Hirdetés

2020. augusztus 15., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Kompozit videókonverterek

A régi mikroszámítógépekhez jól jön egy kompozit videokonverter, amivel monitorra tudjuk kötni a gépet.

[ ÚJ TESZT ]

Értékelés, ráadás

Értékelés

A három konverter egyike sem tökéletes. Az árkategóriát is figyelembe kell azonban venni. Bármelyikből egy tucatnyit lehet venni egy OSSC árából. Az utolsó, Video to VGA konverter lett a befutó. A képminőség, ahogy leírtam, nem tökéletes, de az előző két példánynál jobb. Egy videót is készítettem a külön bejegyzésemben.

Hirdetés

Egy dolog miatt nem merem teljesen nyugodt szívvel ajánlani. Több darabot is rendeltem belőle. Valamelyik batchnél a 3 rendelt darabból az egyik eltért a másik kettőtől. Fényképek alapján nem tudtam megkülönböztetni a többiektől, de elsőre még akkor se, amikor a kezembe vettem. Az a baj, hogy az a darab minden téren rosszabbul teljesít. Az már csak hab a tortán, hogy árulnak egy megtévesztésig hasonló, de VGA TO VIDEO feliratú eszközt is. Annak a funkciója pont ellentétes, VGA-ból csinál kompozit jelet. Kicsit figyelmetlenebbül rendelve könnyű mellényúlni vele.

Mindent figyelembe véve mégis a Video to VGA a nyertes eszköz.

Ráadás

Egy gyors próba erejéig rákötöttem az Amigát direktben a Dell P2424H monitorra, és csodák-csodájára adott képet. Hogy ez miért meglepő? Azért, mert az összes specifikációján kívül eső képpel etettem meg. Az Amiga 50Hz-es kép- és 15,625 kHz sorfrekvenciával hajtotta meg az LCD-t. Az utóbbi nagyjából a fele annak, amit a monitor elvileg fogadni képes. Persze ez elméleti korlát, ugyanis a VGA bemenet szinte rögtön egy AD átalakítóba megy be. A korlátot az jelenti, hogy a szoftver mit tud kezdeni a szabványos VGA-tól eltérő jellel. Ebben az esetben egész jól fel tudta dolgozni.

Gyorsan két másik monitorral is megpróbálkoztam. Az öreg 17"-es Acer korrektül kiírta, hogy nem tud mit kezdeni a képpel. Nagyjából ezt az eredményt vártam volna már az előző esetben is.

A Samsung 770p nem adta ilyen könnyen meg magát. Próbált küzdeni, de nem talált szinkront. A kép futott, be-be villant. Egy próbát megért, de nem hozott használható eredményt.

Kicsit visszatérve a P2424H-ra megállapítottam, hogy a kép érdekes. Kicsit poénosan megfogalmazva a scanline-ok vízszintesen szoktak megjelenni, nem függőlegesen. A csíkozódást leszámítva a kép élesnek és stabilnak bizonyult. 2-3 játékot és demót is kipróbáltam rajta, de nem tudott kifogni a monitoron. Kicsit a fázissal játszottam, de a csíkozódást nem tudtam eltüntetni, csak kicsit átrendezni. Egy szó mint száz, érdemes próbálkozni hasonló esetben.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.