettette meg a tudomány és a kozmológiát a fiatalokkal és idősekkel egyaránt.
E könyv az egyik legérdekesebb, legátfogóbb írása. Az egész világunkat mutatja be, messze nem csak a tudomány szemszögéből, de tudományos alapokra fektetve gondolatait.
Nyelvezete könnyű, bárki számára megérthető. Sőt mondhatnám szájbarágós. Egyik barátom mondta, hogy látszik amerikaiaknak készült.
Rendkívül érdekes, tanulságos történeteken keresztül vezet el minket a tudomány világába, és világít rá minket a tudomány fontosságára és szerepére a mindennapi életben.
Meghökkentő érdekességnek számít, hogy úgy ír a világról, életről és halálról ez a nagyszerű gondolkodó már tudatában volt, ő hamarosan meg fog halni.
Egy másik érdekesség, hogy a könyv írásakor 1996-ban már felhívta a világ figyelmét a globális felmelegedésre!
De lássuk újfent az ismertetőt:

"A csillagász Carl Sagan, a világ legelismertebb tudományos írója, Pulitzer-díjas, és számos ismeretterjesztő bestseller szerzője ezúttal utolsó, gondolatébresztő és provokatív tanulmánygyűjteményét adja közre. Az írások témája széles skálát ölel fel, a sakkjáték keletkezésétől a marsbeli élet problémáján és a globális felmelegedésen keresztül az abortuszról folyó vitáig. Sagan utolsó könyve a természettudományokban, a matematikában és az űrkutatásban szerzett ismereteinket a mindennapokra alkalmazza. Emellett napjaink legellentmondásosabb kérdései közül is érint néhányat, és segít felfogni a minket körülvevő világot, amint az a közelgő új évezred kihívásaival készül szembenézni. Ráadásként az utolsó tanulmányban különleges bepillantást merünk Sagan gondolatainak legmélyébe, hiszen ezt akkor írta, amikor már tisztában volt saját halála közeledtével.

Kis más lehetne a jelöltem a bolygóközi nagyköveti posztra, mint a Carl Sagan. Bölcs, emberséges, szellemes, olvasott és képtelen megalkotni egy unalmas mondatot.

Richard Dawkins, The Times

Századunk egyetlen más tudósa sem mondhatott magáénak olyan átfogó képzelőerőt, műveltséget és termékeny munkásságot, mint Carl Sagan professzor... Az emberiség az egyik legjelentősebb, és magát legtörékenyebben kifejező idegenvezetőjét veszítette el... Könyvei, világos gondolkodásmódja és bámulatos energiája révén megérintett és gazdagabbá tett mindannyiukat.

Guardian"

* * *

Roger Penrose - A nagy, a kicsi és az emberi elme

Ezt a művet Steven Hawking megbecsült kollégája Roger Penrose alkotta. Ő matematika professzor, ami az írásában is erősen érződik.
A könyv nyelvezete igen nehéz. Hasonló Hawking írásaihoz, akármennyire is igyekszik a szerző az átlagember számára érthető módon leírni a világot, nehezen jön össze. Itt már előjön a matematikai összefüggések és képletek hosszú sora is. Azonban aki az első két Hawking könyvet megértette ezzel se lesz gondban. Roppant érdekes világszemléletet láthatunk a tudomány és a matematika szemszögéből.
Az ismertető:

"Roger Penrose eredeti és provokatív elképzelései a világegyetem nagyléptékű fizikájáról, a kvantumfizika kisléptékű világáról és az elme fizikájáról nem ismeretlenek a magyar olvasó számára. Ezeket az elképzeléseket fejtette ki többek között A császár új elméje és a Stephen Hawkinggal közösen írt A tér és az idő természete című nagy sikerű könyveiben. A nagy, a kicsi és az emberi elme összegzi, felfrissíti és aktualizálja Penrose gondolatait e komplex területekről. Mesteri összefoglalást ad a fizika azon részeiről, ahol lényeges megoldatlan problémákat lát. Ennek során gyökeresen új foglamakat vezet be, amelyeket különösen hasznosnak gondol az agyműködés és az emberi elme természetének megértéséhez. Elgondolásairól három jeles szakértő mond véleményt különböző szempontokból - Abner Shimony és Nancy Cartwright mint tudományfilozófusok és Stephen Hawking mint elméleti fizikus és kozmológus. A kötet végén a szerző válaszol tudóstársai gondolatébresztő kritikáira. Penrose lelkesedése, éleslátása, jó humorérzéke az átlagos olvasó számára is könnyen felfoghatóvá teszi a modern fizika problémáiról írt beszámolóját."

* * *

Michio Kaku - Hipertér

Sajnos ez az a könyv, amit még nem olvastam. A héten fog megérkezni hozzám. De annál jobban várom. Biztos sokan megszólnak érte, hogy olyan könyvet ajánlok, amit még én magam sem olvastam, csak pusztán hallottam róla.
Viszont ez nem pusztán egy bemutató, ajánlás is. Így a hallottak és olvasottak alapján szeretném ajánlani ezt a könyvet is. Könnyebb nyelvezetben íródott, nem tisztán tudományos szakszöveggel az extrémnek számító fizikai jelenségek lehetőségeiről és az eddig felfedezett eredményekről. Mint a hipertér, és a párhuzamos világok elmélete.
Michio Kaku szintén híres gondolkodó, fizikus. Könyvében ezen fizikai jelenségekről érthetőbben, emészthetőbben ír, mint más művek.
Nekem úgy tűnik, ez az a mű, ami a Star Trek és Csillagkapu világának lehetőségét mutatja be a tudomány szemszögéből.
Többet nem is írnék róla, mivel még nem olvastam, íme az ismertetője:


"Léteznek-e további dimenziók? Lehetséges-e az időutazás? Meg tudjuk-e változtatni a múltat? Vannak-e átjárók párhuzamos univerzumokba? A tudósok egykor puszta spekulációnak tartották a fenti, valamennyiünket foglalkoztató kérdéseket. Az idők során azonban a helyzet változott: ma már ezek a kérdések állnak az utóbbi idők egyik legpezsgőbb kutatási területének középpontjában. Michio Kaku e könyvben a modern fizika legizgalmasabb (és talán legfurcsább) fejezetébe, a tizedik dimenzió, az időhurkok, a fekete lyukak és a párhuzamos univerzumok világába vezeti be az olvasót."

* * *

Paul Davies - A megbundázott univerzum

Bulváros címe ellenére egy komoly tudományos műről van szó. Nagyon érdekes és extrém gondolkodás mód a világunkról, könnyed nyelvezettel mégis szigorúan tudományos alapokra fektetve.
Lássuk az ismertetőt:

"Paul Davies kíváncsian várt visszatérése a kozmológiához a szerző elismerten nagy sikerű, Isten gondolatai című könyvének folytatása. Jellegzetesen világos és elegáns stílusában Davies ismerteti, miért tűnik úgy, mintha a Világegyetem számos különböző tulajdonsága éppen úgy lenne beállítva, hogy különösen alkalmas legyen az élet és az értelem számára.
Akár a sötét anyag vagy a sötét energia, akár az M-elmélet vagy a multiverzum mibenlétét magyarázza el, Davies mindig a tudomány legfrissebb eredményeit állítja a középpontba, arra késztetve az olvasót, hogy újszerű és magával ragadó módon gondolkozzék el a kozmoszról és az abban elfoglalt helyünkről."

* * *


Ikar Kiadó - Univerzum

Ez a mű az egyik legigényesebb, legkidolgozottabb könyv, amit ilyen témában láttam, olvastam. Az eddigi legjobb minőség.
Nyelvezete könnyű, bárki számára érthető. Az alapoktól magyarázza és mutatja be az univerzumot. A kvarkoktól a galaxishalmazokig mindent. Több, mint 500 oldalon át nagy minőségű színes képek segítik képzeletünket kalandozni az ismert világegyetemben.
E könyvet elolvasva bárki megértheti miről is szól a tudomány, a fizikai, milyen jelentősége van a felfedezéseknek, kutatásoknak. Mindezt az alapoktól a végletekig. Ahogy előbb is említettem rendkívüli vizuális élményt nyújt.
Külön megjegyezném, hogy könyv végén csillagkép adatbázist találunk. Ahol az égbolton található összes csillagképet, valamint az égbolton található csillagokat havi és félgömbi bontásban ábrázolja. Magyarul illusztrálva van, ha januárban vagy februárban (stb) felnézünk az égre, akkor mit is látunk és hol.
Összességében ez a legigényesebb, leglátványosabb, és legegyszerűbben értelmezhető könyv a felsoroltak közül, egyben a legdrágább is.
Nézzük az ismertetőt:


"Felejthetetlen utazásra indulhat az olvasó, a Naprendszer szívétől az ismert Világegyetem külső határáig. Az enciklopédia feltárja a világűr félelmetes csodáit. Más könyvek leírják a tér különféle arculatát, az "Univerzum" megmutatja őket, miközben látványos kiránduláson deríti fel a bámulatos tulajdonságok és jelenségek minden fajtáját. "

* * *

Összességében ennyi lenne amit ajánlok első körben. Azért e könyveket mutattam be, mivel ezen könyvek tulajdonosa vagyok én is. Így ezekről tudok érdemben beszámolni.
Persze aki nekivág a könyvek olvasásának számítson rá, hogy az egyszeri olvasás nem lesz elég. Én most kezdtem másodszorra a Hawking könyveket, így másodikra sokkal érthetőbb.
Úgy érzem nem mindegy, hogy az ember mit gondol, és miként látja a világot ami körülveszi.
Ezek a könyvek sok világhírű tudós, fizikus művei, akik életüket szentelték a tudomány oltárán. Világszerte elismertek. Így a legjobb pontot adják, ahonnan megismerhetjük a világot, a valóságot, ami körülvesz.
Hiszen mindenki keresi az igazságot, a valóságot, a miérteket, a válaszokat a nagy kérdésekre.
Íme, itt a válasz némelyikre...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.